Az év második felében érkeznek a Microsoft 365 előfizetés nélkül használható, konzumer és vállalati felhasználókat is célzó csomagok.

A Microsoft hivatalosan is bejelentette az Office csomag két új kiadását, amelyek a Windows és a macOS rendszerek alatt, 32 és 64 bites változatban is elérhetők lesznek, és a korábbi Office 2019-hez hasonlóan azokat az otthoni vagy kisvállalati felhasználókat célozzák majd, akik nem tudják vagy nem akarják előfizetéses rendszerben igénybe venni a felhő alapú Office 365/Microsoft 365 megfelelő változatait.

Mindent egyelőre sem az azonos nevű konzumer csomagról, az Office 2021-ről, sem a nagyobb üzleti vagy kormányzati ügyfeleknek szánt Office LTSC (Long-Term Servicing Channel) kiadásról nem lehet tudni, de a helyben telepített alkalmazásokon túl senki sem számít a felhasználói felületet érintő nagyszabású újdonságokra, leszámítva a sötét módot (dark mode) vagy az akadálymentesítés terén eszközölt változtatásokat.

A Windows 10-es nevezéktanból már ismerős LTSC-re mindenképpen annak elismeréseként tekintenek, hogy a Microsoft szerint sem áll készen minden üzleti megrendelő a felhőbe való átköltözésre. A The Verge beszámolója ezzel kapcsolatban a vállalat Microsoft 365 termékekért felelős vezetőjét idézi, aki szerint a szoftvercég folyamatosan reagálni próbál az ügyfelek igényeire, köztük azokéra is, akik valamilyen "speciális forgatókönyvet" követve még nem vezették be a felhős alkalmazásokat.

Ezek a speciális forgatókönyvek jellemzőek lehetnek mondjuk azokra a szabályozott területekre, ahol a folyamatokat és az appokat sem lehet havi rendszerességgel változtatgatni, de általában az olyan gyártóipari vagy más környezetekre is, ahol nem minden gép működik a hálózatra csatlakoztatva. Itt nem lehet rá számítani, hogy bárki a felhős Office-ra váltana, és csak a helyben telepített, kötelező frissítések nélkül működő szoftvereknek van értelme.

Nem az Office 2019 volt az utolsó

A Microsoft mindkét változathoz ötéves támogatást ígér, szemben az Office esetében gyakorlattá vált hétéves ciklussal, illetve a windowsos LTSC-konstrukciókban már megszokott tíz vagy öt plusz ötéves támogatásokkal. Az Office Professional Plus, Office Standard vagy az ide tartozó, de különálló alkalmazások ára 10 százalékkal emelkedik ugyan az üzleti ügyfelek irányában, ám a mostani információk szerint az Office 2021 konzumer és kisvállalkozásoknak szánt kiadását nem érinti az áremelés.

A támogatásról szólva a beszámolók kiemelik, hogy a Microsoft igyekszik minél jobban egymáshoz közelíteni a Windows és az Office termékeket mind az időtartam, mind a kibocsátások időzítésének tekintetében. Az Office LTSC és a Windows 10 LTSC egyaránt 2021 második felében érkezik; bár ez az Office-kiadás már áprilisban elérhető lesz egy előnézeti változatban, az otthoni Office 2021-re nem készülnek ilyesmivel.

A ZDnet riportja részletesen is bemutatja, hogy idáig mit lehet tudni az előfizetés lejártától függetlenül használható (perpetual) irodai csomagokról. Ebből mások mellett kiderül, hogy az online Office-ból megismert funkciók egy része mellett lényeges teljesítménynövekedésre lehet majd számítani a Word, az Excel, az Outlook és a PowerPoint alkalmazásokban. Az Office alverzióihoz tartozó applikációk nagyjából változatlanok maradnak, az előzőek mellett ide értve a OneNote-ot és más fontos alkalmazásokat is, bár az Office LTSC-kiadásnak nem lesz része a Skype for Business-kliens, a Teams app helyet kap benne.

A Miscorosf tavaly ősszel már bejelentette az Exchange Server, a SharePoint Server és a Skype for Business új, helyben telepített verzióit is, amelyekre ugyancsak 2021 második felében lehet számítani. A szervertermékek csak az olyan ügyfeleknek állnak majd rendelkezésükre, akik előfizetéses licencet vásároltak, jogosultságot szerezve a támogatásra, a rendszeres frissítésekre és az időzónák szerint telepített javításokra is.

Mobilitás

Bóják állnak az autonóm vezetés útjába

A Waymo éles körülmények között dolgozó autójának nehéz napja volt. Az önvezető rendszer képtelen volt kezelni a sávterelő bóják jelentette "extrém" forgalmi helyzetet.
 
A Dell szerverportfóliója nem csak a hagyományos Intel-fronton erősödött, hanem az AMD jelentős újításait is felvonultatja.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT-infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.