Az IVSZ szeptember közepén tartja szokásos éves szakmai konferenciáját, melynek egyik központi témájáról Jakab Rolandot, az IVSZ alelnökét kérdeztük.

A digitális transzformáció Magyarország számára is megkerülhetetlen. A téma gazdája az Informatikai Vállalkozások Szövetségén (IVSZ) belül alelnöki szinten Jakab Roland, az Ericsson Magyarország ügyvezető igazgatója, akit májusban választott meg az IVSZ közgyűlése. Őt kérdeztük a hazai infokommunikációs (IKT) ágazat helyzetéről, új feladatairól és a küszöbönálló MENTA konferencia fókusztémáiról.

A digitális transzformáció négy pillére

– A piacon zajló fejlődési folyamatot az IVSZ alapvetően négy pillér mentén írja le, ezeken a területeken érzi azt, hogy fontos feladata van. Ezek a digitális gazdaság, a digitális állam, a digitális infrastruktúra és az oktatás – így összegzi a szervezet jelenlegi küldetését az alelnök. Szerinte a magyarországi IKT szektor összességében jól van, még az elhúzódó gazdasági válság éveiben is képes volt növekedni.

Az ágazatnak a gazdaságban betöltött szerepéről az IVSZ a közelmúltban tett közzé egy tanulmányt. (Erről a Bitport is részletesen beszámolt.) A dokumentum kimutatta, hogy az IKT szektor jelenleg a magyar GDP 13 százalékát állítja elő úgy, hogy eközben nagy ütemben bővül a szoftver- és szolgáltatásexport is. Magyarországon már most is több mint 150 ezer ember dolgozik informatikai munkahelyen, de még többre lenne szükség.

– Az iparág növekedését szinte kizárólag a rendelkezésre álló szakemberek száma korlátozza, jelenleg is mintegy 10 ezer ilyen állás van betöltetlenül – emeli ki Jakab Roland. Az IVSZ minden lehetséges rendelkezésére álló eszközt felhasznál, hogy felhívja a figyelmet a problémára, és aktív szerepet vállal  abban is, hogy minél rövidebb időn belül megoldódjon a probléma. Ebben a legnagyobb szerepe az oktatásnak van, beleértve a köz- és felsőoktatást, valamint a régi szakemberek felzárkóztatását segítő felnőttképzést is. (Utóbbi témában korábban nyilatkozott a Bitportnak az IVSZ oktatási igazgatója, Horváth Ádám is.)

Az informatika jó mintákat tud mutatni

Fontos, hogy a most iskolába járó gyerekek már a megfelelő digitális készségekkel és rugalmas, adaptív tudáskészlettel rendelkezzenek. Legalább ilyen fontos, hogy általában is csökkenjen Magyarországon a digitális írástudatlanság. Az alelnök szerint a különféle szakmai programok kidolgozása nem elég. Az IVSZ arra is törekszik, hogy mindezek eljussanak a megfelelő döntéshozói, jogalkotói fórumokra is.

– Globális piacon versenyzünk, ezért az informatika jó mintákat tud arra is mutatni, hogyan lehetne világszinten piacképes termékeket, megoldásokat fejleszteni. Azt szeretnénk, hogy az IKT vállalatok sikerei másokat is inspirálnának és ettől a magyar gazdaság fejlődése is gyorsítható lenne – foglalta össze a jövőképet Jakab Roland. – A digitális transzformáció és az ipari internet korszaka leginkább a benzinmotor feltalálásához, az elektromosság és a gőzgép forradalmához hasonlítható. Az internet átfogja a gazdaság és a társadalom egészét, így ez már nem kérdés, sokkal inkább az, hogyan és hol tudunk vele hatékonyságot elérni.

Fontos az iparági, az állami és az oktatás szereplők összefogása

– Ha jól csináljuk a dolgunkat, az évtized végére Magyarország meghatározó szoftverfejlesztő központ lehet. Ehhez azonban szükség van arra, hogy az iparági, az állami és az oktatási szereplők a saját rövid távú érdekeiken túl is lássanak, és összefogásban gondolkodjanak, mert csak így tudjuk kihasználni a lehetőségeket. Jó lenne, ha nem csak követői lennénk ezeknek a folyamatoknak, hanem bizonyos dolgoknak mi lennénk a formálói is – mondja Jakab Roland.

Jakab Roland alelnök, IVSZ:
"Ha jól csináljuk a dolgunkat, az évtized végére Magyarország meghatározó szoftverfejlesztő központ lehet."

A dolgok internetének (IoT – Internet of Things) gyors terjedése nyomán jelentős alkalmazáshiánnyal lehet számolni a jövőben, amihez nem lesz elég szoftveres mérnök és fejlesztő. Ugyanakkor a szabályozó rendszer is le van maradva.

– Vegyük például az okos városok témáját. Ebben a koncepcióban már nem különálló vertikumokról kell beszélnünk, hanem egy holisztikus szemléletű, a városok teljes működését átható rendszerről. Ahhoz, hogy ezek gyorsabban mehessenek végbe új szabályokra van szükség. Mivel ezek megalkotása is sokszor évekbe telik, ideje, hogy már most nekilássanak a döntéshozók – hangsúlyozza.

Mindezekhez a feladatokhoz Jakab személyesen azt a látásmódot, impulzusokat tudja hozzáadni, amelyek eljutnak hozzá az Ericsson globális hálózatán keresztül.

Okos traktor, i-bike és okos autó...

Az IVSZ szeptember közepén tartja szokásos éves szakmai konferenciáját. Az idei MENTA fő üzenete, hogy az IKT sokkal inkább keresi a kapcsolatot más ágazatokkal. Ezt ismerte fel a német kormány, amikor – utalva a jelenleg zajló 4. ipari forradalomra – elindította az Industrie 4.0 kezdeményezést. A német program célja, hogy támogassa a klasszikus termelő vállalatok és a digitális gazdaság szereplői közötti átjárást, a gazdasági szereplők digitális transzformációját. Ezzel látják biztosíthatónak azt, hogy a német ipar megtartsa pozícióit az ázsiai és észak-amerikai kihívások ellenére. A program, amit az eseményen német szakértők mutatnak be, a magyar ipar számára is követendő lehet.

A teljes program érinti a digitalizáció társadalmi hatásait is, és kiemelt szerepet kap a digitális oktatás témája. A konferenciát kísérő kiállítás pedig kézzelfoghatóvá teszi az ipari internetben eddig elért eredményeket, lesznek drónok, okos traktor, i-bike, okos autó.

Piaci hírek

Történelmi felvásárlással erősít a Cisco

Az amerikai hálózati óriás 28 milliárd dollárt sem sajnál kifizetni a kiberbiztonsági szolgáltatásokat kínáló Splunkért.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.