Fű alatt beolvadt az intelligens keresőszolgáltatást fejlesztő Blekko az IBM Watson részlegébe.

Végletesen letisztult a 2007-be alapított Blekko honlapja: mindössze egy rövid üzenet tájékoztatja az oda tévedőt, hogy a csapat a Watsonhoz csatlakozott. De mit is vett az IBM?

Már eleve azt is csak feltételezni lehet, hogy megvették a céget, mivel az IBM oldalán – ahova a Blekko oldala átdobja a látogatót –, bizonyos technológiák megszerzéséről írnak.

Intelligens kereső

A Blekko 2010-ben mutatta be a nagyközönségnek intelligens keresőjét. A fejlesztők egy olyan internetes keresőt akartak kidolgozni, ami sokkal pontosabb találatokat eredményez, mint a a Google. Ehhez bevezetett egy olyan módszert, amit például a Twitterből valószínűleg sokan ismernek: az úgynevezett slashtaget. Ezekkel a slashtagekkel a kereső használói helyezik el az oldalakat – azaz egyfajta közösségi tudát-értékelést hordoznak. A logikából adódóan minél többen használják a keresőt, annál pontosabbak lesznek a találatok.

Ez a módszer megoldást hozott volna arra is, hogy könnyebb legyen kiszűrni a félrevezető oldalakat, amelyeknek a megadott kereséshez tartalmilag nincs köze, ám biztosan valamilyen "visszautasíthatatlan" ajánlatot tartalmaz...

Az egyelőre nem világos, hogy a Blekko milyen formában és mennyiért került az IBM birtokába. Mindenesetre az egykor szebb reményű cégnek biztosan jól jött az IBM ajánlata, mivel az elmúlt két évben meglehetősen eltűntek színről. 2013-ban ugyan még sikerült bevonniuk némi tőkét a fejlesztésekhez – akkor már mintegy 60 millió dollár kockázati tőke feküdt a cégben –, de a tőkebevonással egy időben néhány embert el is kellett bocsátani a racionalizálás jegyében. Az utolsó hír a cégről 2013 nyarára tehető, amikor kiadták a keresőt app formájában mobilokra (iPhone, Android) és tabletekre.

Két éve a cég vezetése azt közölte, hogy havi szinten mintegy 12,5 millióan használják a keresőjét, amivel naponta akkor 5 millió keresést futtattak le.

Mást is vett az IBM a Watsonhoz

Az IBM közleményében megemlít még egy felvásárlást: március elején szerezték meg – és természetesen szintén a Watsonhoz – az AlchemyAPI nevű céget, amely ún. deep learning (gépi vagy mély tanulás) technológiákat fejleszt. Az IBM terve, hogy a az AlchemyAPI technológiáival bővíti a Watson szolgáltatásait a Watson Developer Clud részeként.

A 2005-ben alapított cég elsősorban a természetese nyelvi feldolgozással és intelligens képfeldolgozással foglalkozik. Technológiáival olyan okos alkalmazások fejleszthetők, melyekkel jobban összhangba hozhatók a fogyasztói preferenciák és az üzleti célok.

Az AlchemyAPI – ellentétben a Blekko-val – kifejezetten sikeres cégnek mondható. Egy 2014-es adat szerint 36 országban vannak ügyfelei.

Cloud & big data

Minden bitcoinos tranzakció felszippanthat egy úszómedencére való vizet

A kriptovalutához kapcsolódó vízfelhasználás egy friss tanulmány szerint 166 százalékkal emelkedett 2020 és 2021 között, az átmeneti visszaesést követően pedig 2023-ban is új rekordot dönt majd.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.