A Thales és a Leonardo űripari vegyesvállalata az olasz űrügynökséggel közösen fejleszti azokat az építményeket, amelyek helyet kaphatnak a NASA Artemis programjában.
Hirdetés
 

Az olasz űrügynökség (ASI) a francia Thales Alenia Space-szel közösen fejlesztett ki egy olyan "többcélú életteret", ami szándékaik szerint az első állandó emberi előőrsként szolgálhat majd a Hold felszínén. A kommentárok kiemelik, hogy a dolog egyre kevésbé tartozik a sci-fi kategóriába, hiszen a NASA Artemis programjának keretei között már 2025-ben embert küldene a Holdra, a 2030-as évekre pedig egy állandó ottani élőhely kialakítását tervezi. Ehhez kapcsolódik a Thales Alenia Space múlt heti bejelentése, amelynek alapján a cég szerződést kötött az ASI-vel az "első állandó előőrs" megépítéséről.

A makettek szintjén eddig is láttunk hasonló kezdeményezéseket. Tavaly ilyenkor például mi is beszámoltunk róla, hogy az amerikai űrügynökség egy 3D-nyomtatással foglalkozó vállalkozást öntött nyakon néhány 10 millió dollárral, hogy 2026-ra működő holdkunyhókat gyártson. Az európai projektet viszont úgy jellemzik, mint egy sokkal konkrétabb tervet a Holdra szállított emberi menedékekről, bár a tervezőknek még bőven akad megoldanivaló feladatuk: a belső nyomás és az életfenntartó funkciók mellett meg kell védeniük az űrhajósokat a sugárzástól vagy a mikrometeorit-záporoktól is.

Már csak évek kérdése

A Multi-Purpose Habitat (MPH) néven hivatkozott modulról egyelőre nem sokat tudni, de ahogy a fenti képen is látható, a henger alakú kialakítást csuklós lábak stabilizálják, és a holdház napelemekkel is bőven fel lesz szerelve. A tervek várható megvalósulásáról szólva az is kiderült, hogy a Thales Alenia Space már átment a NASA Element Initiation Review eljárásán, vagyis megerősítést kapott, hogy a javasolt dizájn megfelel az űrügynökség igényeinek. A következő lépés az ASI és a NASA követelményeivel összhangban a Mission Concept Review (MCR) megfelelés lesz, várhatóan 2024 első negyedévében.

Maga az ASI 2020-ban írt alá szándéknyilatkozatot a NASA Artemis programjában való részvételéről, így a "többcélú élettér" jövő tavasztól hivatalosan is az Artemis program részévé válhat. Ahogy a Holdra tervezett eddigi infrastrukturális elemek, az emberi élőhelyek, adatközpontok vagy reaktorok kapcsán is írtuk, az úgynevezett holdgazdaság már attól függetlenül beindult, hogy az emberiség egyelőre nem tért vissza fizikailag a Holdra. Több tucatnyi olyan vállalat működik világszerte, amelyik jórészt magánfinanszírozásból végeznek fejlesztéseket ezen a területen, és ahogy a szállítással kapcsolatos kihavásokat sikerül leküzdeni, még többen jelenhetnek meg az erőforrás-bányászat vagy az élőhelyek építése körül.

a kép forrása: thalesaleniaspace.com

Piaci hírek

10 milliárd dollárt égetett el az Apple kísérlete

Nemrégiben derült ki, hogy Cupertinóban végleg felhagynak azzal a tervvel, hogy saját autót gyártsanak. Friss hírek szerint a kísérletezgetés még az Apple méretéhez képest sem volt filléres mulatság.
 
Hirdetés

Miért szerette Bill Gates a lusta kollégákat? – A produktivitás öt új trendje az ITSM-ben

Egy konferencia, ahol a CIO-k új produktivitásjavító eszközöket és módszereket tanulhatnak. Márciusban jön a 9. META-INF Atlassian Day – nem csak Atlassian-ügyfeleknek!

Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.