Ezt már kifejezetten közműszerű felhasználásra tervezték, és a meglévő Powerpack rendszerekhez képest többek között 60 százalékkal magasabb energiasűrűséget ígér.

A Tesla a hét elején jelentette be legújabb csúcstermékét, a Megapack nevű akkumulátorrendszert, amelyet a vállalat hivatalos blogján közölt bejegyzés szerint a korábbiaknál egyszerűbb és gyorsabb telepítés mellett célzottan közüzemi szintű energiatárolási projektekhez terveztek. A Megapack 3 megawattórás tárolókapacitása mellett egyetlen tápforrásból 1,5 megawattórás inverter kapacitással működik, és a műszaki tervezés alapjául szolgáló Powerpack telepekhez képest 60 százalékkal magasabb energiasűrűséget biztosít.

A vállalat szerint így emondható, hogy egy-egy Megapack rendszer nem csak olcsóbban, de hatékonyabban is üzembe állítható a hagyományos fosszilis erőműveknél, legyen szó szélturbinákkal vagy napelemfarmokkal együtt való felhasználásról. Mindez az arányokat tekintve azt jelenti, hogy az új termékre alapozva kevesebb mint három hónap alatt kibocsátásmentes, 250 megawattos teljesítményű, 1 gigawattórás tárolókapacitással erőműveket lehet felhúzni 3 holdas (0,012 négyzetkilométeres) területen.

Az áramtermeléstől az értékesítésig

A közleményből kiderül, hogy a Megapack első telepítésére Kaliforniában, a Pacific Gas and Electric Company megbízásából kerül sor, ahol az lesz a szerepe, hogy besegítsen a társaság saját kapacitásait meghaladó energiaigény esetén a helyi hálózatban. Mint ismeretes, a korábbi Powerpack termékeket már két évvel ezelőtt is hasonló célláal állították üzembe Ausztráliában, ahol ezzel nem csak a világ legnagyobb, közműhálózatot támogató lítiumionos telepe jött létre, de állítólag már az első évben 40 millió dolláros költségcsökkenést eredményezett.
 


A Tesla arról is beszámolt, hogy a Megapack mellé saját fejlesztésű szoftvert is biztosít az erőművek háron belüli irányítására, monitorozására és monetizálására. Minden Megapack a Powerhub nevű, a közmű- és mikrohálózatokat is kiszolgáló kiszoplatformhoz csatlakozik, ezen felül integrálható a Tesla Autobidder gépi tanuló platfromjával az automatizált energiakereskedelem érdekében. A blogbejegyzésből kiderül, hogy a vállalat ügyfelei a globális piacokon ma már több mint  100 megawattórányi energiát osztanak ki ezen a módon.

A gyártó Powerwall és Powerpack termékein keresztül már az előző évben is több mint 1 gigawattórás tárolókapacitást épített ki világszerte, ami azt jelenti, hogy összesen 2 gigawattóra fölé emelkedett Tesla-telepeket alkalmazó tárolási projektek kumulatív teljesítményének szintje. A Megapack egyébként már saját termékoldalt is kapott a társaság honlapján, ami a további részletekért ezen a hivatkozáson keresztül is elérhető.

Piaci hírek

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.