Iparági pletykák szerint az Apple egy új terület, a viselhető számítógépek meghódítására készül.
Továbbra is elképesztő mennyiségű készpénzállománnyal (137 milliárd dollár) rendelkezik, az iPhone sorozat legutóbbi tagja ismét rekordeladásokat döntött meg, az iPad szintén jól fogy – az Apple mégis keresi önmagát. A rajongókat pár negyedévig még biztosan el lehet vakítani az unalomig ismert termékportfólió reszelgetésével, de a csökkenő részvényárfolyamok arra figyelmeztetik az Apple vezetőségét, hogy hamarosan új dobásra lesz szükség.

Óra vagy tévé, tévé vagy óra?  Az utóbbi hónapokban két pletyka kerülgeti egymást, és erősödik fel időről-időre. Az egyik az, hogy az Apple a televízópiacra szeretne belépni, a másik szerint a vállalat az okosórában lát fantáziát. Mivel a Tim Cook cége fejlesztés alatt álló termékről soha nem ad ki információt, így marad a találgatás, amiből egy új futott be a napokban, ám ez minden eddiginál erősebbnek tűnik.

A The New York Times újságírója, Nick Bilton információi szerint az Apple egy okosóra koncepcióján dolgozik. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a fejlesztés melyik fázisában tart, és az is tisztázatlan, hogy mikorra tervezik a piacra lépést. Egyedül annyi szivárgott ki belsős munkatársaktól, hogy Cupertinoban egy karórához hasonlító készüléken dolgoznak a fejlesztők. Az egyszerűség kedvéért iWatch néven emlegetett termék különlegessége abban rejlik majd, hogy hajlított üveggel rendelkezik, így az rásimul viselője csuklójára. 

Sokan, sokféleképpen képzelik el az Apple okosóráját
(Anders Kjellberg munkája)

A Pebble sikere(sen) megágyazott 
Az óra természetesen az iOS valamelyik speciális verziójával rendelkezne, és összeköttetésben állna a felhasználó iPhone-jával vagy iPadjével. A további funkciókkal kapcsolatban csak találgatni lehet, annyi azonban biztos, hogy egy iWatch tető alá hozása jóval kisebb erőfeszítéseket igényelne a TV projekt megvalósításánál. Az iPad nano már megmutatta, hogy a miniatűrizálás megy az Apple-nek, az összes szükséges technológia, operációs rendszer rendelkezésre áll, és az iWatch esetében nem kell bonyolult megállapodásokat kötni, egyezkedni a kábel társaságokkal és a tartalomszolgáltatókkal, mint a a TV esetében. 

A piaci környezet is megfelelő lenne egy ilyen termék bevezetéséhez, hiszen a Kickstarteren hatalmas sikereket elérő Pebble, a Nike+ FuelBand kiegészítője, illetve a Jawbone UP nevű karperece mind azt mutatja, hogy van igény egy olyan eszközre, amely összeköttetésben áll a mobillal és eközben különböző, az életünkkel kapcsolatos információkat továbbít, illetve elemez. 

A Pebble sikeresen kitaposta az utat

A Corning is beszéllna a buliba 
Minderre ráerősít az a tény, hogy állítólag Tim Cook, illetve a többi vezető az előbb említett termékeket napi szinten  használják, tesztelik, de talán ennél is fontosabb az, hogy a Corning végre fontos áttörést ért el a hajlítható üveglapok területén. A mobilokhoz használatos speciális karcálló üvegfelület, a Gorilla Glass fejlesztője még tavaly év végén jelentette be, hogy megoldották a hajlított üveg gyártási problémáit, és megszületett a Willow Glass, ami könnyedén, egy papírlaphoz hasonló módon hajlítható. A cég vezetője (Pete Bocko) ezzel együtt arra is felhívja a figyelmet, hogy a testen viselhető eszközökhöz történő felhasználása még odébb van, mivel az emberi test mozgása kiszámíthatatlan, így ez az egyik legkomolyabb kihívás, ami a cég előtt áll. Már készen van a hajlítható Gorilla Glass – ez a Willo Glass

Sarah Rotman Epps, a Forrester hordozható számítástechnika és okostelefonok területének  szakértője szerint az Apple már eddig is sok kapcsolatot kiépített az ezen a területen működő cégekkel. Folyamatosan zajlanak a kiegészítők gyártóival bonyolított tárgyalások, vagyis minden arra mutat, hogy Tim Cook cége lehet az egyik legnagyobb szereplő a viselhető elektronika piacán.

Történelmi Apple-rekord után büntettek a befektetők 
Az év legjobb appjai az Apple szerint
Visszafogta iPhone-gyártását az Apple

A szakértők abban még bizonytalanok, hogy ez mikor következik be, azt azonban valószerűsítik, hogy egy iWatch jóval olcsóbban kihozható egy iPhone-nál, így egy olyan termék születhet, amellyel a fejlődő, árérzékeny piacok is meghódíthatók. A befektetők fülének pedig az a jóslat a legszebb muzsika, mely szerint a viselhető elektronikai eszközök a következő évtizedben leválthatják az okostelefonokat, így az iWatch megfelelő lépés lehet az Apple jövedelmező jövője felé. 

A Microsoft vezére szerint is le kellene állni az MI dédelgetésével

Satya Nadella szerint mindenki előtt világossá kell tenni, hogy a mesterséges intelligencia egy eszköz, nem valamilyen emberi értelemmel rendelkező dolog.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.