Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.

Amikor felmerül az üzletmenet-folytonosság kérdése, akkor a világ szerencsésebbik felén arra gondolnak, hogy mit kell tenni, ha pár órára elmegy a net, esetleg huzamosabb ideig nincs áram.

Két évvel ezelőttig mindez Ukrajnában is nagyjából igaz volt, ám az orosz páncélosok megindulása és a szakadatlan rakétatámadások teljesen más megvilágításba helyezték a kríziskezelés fogalmát. A Financial Times nemrégiben megjelent riportja ezt a témát járja körül néhány ukrán vállalkozás bemutatásával.

A cikk egy egészen különleges példával indít. Az informatikai tanácsadásra fókuszáló, Harkivban működő Rozdoum startup épp egy felvásárlás kellős közepén volt. A potenciális vevőnek, az angol Adaptavistnak épp 2022 február végéig kellett volna rábólintani az üzletre. Ezt aztán az orosz hadsereg megjelenése meghiúsította, az ukrán startupot alapító Andríj Dehtjar pedig nagyon idegeskedni se ért rá, hogy meghiúsul az üzlete, mivel éppen azon dolgozott, hogy 15 alkalmazottja épségben és biztonságban áttelepüljön valahová, ahol épp nem ágyúznak.

Az angol fél nem tűnt el örökre: a két nappal az invázió megindulását követően elküldött levélben mindössze csak egy kis időt kértek, mert - ahogy fogalmazott az üzenet -  "nem egészen értjük, hogy mi történik". Aztán alig másfél hónap múlva, amikor még az ellenség szó szerint a város kapujában állt, érkezett a következő levél, amelyben az angolok egyrészt sajnálkoztak, hogy ilyen sokáig nem jelentkeztek, másrészt jelezték, hogy akkor a részükről rendben van a dolog.

A felvásárlás így végül a 2021 végén eltervezett feltételek mentén valósult meg, amivel egyébként nem tettek rossz lóra az Adaptavistnál, hiszen a Rozdoum 2022-es bevétele 30 százalékkal nőtt. Többek között a munkaszervezésben mutatott rugalmasságnak, illetve a 95 százalékban külföldiekből álló ügyfélkörnek köszönhetően.

Túlélési ösztön

A startup esete nem mondható egyedinek, hiszen az ukrajnai Szilícium-völgynek is tekinthető, a háború előtti években pezsgő technológiai iparáról elhíresült Harkivban összességében sem zuhant össze a szektor. A régió technológiai klaszterének vezetője mindezt egy beszédes adattal illusztrálta a Financial Timesnak: a két évvel ezelőtt Harkivban működő 511 informatikai vállalkozás közül 500 ma is működik.

A helyzet azonban továbbra sem egyszerű. A háború szakadatlanul folytatódik, és egyelőre nem is látszik a vége. Mindez egyfelől lehetőség is az itteni IT-s vállalatoknak, hiszen a hadsereg támogatása és a védelem megszervezése egyaránt számos megoldandó technológiai feladatot ad. A megbízható, hosszú távon is életképes működéshez azonban elengedhetetlen lenne, hogy minél többen visszaköltözzenek Harkivba. Ám ez meglehetősen nehezen megy addig, amíg a keleti nagyváros folyamatos rakétatámadásoknak van kitéve.

Közösség & HR

Kínában eltüntetnék a netről a pénzükkel villogó influenszereket

A kínai kormányzat újra fazonra nyírja a közösségi médiát, a túl nagyra hízott piaci cégek után a túlzott gazdagságukkal kérkedő felhasználók is nehéz időszak elé néznek.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.