Az amerikai keresőóriás mesterséges intelligenciája(AI) sokkal okosabb, mint az Apple Sirije. Erre a megállapításra jutott nemrégiben három kínai kutató.

A távol-keleti szakértők arra voltak kíváncsiak, hogyan teljesítenek manapság a piacon lévő MI rendszerek – írja a Business Insider. Jelentésük szerint 2016-os teljesítményük alapján a Google mesterséges intelligencia rendszere bizonyult a legjobbnak, intelligencia hányadosa (IQ) 47,3 volt. Ez jóval megelőzte a következő legokosabb keresőmotort, a 33-as IQ-val rendelkező kínai Baidut. Utóbbitól nem sokkal marad el a Microsoft Bing keresője, amelynek intelligenciahányadosa 32, az almalogójú Siri viszont mindössze 24-es IQ-t tud felmutatni.

Annak ellenére persze, hogy a Google AI-ja vezeti a mezőnyt neki is hosszú utat kell még ahhoz bejárnia, hogy megközelítse az emberi intelligenciát, hiszen a dokumentum szerint egy átlagos 6 éves gyerek IQ-ja is ennél magasabban, az 55-ös érték fölött van. A mesterséges intelligencia ennek ellenére egyre fontosabb a technológiára érzékeny vállalkozások számára. Példaként említhető maga a Google, amely a RankBrain nevű gépi tanulási porgramot használja a keresőrendszere teljesítményének a fokozására, de a Microsoft intelligens felhő biznisze is egyre jelentősebb bevételgeneráló eszközzé válik.

A tőke pedig egyre csak áramlik beléjük

A mesterségesintelligencia-rendszerük "okosításában" főleg a Google és a Microsoft jár az  élen. 2014-ben a Google AI IQ-ja még csupán 26,5-ös volt, a redmondi szoftveróriásé pedig csupán 13,5. (Abban az időben a Sirit és a Baidu-t még nem mérték.) Persze a harmadik és a negyedik helyezettnél is kemény munkával igyekeznek javítani saját rendszerük teljesítményét és funkcionalitását. A Baidu nyíltan beszél arról, hogy meg akarja nyerni az AI versenyt, mindeközben az Apple új A11-es Bionic chipjébe egy olyan speciális motor (neural engine) került, amely képes kezelni a különféle gépi tanulási algoritmusokat.

A teljesítménynövekedést erősíti az AI startupokba fektetett egyre nagyobb mennyiségű tőke, amit a BI Intelligence az alábbi diagramon mutat be:
 


Az idei első negyedévben, mint azt a mellékelt ábra is mutatja, együttesen 1,7 milliárd dollárnyi összeggel támogatták a technológiai szektorban érdekelt invesztorok a globális AI vállalatokat, a CB Insights piackutató felmérése szerint. Ez éves összevetésben nem kevesebb, mint 84 százalékos(!) növekedést jelent. Az üzleti felhasználók pedig egyre nagyobb mértékben használják ki a mesterséges intelligencia előnyeit tevékenységük optimalizálására, termelékenységük növelésére.

Cloud & big data

Stabil patch a súlyos processzorhibákra

Az Intel első nekifutásra elrontotta a Meltdown és Spectre sebezhetőségeket javító frissítéseit, de most itt a tökéletes foltozás.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

A GDPR miatt elvileg változik az adatok életciklusa, de a gyakorlatban nem feltétlenül. Aminek viszont kellene változnia, az a hazai szabályozás. Ezen a téren viszont nem állunk jól.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.