Sok minden még nem derült ki a Global Illumination akvizíciójáról, de a találgatások általában arra alapulnak, hogy a ChatGPT gazdájának sürgősen el kellene kezdenie bevételt termelni.

Az OpenAI a múlt héten jelentette be, hogy felvásárolja a Global Illumination nevű, MI-alapú digitális eszközöket készítő vállalkozást, melynek legismertebb terméke a nyílt forráskódú és a Minecraftre erősen emlékeztető Biomes videojáték. A társaság rövid közleménye szerint az Global Illumination teljes csapata csatlakozik az OpenAI-hoz, hogy részt vegyen annak meghatározó tevékenységeiben, köztük az ugyancsak mesterséges intelligenciával hajtott ChatGPT chatbot fejlesztésében.

A kommentárok kiemelik, hogy a nem egészen két éve működő cég egyik alapítója az a Thomas Dimson, aki az Instagram tartalomrangsoroló algoritmusának megalkotója volt. Az OpenAI-hoz igazoló szakemberek közül többen is az Instagram és a Facebook platformjain terveztek és fejlesztettek szolgáltatásokat, de van köztük olyan is, aki korábban a YouTube-nál, a Google-nél, a Pixarnál vagy a Riot Gamesnél dolgozott, amiből esetleg következtetni lehet az OpenAI motivációjára.

Mivel az OpenAI sokmilliárd dolláros partnerséget folytat a Microsofttal, az "igazi Minecraft" tulajdonosával, valószínűleg nem a Biomes volt a felvásárlás legfőbb célpontja. Vannak persze, akik lehetségesnek tartják, hogy az új mesterségesintelligencia-modellek, így a GPT-4 felokosítása is benne van a pakliban a valós élethez hasonló 3D-s világokban való navigációval, és az is lehet, hogy az OpenAI valamilyen MI-vel átszőtt játék kiadásával akarja erősíteni felhasználói és bevételi bázisát.

A nagy pénzzel megjelent a teljesítménykényszer is

A tippek közül azonban az tűnik a leginkább életszerűnek, hog a társaság még idejében meg akar jelenni a játékiparban a generatív MI-technológiákkal, amelyekbe a kiadók az eddigi felhasjtás ellenére sem ugrottak fejest. Már az Ubisoft is kivételnek számít azzal, hogy házon belül egy MI-eszközzel kísérletezik a párbeszéd írásához – de ez még mindig csak a kreatív munkatársak támogatásáról szól, és a cél továbbra sem az, hogy az MI-re bízzák a videojátékok karaktereinek megszólaltatását.

Egyelőre természetesen csak spekulációról van szó, mert az OpenAI részleteket nem hozott nyilvánosságra a tranzakció kapcsán, ami egyébként legelső cégfelvásárlása lesz nagyjából hét éves története során. Erre valószínűleg forrásai sem voltak, bár befektetési és támogatási programokat már azelőtt is vitt, hogy megjelentek volna nála a Microsofttól és a nagy kockázatitőke-befektetőktől milliárdjai. A tétek emelkedésével viszont már egyértelműen az üzleti eredményekre kell hajtania.

A beszámolók felidézik, hogy a ChatGPT globális felfutásával párhuzamosan az OpenAI tavaly már több mint 540 millió dollárt költött fejlesztésekre, beleértve azokat a kiadásokat is, amelyeket a magasan jegyzett szakemberek elcsábítására használt fel a Google-től és más vállalatoktól. Ehhez képest az előző évben a cég mindössze 30 millió dolláros bevételt jelentett, amit az idén a befektetőknek adott tájékoztatás szerint állítólag 200 millióra, jövőre pedig már 1 milliárd dollárra akarnak növelni.

Piaci hírek

Kínában sem megy simán a robotaxik bevezetése

Az önvezető konkurencia megjelenését meglehetősen rossz néven veszik az érintett területeken dolgozó taxisok.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.