Az IDC 3 százalékos, a Gartner 4,6 százalékos csökkenést mért a globális PC-piacon.

Folytatódott a PC-piac lejtemenete. Bár tavaly volt olyan negyedév, amikor már stagnálást mértek a kutatók, az évzárás gyenge lett. A Garner és az IDC globális jelentése szerint a piac ott folytatta, ahol tavaly abbahagyta. Mindkét kutató csökkenést mért: a Gartner 4,6 százalékos mínuszt, az IDC pedig csak 3 százalékost. (A két cég módszertana eltérő, a különbségek ebből is eredhetnek.) Az üzleti és prémium gépek piaca erősödött, míg az alsó kategória tovább csökkent. Ezt elsősorban annak tudható be – írja a Gartner elemzése –, hogy még tart Windows 10-re történő átállás utolsó hulláma. Ez a hajtóerő azonban idén teljesen kifulladhat.

A piac zsugorodását mindkét cég elemzői a tavalyi CPU-hiányra vezették vissza. A gyártók több fontos piacon sem tudták maradéktalanul kielégíteni az üzleti PC-k iránti keresletet. Mindezzel együtt az IDC szerint a piac a vártnál kisebb mértékben zsugorodott, ráadásul a három vezető gyártó, a HP, a Lenovo és a Dell összességében növelte a piaci részesedését. Mind az IDC, mind a Garner mérései szerint együttesen a piac több mint 60 százalékát uralják. A negyedévnek volt még egy fontos tendenciája: gyártók elmozdultak az AMD csipek irányába.

Lenovo–HP vagy HP–Lenovo?

Az IDC-nél HP, Lenovo, Dell a dobogós sorrend, míg a Garnernél Lenovo, HP, Dell. Az IDC külön kiemeli, hogy a HP-nak sikerült visszaszereznie az első helyet, igaz, csak 150 ezer gép különbséggel. A Gartner összesítése szerint viszont a Lenovo megőrizte a vezető helyét. Bármelyik adat is igaz, az látszik, hogy a két vállalat között nagyon kemény harc megy a legnagyobb PC-gyártó címért.

Az IDC szerint a HP-nak annak ellenére sikerült erősítenie piaci pozícióját, hogy 0,8 százalékkal kevesebb gépet (összesen 13,6 millió darab) értékesített, mint egy éve. Elsősorban japán piacon szerepelt jól az amerikai gyártó, ott két számjegyű növekedést produkált a Windows 7 támogatásának lejárta miatt.

 
Gartner, IDC: PC-piac 2019 Q1
Infogram


Bár összességében az IDC mérései szerint sikerült visszaelőznie két negyedév után a Lenovót, utóbbi a kutató cég szerint jó szériában van, már a tavalyi évét is a folyamatos növekedés jellemezte, amit második helye ellenére továbbra is fenntart. Éves összevetésben a leszállított mennyiséget 1,8 százalékkal növelte, sőt ha a tavalyi első negyedévet a Fujitsu márka nélkül (a japánok PC-gyártásában 2017 végén szerzett többségi tulajdont a Lenovo, de a tranzakció csak tavaly májusban zárult) számolják, akkor még impozánsabb a növekedés: 9,1 százalék). Szintén jól jel a Lenovónak, hogy épp az érett piacokon, az USA-ban és Japánban tudott erősíteni.

A harmadik helyen álló Dell 1,9 százalékot nőtt egy év alatt. És ahogy a HP és a Lenovo is, a teljes szegmensben jól szerepelt. A Dellt elsősorban a Japánban és nyugat-európai piacokon elért sikerei húzták.

Az Apple értékesítése annak ellenére csökkentek, hogy elvileg a közelmúltban frissített modelleknek fel kellett volna pörgetniük az értékesítéseket. A gépek azonban egyelőre nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, hardverproblémák rontják a gépek reputációját, és ez akár a folyó negyedév értékesítéseire is kihathat.

Az IDC szerinti első ötbe az Acer Group fért még be, de nagyon megérezte az Intel processzorok hiányát, és így több mint 13 százalékkal csökkentek a szállításai. Az Acer azonban eleve más pályán focizik, mivel elsősorban a Chromebook és a gaming szegmensre koncentrál. A Gartnernél az Acer viszont csak a 6. helyre került, mert az Asus beelőzte.

Piaci hírek

Ennyi sok pénz megy el a viselhető eszközökre

Jövőre már az 50 milliárd dollárt is bőven meghaladhatja a hordható elektronikai eszközök piaca, az igazán nagy üzlet azonban így is a kapcsolódó adatszolgáltatásokban lesz majd.
 
A 21. századi vállalatok legjobbika is csak félkarú óriás informatika nélkül, rugalmasság és hatékonyság tekintetében azonban jelentősek a különbségek ezen a téren. Vajon az évtized végén hogyan néz ki egy jól működő IT szervezet?

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.