Az Exyn Technologies a világon elsőként érte el ezt a fejlettségi fokot automata repülő szerkezeteivel, amelyeket az ipari felhasználás mellett katonai célokra is bevethetnek.

A héten az Exyn Technologies büszkén jelenthette be, hogy autonóm működésre képes drónjaival sikerült elérni az eddigi legmagasabb minőségű önvezetési szintet. A cég által 4A képességűnek titulált rendszerhez már nem szükséges humán irányítás, ráadásul GPS-jelekre sem kell támaszkodni a repüléshez, mivel minden térbeli és térképészeti számítás a drónon belül történik.

Gratulálunk, felsőbb osztályba repülhet!

A gyártó az önvezető autók esetében gyakran emlegetett autonómiaskálát ültette át a drónok világába. A nullás szint a bármiféle önállóságra képtelen gépet jelöli, míg az egyelőre csak az álmokban létező végső, ötös kategória a minden körülmények között működőképes, saját döntéseket hozó szuperdrónt jelenti.

A harmadikról negyedik szintre lépés nagy ugrásnak tekinthető, mivel a korábbi rendszerben mindenképpen szükség volt egy emberi felügyelőre, aki meghatározta a repülés főbb pontjait, illetve szükség esetén beavatkozott a navigációba. Ennek megfelelően a gépeket nem lehetett olyan helyeken bevetni, ahol az összeköttetés az irányító és a drón között nem volt biztosítható (ilyenre példa mondjuk egy kiterjedt barlangrendszer, bánya).
 

A drónok "önrendelkezésének" öt szintje - a kép kattintásra nagyítható (forrás: Exyn)


A telepített LIDAR (Light Detection and Ranging) szenzoroknak köszönhetően a drón lézernyalábok segítségével képes felderíteni a környezetét, és meghatározni azokat a tereket, ahol akadálymentesen mozoghat. Útja során pontos, nagy felbontású háromdimenziós térkép készül a bejárt területről. A felhasználás céljaihoz igazodva a gépre további érzékelők helyezhetők a bővebb adatgyűjtés érdekében (hőmérsékleti adatok, páratartalom, sugárzási szint, stb.). 

A drónok a bányában dolgoznak

Jelenleg a cég ügyfélkörébe többnyire bányatársaságok tartoznak. Utóbbiak az új fejlesztéstől azt remélhetik, hogy a munkatársak testi épségének veszélyeztetése nélkül lesznek képesek pontos információkhoz jutni a mélyen a földfelszín alatt elhelyezkedő, gyakran kiszámíthatatlan viszonyokkal fenyegető, eddig feltérképezetlen térségekről.

Ugyanakkor a drónok a kormányzati oldal érdeklődését is felkeltették, mivel a rendszer kifejezetten alkalmasnak tűnik információszerzési, felderítési küldetésekre, ami mind a katonaságnál, mind a titkos szolgálatok munkájában hasznos lehet. Egy másik, békésebb felhasználási mód a természeti katasztrófák, nagyobb balesetek helyszínének feltérképezése, túlélők kutatása lehet.

A jelenleg nagyjából másodpercenként 2 méteres sebességgel haladni képes drónok továbbfejlesztési tervei között szerepel a csapatmunka integrálása. A 4B-nek nevezett autonómiaszint elérésekor az eszközök már rajokban is bevethetőek lesznek, ahol az egységek egymással folyamatosan kommunikálva tudják a feladatot még hatékonyabban teljesíteni.
 

Piaci hírek

Egyre nyomorultabb képet mutat az úttörő európai MI-szabályozás

Nem úgy tűnik, hogy az uniós intézmények még az év vége előtt megállapodnak a legfontosabb kérdésekben, később pedig fokozatosan megbénulnak majd a jövő májusi választásokig.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.