Ahogy a kibertámadások súlypontja eltolódik Európa felé, a magyar vállalatok is a frontvonalba kerülnek. (x)

Az ismert nagy kibervédelmi cégek jelentéseiből, statisztikáiból jól nyomon követhető: az Európai unió tagállamai egyre inkább a kibertámadások frontvonalába kerülnek. Ennek részben az az oka, hogy az Egyesült Államokban működő szervezetek – a vállalatok és a különböző szintű kormányzati intézmények egyaránt – a védekezésben hajszálnyival előrébb járnak. Miután saját bőrükön kellett megtapasztalniuk a kibervédelem hiányosságainak hatását (gondoljunk a Colonial Pipeline vagy a JBS elleni támadásra), a védekezés koordinálása elnöki szintig jutott.

Első lépés: ismerjük fel a veszélyt

A magyar vállalkozások is egyre inkább célponttá válnak. A védekezés első lépése egyfajta általános biztonságtudatosabb szemlélet kialakítása: elérni azt, hogy a terület döntéshozóinak véleményét, utasításait, szabályzatait minden érintett vegye komolyan. De ha a biztonságtudatos szemlélet meg is szilárdul, van egy másik égető probléma: a szakemberhiány.

A piacon kevés a jó, felkészült és szabad szakember. Emiatt a szükséges belső kompetenciák felépítése nagyon megdrágult. A legjobb helyzetben azok a nagy nemzetközi nagyvállalatok vannak, melyek gyakran az IT-biztonságot (ahogy az IT legtöbb területét) is központosítva kezelik. Ez azt jelenti például, hogy egy magyar leánycég csak a vállalat egyik nemzetközi központjában levő, erősen, IT-biztonsági csapattal és fejlett eszközökkel védett internetkijáratán keresztül jut internethez.

Az országban működő cégek, nagy szervezetek többsége azonban saját erőforrásokra támaszkodik. A szakemberhiány (és drágaság) miatt azonban gyakorta a biztonsági területet is az (amúgy is leterhelt) IT-ra testálják. Ez logikailag sem a legjobb döntés (az IT megalkotja azt a biztonsági szabályzatot, majd szigorúan ellenőrzi, hogy ő maga betartja-e...), és egészen biztos, hogy nem a biztonsági szint javulása irányába mutat.

Vegyen inkább kölcsön...

Pedig van jobb megoldás: a biztonsági piac egyre inkább elmozdul a menedzselt biztonsági szolgáltatások irányába. A MarketsandMarkets nemzetközi piackutató októberi jelentése a teljes piacot (beleértve a menedzselt IAM, SIEM, firewall és MDR szolgáltatásokat) idén közel 23 milliárd dollárra becsüli. Ennél is érdekesebb azonban, hogy a kutatók olyan növekedési dinamikát látnak, amely alapján ez a piaci szegmens 2026-ban már meghaladja a 43 milliárdot. A növekedés mellett szintén általános trend, hogy az ilyen szolgáltatásokat már nem csak közvetlenül a biztonsági cégek nyújtják, hanem más, például telekommunikációs szolgáltatók is.

A Telenor ennek a trendnek a jegyében kínál a nagyvállalatok biztonsági területen tapasztalható bottleneck problémáira (kompetenciahiány, drága eszköz és drága szakértői gárda) megoldást: menedzselt szolgáltatás formájában nyújt nagyvállalati szintű biztonságot. Ami az árat illeti, az ajánlat impresszív: egy IT szakember bérének töredékéből kap egy csúcs tűzfalat. Az ügyfél nem csak magát a hardvert és a rajta futó szoftver frissen tartását kapja meg beruházás nélkül, hanem a Telenor biztosítja az alapvető üzemeltetési feladatok ellátását is. Ebbe beletartozik a logok rendszeres elemzése éppúgy, mint egy alapszintű, de 24 órás felügyeletet biztosító SOC (Security Operation Center) fenntartása. A szolgáltatás kiegészül egy szakemberek által nyújtott támogatással is: az ő feladatuk, hogy megválaszolják az ügyfél felmerülő szakmai kérdéseit.

Ebben a Telenor partnere a 4iG, amely a szolgáltatás szakmai hátterét biztosítja.

Biztonságot?! Telekom cégtől?!

Ha hagyományos keretekben gondolkodunk, talán jogos lenne a kérdés: mit keres egy telekommunikációs cég ezen a piacon. De ha belátjuk, hogy ezeknek a szolgáltatóknak jelenleg is az a feladata, hogy biztosítsák ügyfeleik internet- vagy adatkapcsolatát, már logikusabbnak tűnik, miért vezet be a Telenor egy ilyen szolgáltatást. A tűzfal a hálózatok határát védi, valójában szervesebben kapcsolódik a telekommunikációs csatornához, mint a szűken vett vállalati IT-hoz. Nem véletlen, hogy már a magyar piacon is megfigyelhető, hogy a komoly üzleti telekommunikációs szolgáltatók portfóliójának részévé vált a tűzfalszolgáltatás.

Ebből következően logikus döntés az is, ha egy vállalat ezt a feladatot nem egy third party biztonsági szolgáltatóra, hanem arra a telekommunikációs szolgáltatóra bízza, amellyel már kialakította a partneri együttműködés kereteit. Ez amellett, hogy növeli a bizalmat, egyszerűsíti a megállapodást és az SLA-k kialakítását – sőt anyagilag is előnyösebb lehet.

A Telenor menedzselt tűzfal szolgáltatásával olyan eszközt biztosít ügyfeleinek, amely ma már nélkülözhetetlen a zökkenőmentes üzletmenethez (szép magyar szóval: üzletmenet-folytonosság). Számtalan hazai vállalatot ért támadás bizonyítja ugyanis: a biztonsági kockázatok folyamatosan nőnek, és ma már elengedhetetlen, hogy ezt a vállalatok hatékonyan kezeljék.

Erre kínál a Telenor a szakterület specialistájával, a 4iG-vel együttműködésben világszínvonalú szolgáltatást kedvező áron. A részletekről itt érdeklődhet.

Biztonság

Spanyol tudósok: a túlóra nem hogy káros, hanem egyenesen építő

Ha angol tudósok jöttek volna ezzel, meg sem lepődnénk. De épp a szieszta hagyományát mind a mai napig ápoló spanyolok?!
 
Hirdetés

Hazánk régiós SolarWinds-központ lett

A SolarWinds és a RelNet megállapodása révén utóbbi magas színvonalú szolgáltatásokat nyújt régiónkban a SolarWinds viszonteladói és ügyfelei számára.

Manufacture IT

Az 5G legnagyobb nyertesei az ipari vállalkozások

MEGNÉZEM »

a melléklet támogatója a Vodafone

Igen, ahogy mindenki mondja: sokba, nagyon sokba. De közel sem csak a fizetése miatt. A költségekhez hozzá kell számolni a növekvő kiválasztási költségeket – és a magas fluktuációt.

a melléklet támogatója a Mndwrk

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.