A Windows 7 makacsabbnak tűnik, mint annak idején az XP volt. Azt pedig mindenki tudja, hogy az XP-t mennyire nehéz volt kiirtani, sőt teljesen a mai napig sem sikerült.
Hirdetés
 

A Windows 7 továbbra is a legelterjedtebb Windows-kiadás. A kaliforniai Net Applications júniusi statisztikája szerint a nyolc éves operációs rendszer az összes PC valamivel több mint 49 százalékán fut világszerte. Mivel a személyi számítógépek 91,5 százaléka futtat valamilyen Windowst, a Win 7 részesedése a Microsoft rendszereit tekintve 53,6 százalékos, vagyis ott van az asztali gépeknek még mindig több mint felén.

Ez azt jelenti, hogy a Windows 7 elterjedtsége arányaiban semmit sem változott az elmúlt 12 hónap során: a mostani, 49,04 százalékos részesedés gyakorlatilag megfelel a tavaly júniusban közölt 49,05 százaléknak. A Windows 8 és 8.1 az elmúlt évben 2,7 százalékponttal 7,8 százalékra csökkent, a Windows 10-et pedig még mindig csak az összes desktop gép 26,8 százalékán, a windowsos gépeknek pedig 32,8 százalékán használják.

Olyan lehet, mint az XP, sőt még olyanabb

Ha a Net Applications mérései a valós képet tükrözik, akkor a Microsoft ügyfelei, értve ezalatt elsősorban a nagyvállalati vásárlókat, tényleg a végletekig elhúzzák a Windows 7 frissítését a gyártó által meghatározott 2020-as határidőhöz képest. A statisztika egészen pontosan azt mutatja, hogy a Win 7 még annál is lassabban kopik, mint ahol annak idején a Windows XP tartott 30 hónappal az akkori támogatás megszüntetése előtt.

Akkor ugyanis az XP-nek 52,3 százalékos részesedése volt a windowsos PC-k között, vagyis több mint egy teljes százalékponttal rosszabbul állt, mint most a Windows 7. A 2001-ben megjelent és 2014 óta egyáltalán nem támogatott rendszer egyébként még ma is fel tud mutatni 7,6 százalékot. Ez állítólag javarészt a kínai felhasználóknak köszönhető, akik közül minden ötödik még az XP egyik, jó eséllyel hamisított másolatát nyúzza.

Ha magunk elé képzeljük a meghosszabbított trendvonalat, akkor nem tűnik életszerűtlennek, hogy a Windows 7 támogatásának lejártakor a felhasználók nagy része egy frissítések nélküli OS-t futtat majd tovább – ez a Windows XP esetében 29 százalék körüli arányt jelentett, amit a Windows 7 akár meg is haladhat. Az ilyesmi a legutóbbi időszak globális biztonsági incidensei, mondjuk a Wannacry zsarolóvírus pusztítása kapcsán nem hangzik túl biztatóan.

Más mérések ha nem is adják vissza a Net Applications pontos számait, az arányokat mindenképpen igazolják. A StatCounter például 45,7 százalékon jegyezte júniusban a Windows 7-et, miközben saját életútja megfelelő, a támogatás megszüntetéséhez viszonyított pontján 42,5 százalékra tette a Windows XP részesedését az összes windowsos PC tekintetében. Lényeges különbségeket igazából csak a változások ütemében tapasztalhatunk, és abban is csak egy-egy rövidebb időtávot vizsgálva.

Az Edge böngésző sem rúgja ki a ház falát

Ahogy június elején mi is beszámoltunk róla, a Microsoft desktop böngészői tavasszal is folytatták lassú hanyatlásukat. Az Edge májusi népszerűsége 12 hónap alatt alig fél százalékkal tudta növelni piaci részesedését, és akkor 5,63 százalékon állt, míg az Internet Explorer az egy évvel korábbi, majdnem 30 százalékról 17,55 százalékra csökkent. A Microsoft két terméke így együttesen 23,2 százalékot jegyzett, májusban pont az idei legnagyobb csökkenést könyvelhette el.

A Net Applications mérései alapján egy hónappal később már csak 22,49 százalékról beszélhetünk. Az Edge mindössze 0,02 százalékpontot erősödött, miközben az IE folytatta a megszokott szabadesést, és részesedése újabb 0,7 százalékponttal zsugorodott. Ez utóbbi nem is lenne probléma, jobban mondva előre kalkulálható jelenség volt onnantól, hogy a böngészőt a Microsoft már két évvel ezelőtt nyugdíjazta. A Windows 10 alapértelmezett böngészője, az Edge viszont még most is csak 5,65 százalékon áll, ami egészen biztosan nem szerepelt a gyártó 2015-ös tervei között.

Az Edge karrierjében valószínűleg csak az okoz értékelhető fellendülést, ha a nagyvállalati ügyfelek is belecsapnak a lecsóba, és elkezdik a nagy volumenű Windows 10-es migrációt, ezzel párhuzamosan pedig nekiállnak a kiöregedett webes alkalmazások és intranetes oldalak leépítésének. Az elemzők szerint ez utóbbi folyamat lesz az Edge valódi próbatétele, miután az örökölt webes készségek frissítése egyszer csak eléri azt az inflexiós pontot, ahonnan már nem lesz szükség az IE-re, de nem is feltétlenül az Edge lesz a kézenfekvő választás a mindenre alkalmas, modern böngésző szerepére.

Konzumer tech

Felhasználóik után kutakodó reklámblokkolók

A Google öt Chrome-kiegészítőt távolított el kínálatából, melyeket több mint 20 millióan használtak reklámblokkolásra. Az ok? Túlságosan kíváncsinak bizonyultak.
 
Hirdetés
Ha a bőség zavara nem is fenyeget, azért hazánkban is lehet választani a különböző okoseszköz-alapú elektronikus aláírási szolgáltatások között.

a melléklet támogatója a Microsec

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.