Több szállító és kereskedő is arról számolt be, hogy a cégek dömpingszerűen keresik az online munkavégzéshez szükséges eszközöket.

Elmaradó rendezvények, egyik pillanatról a másikra kiürített irodaházak jelzik: minden cég életében komoly fennakadásokat okoz a koronavírus-járvány. A hazai informatikai szállítók arról számolnak be, hogy a járvány terjedésével párhuzamosan ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés a távmunkát, online munkavégzést támogató eszközök iránt, legyenek azok hardverek, szoftverek vagy online szolgáltatások.

A nagyok már napokkal-hetekkel ezelőtt léptek

Az első komoly hír az MWC elmaradása volt, de azóta többek között az Apple, a Facebook, és a Google is törölte a jelentős tömegeket megmozgató fejlesztői konferenciáját. Hozzájuk csatlakozott most a Dell is, ám a vállalat más utat választott: úgy tervezi, hogy a Dell Technologies World 2020-ban virtuális rendezvény lesz.

A vállalat közleménye szerint a jelenlegi helyzetnek az az egyetlen megoldása, hogy aki teheti, átáll a fizikai környezetről a virtuálisra. Kétségtelen persze, hogy ez nem olyan egyszerű, mert míg korábban a virtuális teret – például a a videokonferencia-rendszereket – jobbára a kapcsolattartás egyik alternatívájaként használták, most szükség van ennek kiterjesztésére. Olyan vészhelyzeti tervet kell kidolgozni, amely lényegében minden munkafolyamatot – a tárgyalásoktól a képzéseken át a munkatársak beszámolóinak követéséig – a virtuális térbe helyez át.

Ehhez megfelelő eszközpark is kell. Mindenekelőtt elegendő erőforrással rendelkező munkaállomások, melyek zökkenőmentesen működnek együtt például a felhős rendszerekkel. Kell megfelelő szoftverpark, és persze mindezek mögött egy átfogó – a távoli munkavégzés biztonságát is garantáló – IT-biztonsági rendszer. Ez ráadásul különösen kiemelt terület, hiszen az adatok, szerverek és a kommunikáció védelme a távoli munkavégzés során problematikus és összetett feladat.

A hazai cégek is készülődnek

A hazai cégek is komolyan készülnek arra, hogy dolgozóikat át kell állítaniuk távmunkára – számolt be friss tapasztalatairól az Invitech. A szolgáltató is arra hívja fel a figyelmet, hogy egy ilyen váltás csak a megfelelő IT-infrastruktúra birtokában oldható meg nagyobb fennakadás nékül.

Az Invitech azt tapasztalta, hogy a hazai vállalkozások már kezdik előkészíteni, hogy a jelenleg távmunkában dolgozó kollégáik létszámának sokszorosát kiszolgáló sávszélességet vásároljanak, de a videokonferenciák lebonyolításához szükséges megoldások iránt is élénkült az érdeklődés. A változást megközelítőleg a koronavírus olaszországi megjelenésével egy időben kezdték érzékelni. Mint a szolgáltató közleménye írja, a krízishelyzetekre vonatkozó intézkedési tervekben sok cégnél az első tennivalók között szerepel a távmunkát minél szélesebb körben lehetővé tévő technikai feltételek azonnali megteremtése.
 


A hazai folyamatot az Invitech vállalati értékesítési vezérigazgató-helyettese, Marton László szerint az is erősíti, hogy több országban átmenetileg csak a virtuális térben kívánnak érintkezni, tárgyalni az egyes vállalatok a külföldi és belföldi partnereikkel.

Hirtelen megugrott a laptopok iránti kereslet

Hasonló tapasztalatról számolt be a Notebook.hu is az Indexnek. Farkas András azt nyilatkozta a lapnak, hogy már a múlt héten megjelentek náluk a céges vásárlók, és akár tízesével is veszik az azonos típusú laptopokat. Farkaséknak azért is volt szembetűnő a változás, mert korábban főleg végfelhasználóknak értékesítettek informatikai eszközöket.

A vásárolt eszközök típusa is eltér a korábban céges használatra vásároltaktól: nem a hordozhatóság az elsődleges szempont, fontos például az előre telepített Windows és a webkamera – mondta a lapnak Farkas.

Piaci hírek

TeslaMate-fiókok szivárogtatnak érzékeny információkat a Teslákról

Ez most kivételesen nem amiatt van, mert Elon Muskot nagyon leköti az X felemeléséért és a Mars meghódításáért vívott küzdelme.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.