A kaliforniai székhelyű vállalat visszanyúl a gyökereihez: két izraeli startupot szemelt ki, összesen egymilliárd dollár értékben.

Egyszerre két izraeli startupot is felvásárolna a Palo Alto Networks. Az egyik kiszemelt a Talon Cyber Security (kb. 600-700 millió dollár), a másik pedig a Dig Security (kb. 300-400 millió). A vételár együttesen sem jelentős, különösen a Palo Alto piaci értékéhez képest, amely közel jár 70 milliárd dollárhoz, de iparági értesülések szerint gáláns az ajánlat. Főleg ha figyelembe vesszük, hogy mindkét céget 2021-ben alapították Tel-Avivban. A Talon eddig 143 millió dollár befektetést gyűjtött, a Dig pedig 45 milliót. Ugyanakkor értéküket valószínűleg növeli, hogy mindkettőbe tett pénzt két, a kiberbiztonsági piacon szakértőnek számító befektető: a Team8 és a Cyverse Capital.

A nagyvonalú ajánlatra állítólag azért is szükség volt, mert a startupok még nem voltak "eladósorban". Azaz a Palo Alto még a piacra kerülésük előtt le akart csapni rájuk. Bár az érintett cégek nem kommentálták az értesüléseket, a TechCrunch bennfentes forrásokból úgy tudja, a tárgyalások előrehaladott fázisban vannak, ugyanakkor egyes kérdések még nyitottak.

Illeszkedik a trendbe

A kettős felvásárlási terv is mutatja, a kiberbiztonsági ipar lendületben van. A biztonságot a vállalatok általánosságban piroritásként kezelik világszerte. Ez főleg annak köszönhető, hogy az incidensek költségei brutálisan elszálltak: a McKinsey egy tavalyi elemzésében azt jósolta, hogy a kiberbiztonsági incidensek 2025-ben már összesen kb. 10,5 milliárd dollárjába kerülnek majd a világgazdaságnak. Emiatt kiberbiztonságra akkor is költenek a vállalatok, ha más területeken visszafogják az IT-kiadásaikat.

Fontos tényező az is, hogy a kiberbiztonság folyamatos innovációt igényel, mert a kiberbűnözők is folyamatosan vetnek be új technológiákat. Így azok a kisebb startupok, melyek proaktívan mennek a piaci elé, akvizíciós célpontokká válnak, mert a szektor meghatározó vállalatai felvásárlással tudnak a leggyorsabban reagálni az új kihívásokra (a felvásárlások dinamikája jól követhető pl. a SecurityWeek havi Cybersecurity M&A Roundup összeállításából.). Az utóbbi idők legjelentősebb ügylete, amely ebbe a trendbe illeszkedik, a Cisco 28 milliárd dolláros ajánlata a Splunkért.

A Palo Alto is azért vásárol, hogy gyorsan jusson friss innovációhoz: mindkét kiszemelt cég új biztonsági területekre koncentrál. A Dig a többfelhős környezetben elosztottan tárolt adatok biztonságával foglalkozik. A TechCrunch szerint itt nagy a tülekedés, de mivel formálódó piacról van szó, egy jó befektetéssel nagyot is lehet nyerni.

A Talon pedig egyfajta vállalati szintű böngészőt akar létrehozni, amely biztonságos platformot biztosít a vállalatoknak összes alkalmazásuk és szolgáltatásuk működtetéséhez. A startup egyfajta operációs rendszerként fogja fel a böngészőt, amelyben az elosztottan (értsd: távmunkában) dolgozó munkaerő biztonságos módon tudja futtatni a céges alkalmazásokat, és éri el a vállalati szolgáltatásokat.

Azzal, hogy Izraelben keres felvásárlási célpontokat a Palo Alto, csak visszanyúl a gyökereihez. Az azóta amerikaivá lett (székhelye Santa Clarában van, részvényeivel a New York-i tőzsdén kereskednek) vállalat ugyanis több más jelentős kiberbiztonsági céghez hasonlóan Izraelből indult. Alapítója, Nir Zuk, ahogy több neves kiberbiztonsági szakértő és cégalapító is, az izraeli hadsereg egy speciális alakulatánál, a 8200-as egységnél sajátította el a szakmát. Ha valaki, akkor ők valóban tisztában lehetnek azzal, hol érdemes reményteli kiberbiztonsági technológiát venni.

Biztonság

A Snapchat alapítójának húga lenne a telefonszex Gattyánja

Már annyira a mainstream része az erotikus tartalmakat kínáló Quinn, hogy alapítóját, Caroline Spiegelt a finnek híres stratuprendezvényére, a Slush-ra is meghívták.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.