Az Amazon újabb szolgáltatásán keresztül nem csak az okos otthonok tulajdonosai, de engedélyükkel bárki használhatja a rendszereket, akár Amazon fiók nélkül is.

Az Amazon csütörtökön jelentette be Alexa for Residential nevű programját, ami a lakásukat kiadó tulajdonosoknak és az ingatlankezelőknek segítene felokosítani a bérleményeket az Alexa asszisztenst futtató eszközökkel. A társaság szerint az új szolgáltatás lehetővé teszi, hogy az adott okos otthonokat bárki bármikor használatba vehesse, függetlenül attól, hogy tulajdonosként vagy más jogosultsággal költözik oda, ez pedig az üzleti célú felhasználásokban is azt jelenti, hogy személyre szabott hangvezérelt felhasználói élményt nyújthatnak az ügyfeleknek.

A dolog lényege, hogy a rendszer igénybevételéhez ezen a módon még Amazon fiókkal sem kell rendelkezni, bár ez továbbra sem árt, hiszen egy ilyen profil lehetővé teszi, hogy azt mindenki könnyedén összehangolja az összes általa használt, Alexa alapú funkcióval a telefonkönyvektől a zenei lejátszási listákig. Az Amazon mindennek kapcsán hangsúlyozza, hogy az ingatlan és a telepített rendszer kezelői ettől még nem szereznek hozzáférést a felhasználók adataihoz és tevékenységéhez, az okos eszközök által rögzített hangfelvételek pedig naponta automatikusan törlődnek majd.

A biztonsági keretekről szólva az is kiderült, hogy az Alexa for Residential szolgáltatásban a hozzá csatlakozó bérlők saját biztonsági beállításai lesznek érvényesek, akik a fiókjukat bármikor le is csatlakoztathatják róla, és ha elköltöznek, akkor az összes okos egység távolról is egyszerűen alaphelyzetbe állítható, gyakorlatilag törölve azokról az előző tevékenységek minden nyomát. Ez nem csak a hagyományos albérletekbe, de azokba a B2B együttműködésekbe is illeszkedne, amelyeket az Amazon már építgetni kezdett az elmúlt években, és most ezen keresztül profitálnat a számtalan független okos otthoni platform összecsatornázásából a hotelekben, idősotthonokban és más helyeken.

Felhasználók természetesen az intézményekben is vannak. Amilyen könnyű lehet elmagyarázni, hogy a"testre szabott felhasználói élmény" milyen esetben lehet hasznos vagy érdekes a bérlőknek, annyira bizonytalan, hogy hányan szeretnék, ha a tulajdonosok bármilyen módon bejutnának és "élményeket biztosítanának" a bérlemények falain belül. Emellett a biztonsági kritériumok is kielégítőek lennének, ha mindenki teljesen biztos lehetne benne, hogy a valóságban is így fognak működni.

Nagyszerű lesz, kérdés, hogy kit érdekel majd

Az Amazonnak (és persze más okos otthoni gyártóknak) azonban máris túl hosszú listája van azokból az esetekből, amelyekben homokszem került a gépezetbe. Az Amazonnál maradva, a vállalatról korábban már kiderült, hogy alkalmazottai belehallgatnak az Alexát futtató eszközök által rögzített beszélgetésekbe, amelyekről átiratokat is készítettek. Emellett a cég nem is minden esetben törölte a hangfelvételeket, még akkor sem, amikor a felhasználók erre utasították a digitális asszisztenst. Minderre pedig a szolgáltató érdemi válasza csak egy opt-out lehetőség volt, amelyen keresztül aktívan meg lehet tiltani neki a hallgatózást.

A The Verge riportja azt is felidézi, hogy a bérlők amúgy sincsenek mindig megőrülve az okos otthoni technikákért. New York-i bérlők egy csoportja például bíróságra ment és nyert is abban az ügyben, amikor a zárakhoz hagyományos kulcsokat követeltek a tulajdonosoktól az "okos zárak" mellé vagy helyébe. Az első három olyan ingatlankezelő cég mindenesetre már meg is van, ahol az Alexa for Residential általános bevezetésére vállalkoznak, és denveri, coloradói, floridai vagy marylandi lakásaikat már az ősszel bekötik az Amazon rendszerébe.

A gyártó most újabb partnereket keres, akik előtt a tegnapi bejelentéssel nyitotta meg a programot. Annak kilátásaival kapcsolatban pedig sokkal optimistább a fanyalgó újságcikkeknél: az Amazon a National Apartment Association adatait idézte, amelyek szerint a bérlők 84 százaléka részesítené előnyben az okos otthoni funkciókkal felszerelt ingatlanokat, 61 százalékuk pedig hajlandó lenne havi rendszerességgel ráfizetni az eredeti lakbérre, ha ezzel hozzáférést szerezne egy előre telepített, hangvezérelt digitális asszisztenshez.

Közösség & HR

Jövőre mindent is szolgáltatásként kínál a Dell

Ehhez jön egy univerzális felhős konzol, ami átfogó felügyeleti réteget ad egy vállal on-premise, multi-cloud és edge környezetének.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Elvben mindenki egyetért azzal, hogy egy vállalat informatikája optimális méretű és működésű kell legyen. A helyes arányok megtalálása azonban nehéz, különösen a szoftvereknél.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.