Mobilhálózata modernizációját is segíti, hogy a Magyar Telekom lekapcsolta 3G-s hálózatát.

Lekapcsolta 3G hálózatát a Magyar Telekom, amely a mai naptól már sehol nem érhető el. A vállalat mintegy két év előkészítés után az elmúlt héten minden 3G-s bázisállomását lekapcsolta. Szinte hosszabb előkészítést igényelt a lekapcsolás, mint magának a hálózatnak a kiépítése, mondta az utolsó bázisállomás kikapcsolásakor a Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese, Lubor Zlatko.

Háromból néhol kettő lesz

A legfeljebb 3G-képes készülékkel rendelkező ügyfelek hangforgalmát a meglévő 2G hálózat veszi át, míg az adatforgalom a jövőben 4G-s és 5G-s hálózaton folyik. A technológia kivezetése több szempontból is előrelépés lesz a szolgáltatás szempontjából. Egyrészt segíti a további hálózatfejlesztést, mivel a felszabaduló 2100 MHz-es frekvencia segítségével növelhető a 4G-s hálózat teljesítőképessége.

Másrészt megszűnik egy rendundás hálózat, hiszen feladatait 2G/4G át tudja venni, mondta a vezérigazgató-helyettes. Az alig használt 3G lekapcsolása ráadásul energiamegtakarítást is jelent. A korszerűbb technológiák energifelhasználás szempontjából ugyanis hatékonyabbak. Az 1 byte távábbítására fordított energia jelentősen csökkent is az elmúlt időszakban, hiszen a 4G esetén ez csak kb. ötöde a 3G-nél szükséges mennyiségnek.

A 3G mára minden szempontból periferikussá vált a vállalatnál: a teljes hangforgalom 2,3 százaléka, az adatforgalomnak pedig kevesebb mint 1 százaléka zajlott már csak ezen hálózaton. A csak 3G-s készülékkel rendelkező ügyfelek az NMHH-s készülékcsere-program keretében juthatnak új ügyfelekhez (a Telekomnál is).

A vezérigazgató-helyettes újságírói kérdésre elmondta: az m2m kommunikációban érdekelt partnercégeket igyekeztek megkeresni, hogy csökkentsék a lekapcsolás okozta zavarokat. Mivel itt kicsi az adatforgalom, sok esetben a 2G is át tudja venni, ahol pedig nagyobb az adatforgalom, ott a 4G lép be. Kollár Péter, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Frekvencia- és Azonosítógazdálkodási Főosztályának vezetője, ehhez hozzátette, hogy az első kérdés, amit a szakma tisztázott (minisztériumi bizottság is alakult a témára), hogy a 3G kivezetése nem fogja befolyásolni a NAV-hoz bekötött, ún. online pénztárgépek működését.

Halad az 5G

A Telekom mindeközben folytatja az 5G kiépítését. Jelenleg Budapesten, Budaörsön, a Balaton mellett 28 településen, valamint hat megyeszékhelyen (Zalaegerszeg, Debrecen, Szeged, Kecskemét, Szombathely, Győr) érhető el a szolgáltatás. A lakosságra vetített kültéri lefedettsége a fővárosban 33, országosan 10,6 százalékos.

Közösség & HR

Nagy tempóban hajt ki a mobilok új szegmense

A hajlított kijelzőjű telefonok az elkövetkező néhány évben óriási lendülettel gyarapíthatják egyelőre vékonyka piaci tortaszeletüket.
 
A vállalatoknak egy-egy speciális feladatra, új projektre bizonyos esetekben gazdaságosabb és eredményesebb külső erőforrásokat bevonni, mint a főállású munkatársakra bízni a munkát.

a melléklet támogatója a Hays Hungary

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.