Több szállító és kereskedő is arról számolt be, hogy a cégek dömpingszerűen keresik az online munkavégzéshez szükséges eszközöket.

Elmaradó rendezvények, egyik pillanatról a másikra kiürített irodaházak jelzik: minden cég életében komoly fennakadásokat okoz a koronavírus-járvány. A hazai informatikai szállítók arról számolnak be, hogy a járvány terjedésével párhuzamosan ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés a távmunkát, online munkavégzést támogató eszközök iránt, legyenek azok hardverek, szoftverek vagy online szolgáltatások.

A nagyok már napokkal-hetekkel ezelőtt léptek

Az első komoly hír az MWC elmaradása volt, de azóta többek között az Apple, a Facebook, és a Google is törölte a jelentős tömegeket megmozgató fejlesztői konferenciáját. Hozzájuk csatlakozott most a Dell is, ám a vállalat más utat választott: úgy tervezi, hogy a Dell Technologies World 2020-ban virtuális rendezvény lesz.

A vállalat közleménye szerint a jelenlegi helyzetnek az az egyetlen megoldása, hogy aki teheti, átáll a fizikai környezetről a virtuálisra. Kétségtelen persze, hogy ez nem olyan egyszerű, mert míg korábban a virtuális teret – például a a videokonferencia-rendszereket – jobbára a kapcsolattartás egyik alternatívájaként használták, most szükség van ennek kiterjesztésére. Olyan vészhelyzeti tervet kell kidolgozni, amely lényegében minden munkafolyamatot – a tárgyalásoktól a képzéseken át a munkatársak beszámolóinak követéséig – a virtuális térbe helyez át.

Ehhez megfelelő eszközpark is kell. Mindenekelőtt elegendő erőforrással rendelkező munkaállomások, melyek zökkenőmentesen működnek együtt például a felhős rendszerekkel. Kell megfelelő szoftverpark, és persze mindezek mögött egy átfogó – a távoli munkavégzés biztonságát is garantáló – IT-biztonsági rendszer. Ez ráadásul különösen kiemelt terület, hiszen az adatok, szerverek és a kommunikáció védelme a távoli munkavégzés során problematikus és összetett feladat.

A hazai cégek is készülődnek

A hazai cégek is komolyan készülnek arra, hogy dolgozóikat át kell állítaniuk távmunkára – számolt be friss tapasztalatairól az Invitech. A szolgáltató is arra hívja fel a figyelmet, hogy egy ilyen váltás csak a megfelelő IT-infrastruktúra birtokában oldható meg nagyobb fennakadás nékül.

Az Invitech azt tapasztalta, hogy a hazai vállalkozások már kezdik előkészíteni, hogy a jelenleg távmunkában dolgozó kollégáik létszámának sokszorosát kiszolgáló sávszélességet vásároljanak, de a videokonferenciák lebonyolításához szükséges megoldások iránt is élénkült az érdeklődés. A változást megközelítőleg a koronavírus olaszországi megjelenésével egy időben kezdték érzékelni. Mint a szolgáltató közleménye írja, a krízishelyzetekre vonatkozó intézkedési tervekben sok cégnél az első tennivalók között szerepel a távmunkát minél szélesebb körben lehetővé tévő technikai feltételek azonnali megteremtése.

A hazai folyamatot az Invitech vállalati értékesítési vezérigazgató-helyettese, Marton László szerint az is erősíti, hogy több országban átmenetileg csak a virtuális térben kívánnak érintkezni, tárgyalni az egyes vállalatok a külföldi és belföldi partnereikkel.

Hirtelen megugrott a laptopok iránti kereslet

Hasonló tapasztalatról számolt be a Notebook.hu is az Indexnek. Farkas András azt nyilatkozta a lapnak, hogy már a múlt héten megjelentek náluk a céges vásárlók, és akár tízesével is veszik az azonos típusú laptopokat. Farkaséknak azért is volt szembetűnő a változás, mert korábban főleg végfelhasználóknak értékesítettek informatikai eszközöket.

A vásárolt eszközök típusa is eltér a korábban céges használatra vásároltaktól: nem a hordozhatóság az elsődleges szempont, fontos például az előre telepített Windows és a webkamera – mondta a lapnak Farkas.

Piaci hírek

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.