Andreas Bastian, az Autodesk tudományos kutatója 30 dollárból nyomtatna végtagprotézist gyerekeknek.

Olcsó, gyorsan előállítható, és ahogy a gyerekek nőnek, gyorsan lehet csinálni másikat új méretben. Andreas Bastian, az Autodesk tudományos kutatója, aki a 3D nyomtatás lehetőségeit kutatja a vállalatnál, egy olyan kaliforniai alapítvánnyal, az E-Nable Community Foundationnel közösen dolgozik olyan végtagokon, melyeket amputált végtagú gyerekek használhatnak.

30 dollárból műkezet

A Bloomberg információi szerint csak az Egyesült Államokban évente több mint 30 ezer gyermek veszíti el valamelyik végtagját balesetben, de a végtaghiánnyal született gyerekek száma is mintegy 1500. Az E-Nable, illetve Bastian nekik kíván segíteni azzal, hogy nagyon olcsón előállítható műanyag végtagokat fejlesztett ki. (Magának az alapítványnak kifejezetten az a célja, hogy a végtaghiányban szenvedőkön segítsen, illetve olyan kutatásokat támogasson, amely olcsó megoldásokat fejleszt ilyen embereknek.)

Andreas Bastian, aki korábban mintegy másfél évet húzott le a 3D nyomtatás egyik úttörő Makerbotnál fejlesztőként, majd kis egyetemi kitérő után tavaly igazolt le az Autodeskhez, ahol kifejezetten a 3D nyomtatás felhasználási lehetőségeit kutatja. Ehhez a fejlesztéshez a Google májusban adott az E-Nable alapítványnak 600 ezer dollárt, hogy be ki lehesen alakítani a végtag-nyomtatás műszaki hátterét.

A kézprotézis nyomtatáshoz a nyílt forráskódú tervrajzokat a Google Drive-ról töltheti le bárki, az anyagköltség pedig mindössze 8 és 15 dollár között van. Ez a bőrbarát műanyag és az alkatrészek összeszereléséhez szükséges csavarok ára. A protézis rugalmas pántokkal kapcsolódik az aktív izmokhoz.

Bőrbarát műanyag és néhány csavar... (fotó: Bloomberg)

Az alapítvány idei terve, hogy közel 300 végtagot készítsen, de távlatilag szeretnének bevonni vállalatokat is, hogy a Bastian által kidolgozott specifikációk alapján beszálljanak a gyártásba. A szakértők úgy vélik, a módszer forradalmasíthatja a gyerekeknek szánt protézisek gyártását, mivel két komoly problémára is megoldást ad: radikálisan csökkenti az árakat (egy hagyományos protézis nagyon drága), másrészt így a protézisekkel rugalmasan lehet követni a gyermekek testi fejlődését.

Más kísérletek is vannak

Mivel a végtagpótló protézisek nagyon drágák, a 3D-s nyomtatás megjelenése óta több projekt is kísérletet tett arra, hogy a technológiával elérhetőbbé tegye a protéziseket a rászorultaknak. Két éve egy bristoli kutató, Joel Gibbard közösségi finanszírozásban gyűjtött több mint 40 ezer fontot arra, hogy finanszírozza az Open Hand Projektjét. Ennek azonban elsődlegesen nem a gyártás volt a célja, hanem az, hogy a 3D nyomtatásra alapozva olyan know-how-t halmozzon fel, amire alapozva sokan be tudnak szállni a gyártásba. Jole Gibbard célja is az volt, hogy olyan gyártástechnológiát fejlesszen ki, amivel ezer dollár alá szorítható a végtagprotézisek ára.

Piaci hírek

A falakon is átlátnak majd az izraeli katonák

Egy új fejlesztés valós időben, az alanyok mozgását is követve azonosítja az "élő objektumokat" a cementen és betonon keresztül.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.