Egy friss felmérés szerint a technológiai vezetők legnagyobb része már tisztában van a felelős MI-fejlesztések jelentőségével, és azt is látják, hogy ez csak a megfelelő adatkészletek biztosításával lehetséges.

A felelős MI (responsible AI) kifejezés arra a koncepcióra utal, amikor a mesterséges intelligenciát eleve azzal a szándékkal tervezik, fejlesztik és telepítik, hogy segítse a vállalkozások és alkalmazottaik munkáját, miközben az ügyfelekre és a társadalomra gyakorolt hatását a méltányosság és a jogszerűség jellemzi. Ez egyrészt hozzájárul a szükséges bizalom felépítéséhez, másrészt elengedhetetlennek tartják az ilyen megoldások megbízható felskálázásához is. Az etikai kockázatok jelentősége az MI-technológiák fejlődésével párhuzamosan növekszik, az Appen idei State of AI and Machine Learning jelentéséből pedig kiderül, hogy a nyugati technológiai vezetők túlnyomó része már ezt tartja az új mesterségesintelligencia-projektek alapjának.

A gépi intelligencia betanításához szükséges adatkészletek előállításával és feljavításával foglalkozó vállalat több mint 500 amerikai, brit, ír és német döntéshozó válaszait dolgozta fel idén júniusban. Ezek most 93 százalékban szóltak a felelős MI fundamentális szerepéről, de az is kiderült, hogy sokan próbálnak ilyesmit építeni nem megfelelő minőségű adatkészletekkel, amit jelentős akadálynak tartanak a céljaik elérésében. A válaszadóknak ezúttal már 51 százaléka értett egyet azzal, hogy az adatok pontossága kulcsfontosságú az általuk képviselt felhasználási esetekben, 42 százalékuk szerint azonban nagy kihívást jelent a data sourcing, vagyis a belső és külső forrásból származó adatok kinyerése és integrációja.

Keresik a megfelelő "adatpartnert"

A mesterséges intelligencia életciklusán belül ezek szerint erre irányul az erőfeszítések legnagyobb része, amit hihetetlenül nagy vállalkozás egyedül kezelni. A felmérésben részt vevők szinte mindegyike, 95 százaléka értett egyet vele, hogy az előre felcímkézett vagy szintetikus adatok kulcsfontosságúvá válnak az inkluzív adatkészletek létrehozásához, az érintettek nagyjából 90 százaléka pedig arról is beszámolt, hogy legalább negyedévente újra kell tanítania a modelleket. A cégek egyébként 88 százalékban támaszkodnak külső adatszolgáltatókra, de 83 százalékban egy olyan külső partnert tartanának ideálisnak, akire a data sourcing folyamatában egyetlen forrásként támaszkodhat a mesterséges intelligencia életciklusának minden szakaszában, biztosítva az adatok egyenletes minőségét.

Érdekes, hogy a döntéshozók bizonytalannak tűnnek abban a kérdésben, hogy szervezetük pontosan hol is tart a mesterséges intelligencia adaptációjában: 49 százalékuk úgy gondolja, hogy megelőzi a riválisait, míg ugyanekkora részük, másik 49 százalékuk úgy látja, hogy partiban van velük. A saját előnyükről nyilatkozók aránya látványosan csökkent az elmúlt években, és az amerikaiakra jobban jellemző ez a meggyőződés, mint az európaiakra.

Részletek az Appen State of AI and Machine Learning riportjában »

Cloud & big data

Az Apple is kénytelen volt feladni a teljes önvezetésről szóló terveit

Nem csak a saját márkás járművek megjelenésének a céldátumát tolták odébb, de a Bloomberg szerint azt is elengedték, hogy belátható időn belül megvalósítsák a legmagasabb szintű autonómiát.
 
Hirdetés

Innováció az integrációban

Interjú a mobilitás app integráció szakértő e6 Integrations ügyvezetőivel.

Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.