A Google sem akar lemaradni a távmunka adta piacszerzési lehetőségekről: mostantól bárki használhatja a Meetet, G Suite nélkül is.

Mindenkinek ingyenessé tette a Google a videokonferencia-rendszerét. Az eddig csak a G Suite-előfizetéssel használható Meetet fokozatosan, pár hét alatt teszik általánosan elérhetővé – jelentette be a Google blogján Javier Soltero alelnök, a G Suite vezetője. Az ingyenes változatban is megtalálható egy sor üzleti és oktatási funkció, például az ütemezés, a képernyőmegosztás, a valós idejű feliratok vagy a közelmúltban bevezetett mozaikos felület, amivel a beszélgetés 16 résztvevőjét lehet megjeleníteni egyszerre a képernyőn.

Május elejétől bárki feliratkozhat a Meetre, és ehhez csupán egy emailcím kell. Annyi megkötés van, hogy ha az email nem gmailes, akkor biztonsági okokból a címhez létre kell hozni egy ingyenes Google-fiókot is.

Fokozatosan vezetik be

A feliratkozás csupán a felhasználó igénybejelentése, a Google külön értesít minden feliratkozót, ha már használhatja is a Meetet. Ezt Soltero a szolgáltatás megbízhatóságának fenntartásával indokolta. A felhasználók száma ugyanis így is robbanásszerűen megsokszorozódott az utóbbi időszakban, és bár a rendszer jól bírta a megnövekedett terhelést, valószínűleg nem szeretnék élesben tesztelni a határait.

A megbízhatóságát és skálázhatóságát Soltero adatokkal is alátámasztotta. Január óta a Meet napi maximális felhasználása 30-szorosára nőtt. Áprilisban összesen 3 milliárd percnyi videobeszélgetést folytattak le rajta keresztül, és állítólag naponta 3 millió új felhasználó kezdi el a Meetet használni. A múlt héten (április 13-19.) naponta mintegy 100 millióan vettek részt Meettel lebonyolított megbeszéléseken. résztvevői meghaladták a 100 milliót.

Ígérik: kiemelten kezelik a biztonságot

A Google ígérete szerint kiemelten kezelik a biztonságot, így akár szenzitív adatok – például orvos és beteg kapcsolatában egészségügyi információk – is megoszthatók a Meeten keresztül. Ezt több intézkedés biztosítja.

A Meet esetében szigorú felügyelet érvényesül (résztvevők felvétele, kizárása, elnémítása stb.). A rendszer eleve nem is enged be anonim felhasználókat – ezért tették kötelezővé az ingyenes Google-fiókot is. Az egyes találkozók Meet-kódjai pedig alapértelmezetten kellő bonyolultságúak ahhoz, hogy védjenek a brute-force támadások ellen.

A szolgáltatás nem alkalmaz végponti titkosítást, de a videotartalmak az átvitel közben titkosítottak, ahogy a Google Drive-ra kerülő tárolt felvételek is.

Ha valaki böngészőből használja, nem kell hozzá semmi, mobilra pedig a Play Store-ból vagy iOS-re, az Apple App Store-ból kell appot telepíteni hozzá. És még egy fontos ígéretet tesz a Google: a Meetben gyűlő adatokat nem használják hirdetési célokra, és nem is értékesítik harmadik félnek.

Szeptember 30-ig szinte semmilyen korlát nem lesz

Az egyes megbeszélések az ingyenes változatnál maximum 60 percesek lehetnek, de ezt a korlátozást a tervek szerint csak szeptember 30. után érvényesítik. Szeptember végéig más ügyfélcsalogató kedvezmények is lesznek. Azok a szervezetek, melyek nem G Suite-t ügyfelek, a G Suite Essentials révén 5 hónapig ingyenesen használhatják a Meet vállalati szolgáltatásait a Google Drive-val kiegészítve. A G Suite ügyfelek további Meet-licenceket igényelhetnek szerződésmódosítás nélkül.

Cloud & big data

Működő üzlet lett a Google ballonjaiból

Az internetszórásra képes eszközöket elsőként Kenyában vetik be kereskedelmi szolgáltatásként.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.