A HuggingChat új szolgáltatásában az OpenAI fizetős megoldásaihoz hasonlóan hozhatók létre a személyre szabott MI-segédek.

A Hugging Face elérhetővé tette a harmadik fél által testreszabható HuggingChat asszisztenseket (HuggingChat Assistants), amelyek nyílt forráskódú alternatívát állítanának az OpenAI ChatGPT szolgáltatásával szemben. A felhasználók ezeken keresztül könnyen létrehozhatják saját, meghatározott képességekkel rendelkező MI-chatbotjaikat, ami az OpenAI GPT Builderhez hasonló lehetőségeket jelent, bár fizetni ebben az esetben nem kell értük, szemben a ChatGPT Plus, a Team és az Enterprise többszintű előfizetéses modell díjaival.

A New York-i székhelyű startup, ami egyre népszerűbb, fejlesztőközpontú tárházat visz a nyílt forrású MI-kódokhoz és keretrendszerekhez, az ingyenesség mellett arra épít az OpenAI szabadalmaztatott nagynyelvi modelljeire (LLM) épülő GPT Builderrel és a GPT Store-ral szemben, hogy a felhasználók egy sor nyílt forráskódú LLM-et vehetnek igénybe a Mixtraltól a Llama 2-ig. Az egyelőre béta állapotban működő megoldás illeszkedik a Hugging Face általános megközelítéséhezés magához a HuggingChat szolgáltatáshoz, amelyben szintén többféle nyílt modell érhető el.

Az OpenAI-nak már hátrafelé is érdemes figyelnie

Ahogy a beszámolók kiemelik, a HuggingChat Assistant összesítő oldala még a kinézetében is nagyon hasonlít a múlt hónapban indított GPT Store-ra. A testreszabhatóságot és az ingyenességet ellensúlozandó sokan kiemelik, hogy a HuggingChat asszisztensek egyelőre még nem támogatják a webes keresést vagy a kereséssel támogatott szöveggenerálást (retrieval-augmented generation, RAG), és amennyire számít, nem képesek saját logókat sem generálni – amit a GPT-k megoldanak az OpenAI DALL-E 3 képgenerátorával. Az eddigi érdeklődésre azért így sem lehet panasz.

A Venture Beat riportja külön is kitér rá, hogy a HuggingChat asszisztensek megjelenése a nyílt forráskódú közösség gyors felzárkózását mutatja a tulajdonosi kódokat fejlesztő riválisokhoz. A lap szerint az OpenAI nevében egyre ironikusabb az "open", vagyis "nyílt" előtag, közben pedig a nyílt forrású LLM-ek képességei is kezdik érdemben megközelíteni a zárt GPT-4 teljesítményét. És ha utolérni egyelőre nem is fogják, mellettük szólnak az olyan dolgok, mint mondjuk a HuggingChat asszisztensek megosztásának a lehetősége, amelyen keresztül mindenki profitálhat a többiek munkájából.

Cloud & big data

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.