Összesen 1600 darab, legálisan vagy illegálisan működő kriptovaluta-feldolgozó központot kapcsoltak le a túlterhelt elektromos hálózatról.

Az iráni fővárosban, Teheránban és az ország néhány más városában is komoly áramszünetek jelentkeztek az elmúlt néhány hét során. Amellett, hogy milliók otthona borult több óra hosszat sötétbe, és leálltak a munkahelyek vagy az online oktatás is, a koronavírus-járvány közepette a kimaradások különösen súlyos problémákat okoztak. Mindez a Teheránt beterítő szmoggal együtt érthető frusztrációhoz vezetett, az AP beszámolója szerint pedig a bűnbakok között hamar felbukkant a bitcoinbányászat és a kriptovalutákat kiszolgáló infrastruktúra működtetése.

Az iráni kormány rövid időn belül hivatalosan is beleállt a dologba, és a hírügynökség riportja alapján elrendelte összesen 1600 kriptovaluta-feldolgozó központ leállítását, köztük legálisan és illegálisan működő csomópontokkal egyaránt. Itt elsősorban olyan, Teherán mellett álló raktárépületeket kell elképzelni, amelyek tömve vannak ipari felhasználású eszközökkel és a komplex algoritmusokat futtató számítógépekkel; ezek értelemszerűen zabálják az áramot a specializált gépek működtetéséhez vagy hűtéséhez, ami az elektromos hálózatban is komoly terhelésként jelentkezik.

A statisztikák szerint Irán a bitcoinbányászati kapacitásokat számolva stabilan top 10-es a világ országai között, ami napi szinten 450 megawattos fogyasztást jelent kifejezetten ehhez a tevékenységhez rendelve – összehasonlításképpen, ugyanezt az USA-ban naponta 1100 megawattra becsülik. A kriptovaluta értékét Iránban jelentősen meghatározza, hogy az ottaniak korlátozottan férnek hozzá a hagyományos globális fizetési rendszerekhez, az anonim online tranzakciók pedig nem csak lehetővé teszik a nemzetközi banki-pénzügyi szankciók átjátszását, de – hasonlóan mondjuk Venezuelához – a megtakarítások szempontjából is sokkal biztonságosabbnak tartják a bitcoint a helyi fizetőeszköznél.

Sokat fogyaszt, de a rendszer nem ettől működik rosszul

Miután a Donald Trump vezette Egyesült Államok 2018-ban egyoldalúan kilépett az iszlám köztársasággal három évvel korábban megkötött nukleáris egyezményből, és újabb korlátozásokat léptetett életbe Iránnal szemben. Az iráni rial az atomalku 2015-ös aláírásakor majdnem nyolcszor volt erősebb az amerikai dollárhoz képest, mint manapság. A rezsicsökkentett iráni villamosenergia-árak viszont sokat segítettek, hogy az ország felkerüljön a bitcoinbányászat világtérképére, miután a gépek üzemeltetésének költségei így a harmadát sem teszik ki annak, mint amennyit az USA-ban kellene fizetni ugyanakkora felhasználás után.

Az iráni kormányzat megpróbálta a maga javára fordítani kriptovaluták népszerűségét, legitimálva a washingtoni radarok alatt repülő tranzakciókat. Az AP szerint az összes energia-felhasználás kétharmadát adó, 24 darab bitcoinfeldolgozó központ már teljesen legálisan működik. Ezekhez jórészt a kormány engedélyezte a szükésges számítási eszközök behozatalát, nem utolsósorban pedig az ország déli részén lévő adómentes övezetekbe vonzotta a megfelelő technológiai tudással rendelkező kínai vállalkozókat is. Ugyanakkor a szigorú központi ellenőrzés mellett szól, hogy a kriptovaluták az Iránból kifelé tartó pénznek is menekülő útvonalat biztosítanak, nem beszélve a helyi szürke- és feketegazdaságból származó pénzek tisztára mosásáról.

A beszámolók kiemelik, hogy a bitcoinbányászat a hivatalos iráni statisztikák szerint is mindössze az ország teljes energiafogyasztásának 2 százalékáért felelős. Az évtizedeken át tartó pazarlás és rossz gazdálkodás viszont mára látványos szakadékot eredményezett a kereslet és a kínálat között, ami már abban is megmutatkozott, hogy a téli járványügyi korlátozások miatt otthon maradó lakosság alaposan megborította a hálózatok egyensúlyát, a fosszilis energiahordozók égetése pedig már a légszennyezettséget is kritikus szintre emelte. Nem véletlen, hogy a mostani kormányzati lépéseket sokan tartják bűnbakkeresésnek, a hírügynökség riportjában megszólaló szakértő szerint pedig éppen egy nagy lehetőséget szalasztanak el, ha a kriptovaluta-üzletben is elvadítják maguktól az esetleges befektetőket.

Piaci hírek

A YouTube díjat adott magának, mert a szabad véleménynyilvánítás bajnoka

Na jó, nem a YouTube adta, csak egy a YouTube által szponzorált szervezet egy a YouTube szponzorálta eseményen. És nem a videómegosztó kapta, hanem a vezére.
 
Hirdetés

Három fontos tanács a jövőálló vállalkozások felépítéséhez

A VMware Future Ready Solution megoldásai lehetővé teszik a problémákra adott gyors reakciót, az új körülményekhez való alkalmazkodás és az innováció felgyorsítását is.

A virtualizáció nem válik elavulttá a konténerizació és a Kubernetes miatt, sőt katalizátora lehet az új techológiák bevezetésének.

a melléklet támogatója a Tech Data

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.