Az Exyn Technologies a világon elsőként érte el ezt a fejlettségi fokot automata repülő szerkezeteivel, amelyeket az ipari felhasználás mellett katonai célokra is bevethetnek.

A héten az Exyn Technologies büszkén jelenthette be, hogy autonóm működésre képes drónjaival sikerült elérni az eddigi legmagasabb minőségű önvezetési szintet. A cég által 4A képességűnek titulált rendszerhez már nem szükséges humán irányítás, ráadásul GPS-jelekre sem kell támaszkodni a repüléshez, mivel minden térbeli és térképészeti számítás a drónon belül történik.

Gratulálunk, felsőbb osztályba repülhet!

A gyártó az önvezető autók esetében gyakran emlegetett autonómiaskálát ültette át a drónok világába. A nullás szint a bármiféle önállóságra képtelen gépet jelöli, míg az egyelőre csak az álmokban létező végső, ötös kategória a minden körülmények között működőképes, saját döntéseket hozó szuperdrónt jelenti.

A harmadikról negyedik szintre lépés nagy ugrásnak tekinthető, mivel a korábbi rendszerben mindenképpen szükség volt egy emberi felügyelőre, aki meghatározta a repülés főbb pontjait, illetve szükség esetén beavatkozott a navigációba. Ennek megfelelően a gépeket nem lehetett olyan helyeken bevetni, ahol az összeköttetés az irányító és a drón között nem volt biztosítható (ilyenre példa mondjuk egy kiterjedt barlangrendszer, bánya).
 

A drónok "önrendelkezésének" öt szintje - a kép kattintásra nagyítható (forrás: Exyn)


A telepített LIDAR (Light Detection and Ranging) szenzoroknak köszönhetően a drón lézernyalábok segítségével képes felderíteni a környezetét, és meghatározni azokat a tereket, ahol akadálymentesen mozoghat. Útja során pontos, nagy felbontású háromdimenziós térkép készül a bejárt területről. A felhasználás céljaihoz igazodva a gépre további érzékelők helyezhetők a bővebb adatgyűjtés érdekében (hőmérsékleti adatok, páratartalom, sugárzási szint, stb.). 

A drónok a bányában dolgoznak

Jelenleg a cég ügyfélkörébe többnyire bányatársaságok tartoznak. Utóbbiak az új fejlesztéstől azt remélhetik, hogy a munkatársak testi épségének veszélyeztetése nélkül lesznek képesek pontos információkhoz jutni a mélyen a földfelszín alatt elhelyezkedő, gyakran kiszámíthatatlan viszonyokkal fenyegető, eddig feltérképezetlen térségekről.

Ugyanakkor a drónok a kormányzati oldal érdeklődését is felkeltették, mivel a rendszer kifejezetten alkalmasnak tűnik információszerzési, felderítési küldetésekre, ami mind a katonaságnál, mind a titkos szolgálatok munkájában hasznos lehet. Egy másik, békésebb felhasználási mód a természeti katasztrófák, nagyobb balesetek helyszínének feltérképezése, túlélők kutatása lehet.

A jelenleg nagyjából másodpercenként 2 méteres sebességgel haladni képes drónok továbbfejlesztési tervei között szerepel a csapatmunka integrálása. A 4B-nek nevezett autonómiaszint elérésekor az eszközök már rajokban is bevethetőek lesznek, ahol az egységek egymással folyamatosan kommunikálva tudják a feladatot még hatékonyabban teljesíteni.
 

Piaci hírek

Kínában sem megy simán a robotaxik bevezetése

Az önvezető konkurencia megjelenését meglehetősen rossz néven veszik az érintett területeken dolgozó taxisok.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.