A szolgáltató még nem döntötte el, hogy pontosan kiktől szedne majd pénzt, de az biztosnak tűnik, hogy az end-to-end titkosítás fizetős funkció lesz a zoomos videokonferenciákon.

A Zoom videokonferencia-szolgáltató új tervei szerint magasabb szintű biztonságot nyújtana a fizetős ügyfeleinek és bizonyos intézményeknek, így az oktatási szervezeteknek, azonban az ingyenes otthoni felhaszálásban nem vezeti be az end-to-end (végponttól végpontig tartó) titkosítást. A Reuters múlt hét végi beszámolója a Zoom biztonsági tanácsadóját, Alex Stamost idézi, aki néhány nappal ezelőtt civil jogvédő szervezetekkel konzultált a tervezett változtatásokról.

A korábban a Facebook biztonsági vezetőjekén dolgozó szakember szerint a társaság tervei még nem véglegesek ezzel kapcsolatban, de az elképzeléseket technológiai, informatikai biztonsági és üzleti megfontolások egyaránt befolyásolják, így minden bizonnyal egy köztes megoldásra számíthatunk. Lehet, hogy a titkosított kommunikációért mindenkinek fizetnie kell, de az is lehet, hogy ingyenesen biztosítják majd bizonyos non-profit szervezeteknek vagy akár politikai menekülteknek is.

A Zoom már április végén azt közölte, hogy világszerte több mint 300 millióan lépnek be napi szinten az általa hosztolt videokonferenciákra, ez a szám pedig azóta minden bizonnyal tovább növekedett. A szolgáltatás népszerűségének villámgyors növekedésével azonban biztonsági aggályok is felmerültek: a Zoomot több vállalat és állami szervezet is tiltólistára tette, és hivatalos vizsgálatok próbálják tisztázni az alkalmazás adatvédelmi gyakorlatainak és transzparens működésének kérdéseit.

Két tűz között kell jó megoldást találniuk

A társaság korábban már bejelentett egy 90 napos ütemtervet, hogy kezelje a videokonferencia-szolgáltatás működésében felmerülő problémákat, és ennek részeként a korábbinál komolyabb titkosítási funkciókat vezetett be. Sor került a vállalat történetének első cégfelvásárlására is, amelynek célpontja a biztonságos üzenetküldő és fájlmegosztó szolgáltatást fejlesztő Keybase volt, hogy a startup technológiáival és tapasztalatával erősítsék a Zoom alkalmazás biztonsági funkcióit.

Stamos és más biztonsági szakemberek megbízása is ezeknek a lépéseknek a sorába illeszkedik. A teljes, minden egyes Zoom konferenciára vonatkozó titkosítás bevezetése azonban egyelőre semmiképpen sem reális: a vállalat nehezen tudna pénzt keresni, ha teljesen ingyenessé tenne egy szofisztikált és nagyon drágán üzemeltethető szolgáltatást. Bár a Facebook hasonlót tervez a Messengerrel, a közösségi hálózat forrásait össze sem lehet hasonlítani a Zoommal, az olyan piaci szereplők pedig, mint például a Signal, non-profit alapon működnek. Mindenki más számára marad az ingyenes alapszolgáltatásokból és magasabb szintű, de fizetős megoldásokból álló modell.

Érdekes egyébként, hogy amíg a a New York-i főügyész hivatala éppen a Zoom biztonsági kondícióit vizsgálja, tekintettel a terhelés nagyságrendjének növekedésére, a fiatalok fokozott védelmére vagy az átláthatósági jelentésekre, addig az amerikai igazságügyi minisztérium és sok képviselő is problémásnak tartja az erős titkosítást használó kommunikációs alkalmazásokat, így a Zoomnak a másik oldalról is fokozódó nyomással kell számolnia, ha komolyabb lépéseket tesz ezen a területen.

Bár a jogvédők nem üdvözölték egyhangúlag a legfrissebb terveket, a Reuters által megkérdezett civil szervezetek képviselői között olyan is volt, aki észszerű kompromisszumnak tartja a Zoom új stratégiáját. A fizetős modell nagyban segítené a spammerek és az ingyenes csatornákat kihasználó rosszindulatú szereplők kiszűrését, bár a végponttól végpontig terjedő titkosítás (ahol még a szolgáltató maga sem figyelheti valós időben a kommunikációt) a másik oldalról eszközöket is ad a bűnözők kezébe.

A hírügynökségnek utóbb a Zoom szóvivője is megerősítette, hogy a cég dolgozik a teljes titkosítás bevezetésén, ami egyrészt a műszaki tervezést jelenti, másrészt annak a modellnek a kidolgozását, amelynek alapján meghatározzák majd az érintett ügyfelek körét.

Közösség & HR

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.