A teljes önvezetésre egyáltalán nem képes Full Self-Driving opcióért januártól 20 százalékkal többet kell fizetni az autótulajdonosoknak. Elon Musk további drágulást vetített előre.

A Tesla nem hagyományos autógyártói működését mi sem példázza jobban, mint az, hogy egy olyan jelentős döntésről, mint a most bejelentett áremelés nem egy PR-csapat által gondosan megfogalmazott sajtóközleményből értesülhetett a közvélemény, hanem az alapító-vezérigazgató nyúlfarknyi twitteres üzenetéből. Elon Musk persze ha akarná se támaszkodhatna a cég kommunikációs részlegére, mivel azt már régóta felszámolta. (Ennek járulékos következményeként a Teslát nem is tudják "kérdésekkel provokálni" a bővebb tájékoztatásra vágyó újságírók.)

 

 

Az autógyártó Full Self-Driving (FSD) funkciójának ára ennek megfelelően a korábbi 10 ezer dollárról 12 ezerre emelkedik - igaz, egyelőre csak az Egyesült Államokban. Az alapító másik kiegészítése szerint pedig szinte borítékolható, hogy nem ez lesz a végállomás, mivel Musk jelezte, hogy a technológia fejlesztésének mérföldköveit le fogja követni az árazás is. A cég legutóbbi emelése nem is olyan régen történt: 2020 novemberében nőtt ugyanis 8-ról 10 ezer dollárra az ár. 

Úgy önvezető, hogy nem az

A szó szerinti fordítás alapján teljes önvezető képességgel kecsegtető vezetéstámogatási rendszer egyelőre nagyon messze van a teljes autonómiától. Jelenleg a csomag jobbára automatikus sávváltást, parkolást, kanyarodástámogatást és néhány más kényelmi funkciót jelent, miközben a magasabb szintű képességek bevezetése egyelőre csak eltérő fejlesztési stádiumokban jár. 

Bár a marketinganyagokban ezt nyilván nem domborítja ki a vállalat, a funkcióról szóló hivatalos tájékoztatóban azért többször megjelenik, hogy az FSD használata mellett is fontos az útra koncentráló vezető megléte, aki folyamatosan a kormányon tartja a kezét, készen arra, hogy bármikor átvegye az algoritmustól az irányítást.

Az FSD képességeit rendszeres kritika éri a Teslákat ért különböző balesetek miatt, de a szoftveres bugok és a szabályozó testületek eljárásai, vizsgálatai sem tesznek túl jót a szolgáltatás imidzsének. A meglehetősen véleményes elnevezés kapcsán pedig Németországban már korábban született egy elmarasztaló bírósági döntés, miközben az USA-ban két szenátor többek között emiatt is kérte az illetékes FTC-t, hogy nézzen a cég és a sokszor meglehetősen vadakat nyilatkozó alapító körmére.

Konzumer tech

TeslaMate-fiókok szivárogtatnak érzékeny információkat a Teslákról

Ez most kivételesen nem amiatt van, mert Elon Muskot nagyon leköti az X felemeléséért és a Mars meghódításáért vívott küzdelme.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.