Az FBI külön figyelmeztetést adott ki arról, hogy egyre többször próbálnak távmunkás álláskeresőként értékes belső adatokhoz jutni a deepfake-kel trükköző bűnözők.
Hirdetés
 

Újabb bizonyítékként szolgál a deepfake technológiában rejlő potenciális veszélyekre az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) kedden kiadott figyelmeztetése. A hatóság ezt annak kapcsán küldte, hogy egyre több olyan esettel találkoznak, amikor egy informatikai állás betöltésére a videós interjúra nem a reménybeli dolgozó, hanem egy belső információkra éhes bűnöző jelentkezik be.

A deepfake lényege, hogy egy anyagot (legyen szó képről, videóról, vagy éppen hangfelvételről) úgy manipulálnak, hogy az eredeti személy helyett valaki más arcvonásait, hanghordozását imitálja. Mindez a technológia fejlődésével egyre meggyőzőbbé válik, miközben az algoritmus betanításához szükséges digitális minta mennyisége is csökken.

Trójai adatfaló

Az FBI tájékoztatása alapján a csalásokat jellemzően adatbázisok kezelésével és egyéb szoftveres feladatokkal összefüggő munkaköröknél próbálták elkövetni. A megcélzott állások között több olyan volt, ahol a munka megkövetelte az ügyfelek személyes adataihoz, pénzügyi adataihoz, nagy adatbázisokhoz, illetve egyéb védett információkhoz való hozzáférést.

Az elkövetők lopott személyi azonosítókkal operálva próbálják valós kilétüket elfedni, a trükkhöz pedig azért ideális a deepfake, mivel kizárólag távmunkás pozíciókra pályáznak, ahol a felvételiztetési procedúra is videós kapcsolaton keresztül zajlik. Az FBI arra kéri a vállalatokat, hogy figyeljék a technológiára (még) jellemző hibákat. Ilyen jel lehet, hogy a képen látható személy szájmozgása nem teljesen egyezik az érkező hanggal. Olyan hirtelen cselekvéseknél, mint amilyen a köhögés és tüsszentés, pedig gyakran feltűnhetnek valódi felvételeken nem látható vizuális zajok, anomáliák.

A veszélyt fokozza, hogy az USA-ban (és a világ más részein is) fokozott igény mutatkozik a megfelelően képzett informatikai szakemberekre. A dolgozókért folyó verseny miatt a cégek igyekeznek minden lehetséges módon magukhoz csábítani a potenciális jelölteket. Az informatikusok prioritási listáján pedig előkelő helyen szerepel a rugalmas munkavégzés, ami a távmunkának köszönhetően akár határokon átívelően is megoldható.

Mélyen ülünk a problémában

A deepfake jelentette kihívások az FBI figyelmeztetése előtt is meglehetősen világossá váltak. Különösen annak fényében, hogy sorra érkeznek azok a tanulmányok, amelyekből kiderül, hogy a mesterségesen generált, módosított anyagokkal immár következetesen lehet megtéveszteni embereket, illetve automatikus azonosítási rendszereket.

Az sem véletlen, hogy az EU nemrégiben figyelmeztette a nagy technológiai vállalatokat arra, hogy amennyiben nem tesznek meg mindent az ilyen tartalmak szűrésére, terjedésének megakadályozására platformjaikon, akkor súlyos következményekkel számolhatnak.

A probléma orvoslására idén tavasszal egy széles koalíciót is tető alá hoztak, amelyben szoftvercégektől kezdve a csipgyártókon át a közösségi hálózatokig mindenki benne van. A cél olyan szabványok kidolgozása, amelyekkel sikerrel vehető fel a harc az online térben megosztott hamis képek és videók ellen.

Biztonság

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.