Ezt Alan Waite, a Gartner ügyvezető alelnöke mondta egy konferencián. Úgy tűnik, ismét előtérbe kerülnek a felhő kockázatai.

Ismét rápörögtek a vállalatok a cloud computing kockázataira. A múlt héten megrendezett CIO Hungray konferencián is ez volt az egyik központi téma (rendezvényünkről a beszámolókat itt olvashatják; az érdekesebb előadásokat és panelbeszélgetéseket pedig a közeljövőben közzétesszük podcastcsatornánkon, amely többek között a Spotify-on, valamint az Apple és a Google podcastplatformján is elérhető).

Egy Sydney-ben rendezett konferencián a Gartner kutatócég egyik ügyvezető alelnöke, Alan Waite vette elő a témát, valószínűleg nem véletlenül. A vállalatok ugyanis egyre gyakrabban szembesülnek azzal, hogy az on-premise rendszereik kockázatait lecserélték ugyanakkora, csak esetleg nehezebben kezelhető felhős kockázatokra (pl. a költség tervezhetősége vagy a vendor lock-in terén).

Csakhogy nagyon úgy tűnik: nincs (vagy csak rendkívül keskeny a) visszaút az on-premise-be. Ezért Waite más hozzáállást javasol, olvasható a The Register beszámolójában. Ne aggódjunk azok miatt a rendszerszintű kockázatok miatt, melyek a felhők rugalmasságából (értsd: rugalmatlanságából) vagy a lock-in lehetőségéből erednek. Helyette tanuljunk meg együtt élni a korlátaival, és kihasználni az előnyeit.

Kockázatos piaci koncentráció

Jelentős piaci és működési kockázat van abban (értelemszerűen a felhasználók számára), hogy a piac erőteljesen koncentrálódik: globálisan az AWS, a Microsoft és a Google, Kínában pedig az Alibaba – Huawei – Tencent trió uralja a piacot. De a probléma kezelhető, állítja Waite. Ráadásul ehhez bőven elegendő a hagyományos beszállítókezelési gyakorlat.

Miért érdemes bevállalni a kockázatokat? Először is azért, mert a cloud egyre üzembiztosabb: a kiesések egyre ritkábbak és egyre kevésbé súlyosak. A legtöbb incidens néhány órás kiesést okoz, leginkább egyetlen régiót érint és csupán néhány szolgáltatásra van hatása. Annak nagyon kicsi az esélye, hogy olyan mértékű legyen egy leállás, hogy az jelentős kiesést okozzon az ügyfeleknél. Persze Waite azt is hozzáteszi: ha mégis bekövetkezne egy ilyen incidens, édeskevés lenne az az intézkedéscsomag, amivel egy-egy szervezet az ellenálló-képességét javítja.

Az elemzőnek ezzel kapcsolatban volt egy érdekes megjegyzése: szerinte nem érdemes multicloud failover-rendszereket tervezni. Kifizetődőbb, ha a szervezetek az egyes felhők belső rugalmassági adottságait maxolják ki. Ezt nyilván sok ügyfél úgy éli meg, hogy önként vállal egyfajta vendor lock-int, de Waite szerint nincs (nem volt és nem lesz) olyan technológiai döntés, ami ne járna bizonyos mértékig ezzel. Hiába volt saját az adatközpont, a hálózat Cisco eszközökre épült, a virtualizáció VMware volt... Mi ez, ha nem lock-in?

Ugyanez a helyzettel felhőszolgáltatókkal is. Az emberek elfogadják az ebből eredő lock-in jellegű kockázatokat – és megtanulják kezelni, mert cserébe remek eszközökkel dolgozhatnak.

Lite verziókkal a leállás ellen

A rugalmas ellenállási képesség (újabban: reziliencia) javításával kapcsolatban a Gartner javaslata az, hogy létre kell hozni az alkalmazásoknak és a szolgáltatásoknak egy lite verzióját. Ez egy olyan csökkentett funkcionalitású változat, mondta Waite, ami alapszinten kielégíti az ügyfelek igényeit, megfelel a szabályozói előírásoknak, nem utolsó sorban pedig egy rövidebb kiesés alatt biztosítja az üzeltmenet-folytonosságot. Egy ilyen lite verzióval egyszerű és gyors az adatszinkronizáció, így gyorsan működőképessé tehető.

Waite összegzése: ne essen senki pánikba, hogy az on-premhez képest kevesebb mérőszámot kap a rendszer állapotáról. Szerinte ugyanúgy meg lehet bízni a felhőszolgáltatásokban, ahogy az utazók is bíznak a légitársaságokban, hogy repülőgépük biztonságosan célba jut. És statisztikailag sokkal biztonságosabb, mintha valaki autóval levezetné egy huzamban ugyanazt a távolságot, vitte tovább az analógiát az elemző.

Cloud & big data

Operátorát is kilőtte volna az MI-vezérelte drón, hogy célt érjen

Ez ilyen műfaj: ha fegyvered van, az bármikor elsülhet. És ha elsül, akár téged is eltalálhat. Különösen akkor, ha az MI ujja feszül a ravaszra.
 
Valószínűleg soha. A piackutatók szerint a felhő mellett is dinamikusan növekszik a hosting iránti igény.

a melléklet támogatója a vshosting

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.