Az országban szeptembertől tilos lesz vásárolni a Huawei és a ZTE termékeiből, a már meglévő eszközöket pedig két éven belül kell eltávolítani rendszereikből a kanadai telekommunikációs vállalatoknak.

Újabb, jelentős gazdasági szereplőnek számító országból szorulnak ki a telekommunikációs hálózatok kiépítésében érdekelt kínai cégek, miután a kanadai kormányzat megtiltotta a Huawei és a ZTE technológiájának használatát az 5G-hálózatokban. A nemzetbiztonsági érdekekkel indokolt korlátozással ezzel Kanada teljessé tette az angolszász országok (USA, Egyesült Királyság, Ausztrália, Új-Zéland) "blokádját".

A két kínai cég berendezéseit vagy menedzselt szolgáltatásait használó vállalatoknak 2024 nyaráig kell ezektől megszabadulni, idén szeptember elsejétől viszont már vásárolni sem lehet az érintett kínai szállítóktól sem 4G-s, sem 5G-s hálózatokban használt eszközöket. 

Kanada azt is közölte, hogy a jövőben korlátozásokat kíván bevezetni az üvegszálas hálózatokban használt gigabites passzív optikai hálózat (GPON) berendezéseire, és biztonsági felülvizsgálati programját "kiterjeszti az összes kulcsfontosságú beszállítótól származó kockázatok figyelembevételére".

Nem lepődött meg senki

A fenti intézkedések tulajdonképpen egyik érintettet sem lepték meg. A kínai kormányzat a korábbi hasonló esetekben is használt kardcsörtető retorikával reagált. A politikai manipulációnak minősített lépés mögött Peking egyértelműen az USA törekvését látja kirajzolódni, amelynek célja a kínai gazdasági szereplők meggyengítése.

A Huawei hivatalos kommentárjában csalódottságának adott hangot, ugyanakkor számítottak ilyen döntésre. A cég szóvivője szerint csak az volt meglepő, hogy ilyen sokat váratott magára. A Huawei egyúttal ismét elutasított minden olyan vádat, miszerint eszközeit kémkedésre használnák, vagy hogy a kínai kormányzat szabadon hozzáférhetne a rendszereiben meglévő adatokhoz.

A kitiltás már csak azért sem érhetett senkit váratlanul, mivel Kanada legnagyobb távközlési szolgáltatói már két évvel ezelőtt úgy döntött, hogy a legújabb, 5G-s hálózati infrastruktúra fejlesztésénél nem számítanak a kínai beszállítókra. Az akkori és a mostani döntés mögött is felsejlik az Öt Szemként emlegetett titkosszolgálati szövetség még 2018-ban hozott állásfoglalása. Az öt angolszász ország hírszerző szervei már akkor megállapodtak róla, hogy közösen lépnek fel a kínai gyártók (különösen a Huawei) ellen, mert arra jutottak, hogy eszközeik használata a távközlési hálózatokban biztonsági kockázatot jelent. A politikusok végül az összes országban megfogadták a hírszerzés tanácsát, csak Kanadában ez kicsit tovább tartott.

Közösség & HR

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.