Az Exyn Technologies a világon elsőként érte el ezt a fejlettségi fokot automata repülő szerkezeteivel, amelyeket az ipari felhasználás mellett katonai célokra is bevethetnek.

A héten az Exyn Technologies büszkén jelenthette be, hogy autonóm működésre képes drónjaival sikerült elérni az eddigi legmagasabb minőségű önvezetési szintet. A cég által 4A képességűnek titulált rendszerhez már nem szükséges humán irányítás, ráadásul GPS-jelekre sem kell támaszkodni a repüléshez, mivel minden térbeli és térképészeti számítás a drónon belül történik.

Gratulálunk, felsőbb osztályba repülhet!

A gyártó az önvezető autók esetében gyakran emlegetett autonómiaskálát ültette át a drónok világába. A nullás szint a bármiféle önállóságra képtelen gépet jelöli, míg az egyelőre csak az álmokban létező végső, ötös kategória a minden körülmények között működőképes, saját döntéseket hozó szuperdrónt jelenti.

A harmadikról negyedik szintre lépés nagy ugrásnak tekinthető, mivel a korábbi rendszerben mindenképpen szükség volt egy emberi felügyelőre, aki meghatározta a repülés főbb pontjait, illetve szükség esetén beavatkozott a navigációba. Ennek megfelelően a gépeket nem lehetett olyan helyeken bevetni, ahol az összeköttetés az irányító és a drón között nem volt biztosítható (ilyenre példa mondjuk egy kiterjedt barlangrendszer, bánya).
 

A drónok "önrendelkezésének" öt szintje - a kép kattintásra nagyítható (forrás: Exyn)


A telepített LIDAR (Light Detection and Ranging) szenzoroknak köszönhetően a drón lézernyalábok segítségével képes felderíteni a környezetét, és meghatározni azokat a tereket, ahol akadálymentesen mozoghat. Útja során pontos, nagy felbontású háromdimenziós térkép készül a bejárt területről. A felhasználás céljaihoz igazodva a gépre további érzékelők helyezhetők a bővebb adatgyűjtés érdekében (hőmérsékleti adatok, páratartalom, sugárzási szint, stb.). 

A drónok a bányában dolgoznak

Jelenleg a cég ügyfélkörébe többnyire bányatársaságok tartoznak. Utóbbiak az új fejlesztéstől azt remélhetik, hogy a munkatársak testi épségének veszélyeztetése nélkül lesznek képesek pontos információkhoz jutni a mélyen a földfelszín alatt elhelyezkedő, gyakran kiszámíthatatlan viszonyokkal fenyegető, eddig feltérképezetlen térségekről.

Ugyanakkor a drónok a kormányzati oldal érdeklődését is felkeltették, mivel a rendszer kifejezetten alkalmasnak tűnik információszerzési, felderítési küldetésekre, ami mind a katonaságnál, mind a titkos szolgálatok munkájában hasznos lehet. Egy másik, békésebb felhasználási mód a természeti katasztrófák, nagyobb balesetek helyszínének feltérképezése, túlélők kutatása lehet.

A jelenleg nagyjából másodpercenként 2 méteres sebességgel haladni képes drónok továbbfejlesztési tervei között szerepel a csapatmunka integrálása. A 4B-nek nevezett autonómiaszint elérésekor az eszközök már rajokban is bevethetőek lesznek, ahol az egységek egymással folyamatosan kommunikálva tudják a feladatot még hatékonyabban teljesíteni.
 

Piaci hírek

Hallgatólagosan gyorsul a hordozható eszközök piaca

Az IDC friss jelentése szerint az idei harmadik negyedévben 10 százalékos forgalomnövekedésnek örülhettek a wearables szegmens szereplői. Igaz, nem mindegyikük mosolya lehet őszinte...
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.