Az USC kutatói olyan tesztkörnyezetet fejlesztettek ki, amely reményeik szerint alkalmas lesz az összetett manipulációs feladatok hatékonyságának mérésére és felgyorsítására.
Hirdetés
 

A Dél-Kaliforniai Egyetem (University of Southern California, USC) kutatói szerdán tették közzé annak a tesztkörnyezetnek a leírását, amely reményeik szerint új szintre emelné a ma elterjedt ipari robotokat, ugródeszkát biztosítva a gépek információ-feldolgozó, tervező és végrehajtó képességeinek tekintetében a precíz fizikai műveletek területén. Az IKEA Furniture Assembly Environment környezetre az egyik legelső olyan benchmark programként hivatkoznak, amely alkalmas az összetett manipulációs feladatok tesztelésére és felgyorsítására.

Ennek keretein belül a rendszerek a gépi tanulás (machine learning) megerősítéses tanulás (reinforcement learning) nevű módszerével, kísérlet útján találják és tanulják meg a legjobb kombinációkat és sorrendeket a legegyszerűbb műveletektől egészen a hosszabb távú tervezést és szofisztikált, alacsony szintű irányítást igénylő, komplex tevékenységekig. A pillanatnyilag béta állapotú kiadás 1.0-s verzióját decemberre ígérik, addig pedig a visszajelzéseket is gyűjtik az első publikáción és a program saját oldalán és a keresztül.

Az IKEA Furniture Assembly Environment nevében nem egybeesés az IKEA betűszó, mivel a szimulációban összesen 80 féle asztal, polc, szék vagy szekrény összeszerelésére van lehetőség a svéd lakberendezési vállalat bútorai közül. Az OpenAI Gym interfészre épülő tesztkörnyezet a mostani állás szerint két emulációt támogat a Rethink Robotics által fejlesztett Sawyer és Baxter robotokkal. Érdekesség, hogy a vizualizációhoz (jobban mondva a grafikus rendereléshez) a háromdimenziós játékok fejlesztéséhez használt Unity 3D motort alkalmazzák.

Nem rossz, de a csavarozás csak később jön

A bútorok összerakása teljesen realisztikus, amennyiben az egyes elemek ugyanúgy apró darabokban kezdik, mint egy otthoni IKEA-összeszerelős menetben. A kész termékeket a fogásra és mozgatásra alkalmas robotkarok a betanított mesterséges intelligencia irányításával állítják össze. A kutatók fogták a megfelelő bútorokhoz tartozó IKEA összeszerelési útmutatókat, minden fázist modelleztek a Unity alatt, és felcímkézték a kapcsolódási pontokat; a szoftver ezután a megerősítéses tanulás jutalmakra és büntetésekre épülő rendszerében egyszerűen összeépíti a berendezési tárgyakat.
 

forrás: clvrai.github.io/furniture


A leírás szerint a tesztkörnyezetben minden egyes lépést követően ellenőrzik a kapcsolatokat, vagyis két kapcsolódási pont azonosítójának megfelelőségét és azt, hogy az egymáshoz képest elfoglalt pozíciók vagy szögek beleesnek-e az előre meghatározott tartományokba. Ha minden klappol, akkor a két összekötő elem megkapja az "összekapcsolható" jelölést. Fontos, hogy a megvilágítás, a háttér, a színek vagy a textúrák véletlenszerűen változtathatók, hogy az is kiderüljön, a robotokat a gyakorlati felhasználásban mennyire borítják meg a munkakörnyezetükben tapasztalható változások.

Attól egyelőre nem kell tartani, hogy holnap reggeltől már robotokkal is összeszereltethetjük az otthoni szekrénysorokat, mivel a tesztkörnyezet egyelőre csak az elemek egymásba illesztésére alkalmas, vagyis még nincs szó a szerszámok felhasználásával való csavarozásról és szögelésről. A bétában ugyanígy csak 10 bútormodell közül lehet válogatni. A kutatók szerint az egész dolognak mégis van kifutása, mert a bútorok összeszerelése még az emberek számára is komplex feladat, ami magas szintű érzékelést, tervezést és alacsony szintű irányítást feltételez. Éppen ezért a folyamatosan fejlesztett környezetetből is megfelelő benchmark lehet az összetett problémák megoldását célzó algoritmusok teljesítményének mérsére és javítására.

Cloud & big data

Nem övezi tapsvihar a Google alapítóinak háttérbe vonulását

Az egyik elnökjelölt már meg is üzente, hogy a címek cserélgetése nem mentesít az elszámoltatás alól, a vállalat dolgozóinak egy része pedig úgy érzi, nehéz helyzetben hagyták cserben őket.
 
PR-interjú

A digitalizáció a kezünk alá dolgozik

Néhány év alatt organikus fejlődés révén vált távközlési vállalatból infrastruktúra alapú infokommunikációs szolgáltatóvá az Invitech. A társaság bevételeinek meghatározó részét mára a vállalati szolgáltatások üzletág adja. Vezetőjével az irányváltás hátteréről és a jövő lehetőségeiről beszélgettünk.

Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.