Az Amazon alapítója nagyot hajrázik a milliárdosok űrversenyében, ő maga is részt vesz űripari cége, a Blue Origin első emberes repülésén.

Bezos az Instagramon jelentette be, hogy még ezen a nyáron öccsével, Mark Bezosszal együtt az űrbe megy a Blue Origin első emberes repülése során. Az Amazon alapítójának űripari vállalata több mint 20 éve működik, a július 20-ára tervezett misszió pedig a New Shepard nevű, hatodik éve fejlesztett hordozórakéta első ilyen útja lenne. A Blue Origin erre a függőlegesen fel- és leszálló (VTVL), legénység szállítására is alkalmas eszközre alapozná szuborbitális űrtursztikai és -kereskedelmi rendszerét, ami az orbitális repüléssel szemben csak egy bizonyos magasságig repül, majd visszatér a motorok leállítását követően.

Ahogy a legtöbb kommentár kiemeli, ezzel Bezos lesz az első űrmilliárdos, aki saját maga is megjárja majd a világűrt. Így ha minden a tervek szerint alakul, megelőzi Elon Muskot és Richard Bransont, akik szintén elképesztő pénzeket öntöttek űripari cégeikbe, a SpaceX-be és a Virgin Galacticba. Bár ezek a társaságok, beleértve a Blue Origint is, nem pontosan ugyanolyan vízió mentén versenyeznek egymással, sok tekintetben (például egyes NASA-projektekben) egymás közvetlen riválisai, az alapítók pedig időnként nyilvánvalóvá teszik, hogy az űrvállalatok fejlődése nem mentes a személyes versengésüktől sem.

Az idézett Instagram-üzenetben Bezos azt írja, hogy ötéves kora óta az űrutazásról álmodozik, most pedig legjobb barátjával, a testvérével együtt élheti majd át a legnagyobb kalandot. A New Shepard rakéta eddigi tesztjei során már a 100 kilométeres magasságot (az úgynevezett Kármán-vonalat) is átlépte, és sikeresen vissza is tért a kijelölt területre. A hírek szerint a kapszula működésével és földet érésével sem volt probléma, bár eddig embereket nem, csak különféle "hasznos terhet" pakoltak bele.

Több időt szakít majd az ilyesmire

A Bezos-testvérekhez csatlakozhat majd egy két nap múlva tartott, élő online aukció győztese is a júliusi repülésen. Erre a netes licitálás már meg is kezdődött, és a Blue Origin közlése szerint elérte a 2,8 millió dollárt 143 ország közel 6 ezer résztvevőjével. A nyertes ajánlat összegét az űrvállalat Club for the Future alapítványának ajánlják majd fel, hogy ezzel is segítsenek inspirálni a jövő generációit a természettudományokban, a technológiai területen, a műszaki tudományokban vagy a matematika vonalán.

Jeff Bezos még februárban, az Amazon új rekordot jelentő negyedéves eredményeinek közlésekor hozta nyilvánosságra, hogy a nyáron leköszön vezérigazgatói tisztségéből, és az óriásvállalat elnökeként (executive chairman) folytatja. Bár a világ leggazdagabb embereként már jóval korábban hátralépett a napi szintű operatív feladatoktól, az executive chairman pozícióval együtt továbbra is Bezosnál marad a vállalati stratégia alakítása. Ugyanakkor jobban koncentrálni kíván az olyan projektjeire, mint amilyen a Blue Origin – ez a júliusi űrutazással úgy tűnik, hogy egyelőre sikerül is neki.

Piaci hírek

Így árasztotta el az amerikai híroldalakat a pornó

Miután a VidMe nevű videómegosztó domainjét megvette egy pornós cég, több lap oldalán is felnőtt tartalmak kezdtek megjelenni.
 
Hirdetés

Belépő szinten dob nagyot a tároláson a Dell EMC PowerStore 500

Garantált 4:1-es deduplikációval, nagyobb teljesítménnyel, frissített szoftveres képességeivel teszi magasra a lécet a tárolókörnyezet modernizálásában és a gyorsan fejlődő adatigények kiszolgálásában a Dell EMC PowerStore. Beleértve az all flash termékcsalád legkisebb tagját is, amely megérkezett Magyarországra.

Hirdetés

Növekvő elvárások a szállodai Wi-Fi hálózatokkal szemben – hogyan biztosítható a versenyelőny?

A Wi-Fi ma már szinte valamennyi szálláshelyen alapvető szolgáltatás. Ezzel arányosan a vendégértékeléseknek is javuló tendenciát kellene mutatniuk – mégsem ez a helyzet. Mit hiányolnak a vendégek, és hogyan biztosíthatja egy szálloda a legújabb vendégigényeknek történő megfelelőséget? Ennek járt utána egy a lezárások után készült friss kutatás.

Radikális átalakulást és innovációs kényszert hozott a szállodaiparban a COVID.

a melléklet támogatója a TP-Link

CIO KUTATÁS

A PANDÉMIA HATÁSAIRÓL

Az ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Informatikai Intézetével végzett kutatásunkban. Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

MEHET

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.