A Reuters exkluzív riportja a kínai-amerikai CloudMinds esetén keresztül mutatja be, hogy a kereskedelmi és technológiai korlátozások hogyan húzhatják keresztbe a feltörekvő techcégek terveit.

A kínai alapítású, de amerikai központtal működő CloudMinds a felhő alapon összekapcsolt okos gépek (praktikusan robotok) végponttól végpontig tartó ökoszisztémájának felépítésére alkalmas rendszereket fejleszt, a 2015-ban alapított vállakozásba pedig nem csak a SoftBank, a Foxconn és más befektetők pumpáltak eddig több mint 300 millió dollárt, de cég a tavaly bejelentett és idén nyárra tervezett tőzsdei bevezetésétől újabb 500 millió dolláros tőkevebonást remélnek. Legalábbis eddig ez volt a helyzet, a Reuters szerdai riportja azonban egy újabb vetületét világította meg a hosszú ideje húzódó amerikai-kínai kereskedelmi háborúnak és a technológiai export korlátozásainak.

A hírügynökség bennfentes forrásaira, egy belső használatra készült filmre és céges levelezésre hivatkozva számolt be róla, hogy a CloudMinds amerikai központja és pekingi egysége között tavaly július óta külön engedélyre van szükség bármiféle technológia vagy technikai információ átviteléhez, ami a társaság profilját tekintve önmagában is problémás dolog, de a Reuters cikkében megszólaló kivitel-ellenőrzési szakember szerint még egy iPhone-t vagy akár egy irodabútort sem szállíthatnak csak úgy az egyik helyről a másikra. A korlátozásokról ráadásul majdnem ugyanakkor kaptak hivatalos értesítést, amikor éppen győzködni kezdték volna az amúgy sem túl lelkes befektetőket a cég elsődleges részvénykibocsátása előtt.

Innentől nem meglepő, hogy az eredetileg idén augusztusra tervezett tőzsdei bevezetést elhalasztották. Az S&P Global Market Intelligence nemrég még arról írt, hogy a SoftBank továbbra is 500 millió dolláros kibocsátással számol, és mindenképpen keresztül akarja vinni a dolgot, de ebben a tekintetben nem tűnik túl biztatónak, hogy a CloudMinds 2019-es, 350 millió dollárosra becsült bevételének például négyötöd része származott a kínai piacról. Az amerikai tőzsdefelügyelethez tavaly szeptemberben benyújtott dokumentumok alapján a társaság nagyon gyorsan növeli bevételeit, de még 2019 első félévében is majdnem 100 millió dolláros veszteséget termelt.

A háborúban már alig maradtak civilek

A Reuters híradása nem csak abból a szempontból érdekes, hogy a CloudMinds lehet a SoftBank Vision Fund technológiai alapjának sokadik fiaskója, hanem azt is jól szemlélteti, hogy a kereskedelmet és a technológia-transzfert érintő korlátozások milyen közvetett hatással vannak a piacra. A hírügynökség egyébként azt is megállapítja, hogy a CloudMinds a tavaly nyáron és ősszel a tőzsdére benyújtott bevezetési dokumentációkban nem tett említést az amerikai kereskedelmi minisztérium döntéséről, miközben a korábban említett, novemberben készült videóban a társaság alkalmazottai is meglepettnek és zavarodottnak tűnnek a munkájukat ellehetetlenítő megszorítások miatt.

A kereskedelmi háborúhoz kapcsolódik az a szintén szerdai hír, hogy összesen húsz demokrata és republikánus szenátor levélben kérte a brit törvényhozókat a kínai Huaweijel való kapcsolat biztonsági, személyiségi jogi és gazdasági kockázatainak újragondolására. Az még január végén dőlt el, hogy az Egyesült Királyság egyelőre nem zárja ki a kínai gyártót az 5G infrastruktúra fejlesztéséből, bár a magas kockázatúnak minősített gyártók csak a rendszer nemzetbiztonsági szempontból kritikus részeihez nem kapcsolódó hálózati elemeket szállíthatnak, és azt is az összes eszköz 35 százalékának erejéig. Hamar kiderült, hogy ez a kompromisszumos megoldás nem fogja leszerelni az amerikaiakat, akik szövetségeseiket kéréssel és fenyegetéssel próbálják rávenni is a kínai eszközgyártók feketelistázására. A mostani levél aláírói között mindkét politikai oldal meghatározó képviselői szerepelnek, és elég határozottan belengetik, hogy a döntés nagyban befolyásolja majd annak az amerikai-brit kereskedelmi megállapodásnak a tárgyalásait, amely a várakozások szerint a brexitet követő egyik legnagyobb pozitívum lenne az Egyesült Királyság gazdasága számára.

Piaci hírek

500 ezer megrendelőnél jár a Starlink űrinternete

Már majdnem másfél ezer holdat állítottak pályára, a rendszer bétatesztjét is lezavarnák a nyár végéig.
 
Májusi mellékletünkben az IT infrastruktúra automatizálásának aktuális kérdéseit járjuk körül, figyelembe véve az üzemeltetői és a fejlesztői megfontolásokat is.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.