A cég kutatói olyan algoritmust fejlesztettek, amely az eddigi eljárásokhoz képest sokkal meggyőzőbben képes egy arcot évtizedekkel fiatalítani, vagy éppen megöregíteni. Filmkészítésnél jól jön az ilyesmi.

Egyetemi kutatók bevonásával a Disney szakemberei olyan mesterséges intelligenciára épülő technológiát fejlesztettek ki, amely a jelenlegi módszerekhez képest sokkal gyorsabban, olcsóbban és pontosabban képes digitálisan megváltoztatani egy személy korát. Az angol Face Re-aging Network kifejezésre utalva FRAN névre keresztelt megoldás képességeiről a héten számoltak be egy tudományos anyagban.

A fejlesztők szerint ez az az első gyakorlatias, teljesen automatikus és gyártásra alkalmas módszer az arcok újbóli öregítésére. Ilyesmire pedig nagy szükség van a filmiparban, hiszen az elmúlt években egyre több szinész korát változtatták meg a felvételeken digitális eszközökkel. A jelenleg használt módszerek azonban jellemzően manuális munkára épülnek, ami a folyamatot lassúvá és meglehetősen költségessé teszi. A procedúra automatizálására már korábban is többen tettek kísérletet, ám ezek mindezidáig nem voltak képesek professzionális színvonalú és követekezetességű eredményeket szállítani.

Megpörgetik a digitális időkereket

A Disney szakemberei szerint az algoritmusos megoldások eddig azért nem jártak sikerrel, mert nincs lehetőség annyi felvételt szerezni egy adott színészről, amely elegendő lenne a mesterséges intelligencia megfelelő szintű betanításához. Ezt kiküszöbölendő, a kutatók a StyleGAN2-vel mesterségesen előállított arcok seregét gyártották le, majd ezeknek a 18 és 85 év közötti korban lévő fiktív személyeknek a képeivel trenírozták az MI-t arra, hogy beazonosítsa, milyen mintázatok szerint változnak az emberek az idő előrehaladtával.

 

 

Ahogy a fenti videóban is látható, a végeredmény meglehetősen meggyőzőnek tűnik. A rendszer úgy képes hihető és konzisztens eredményeket produkálni mozgóképek esetében is, hogy az arcnak nem szükséges kizárólag a kamera felé fordulnia, de még a rossz fényviszonyok és a bemozgó kamera sem zökkenti ki túlságosan az algoritmust. Mindezt ráadásul igen gyorsan képes leszállítani a FRAN, hiszen képkockánként nagyjából öt másodperc alatt előállítja az igény szerint fiatalított, vagy éppen öregített fejet.

Az alkotók szerint a fejlesztés már olyan előrehaladott állapotban van, hogy az akár már most bevethető film- és tévéműsor-gyártásnál.

Cloud & big data

Podcastokat szinkronizál géppel a Spotify

A svéd szolgáltató egyelőre néhány népszerű podcastot igyekszik minél több emberhez eljuttatni. Természetesen az MI hatékony közreműködésével.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.