A finn főváros a MyData Global hálózat részeként nyújtana személyre szabott, akár prediktív jellegű közszolgáltatásokat, és a lakosságot is teljesen bevonná a személyes adatok kezelésébe.

A MyData Global egy nemzetközi non-profit kezdeményezés, melynek legfontosabb célkitűzése egyrészt az, hogy mindenki ellenőrizhesse (sőt egyáltalán megismerhesse) személyes adatait, másrészt hogy egyformán részesülhessen az adatok megosztásából származó tudásból és haszonból. Ahogy a MyData alapelvei között is olvasható, mára az egyensúly eltolódott a személyes adatok összegyűjtésével, adás-vételével és az automatikus döntéshozatallal foglalkozó szervezetek irányába, miközben maguk a felhasználók csak reménykedhetnek benne, hogy némi kontrollt szereznek saját adataik felett.

A kezdeményezéshez ma már 40 országban több mint 100 szervezet és 400 egyéni támogató csatlakozott, akik a 2 ezres MyData Global közösséggel együtt dolgozzák ki a személyes adatok etikus felhasználásának kereteit. Ennek alapja a kiegyensúlyozott és tisztességes kapcsolat lenne az emberek egymás közti vagy a szervezetekkel való viszonyában, kiterjesztené az önrendelkezést a jogi védelem mellett a proaktív fellépés, vagyis az adatok megosztásának lehetőségével, ezen felül maximalizálná a kollektív előnyöket az adatok igazságos megosztásával a szervezetek, az egyének és a társadalom között.

Jelenleg az egyének adatainak törvényes védelme leginkább formális, mivel a vonatkozó jogok kevéssé ismertek, nehezen érvényesíthetők, és a vállalatok gyakorlatai is gyakran elfedik azokat. Ehhez képest a MyData a hozzáférést, a jogorvoslatot, a hordozhatóságot vagy az elfeledtetéshez való jog érvényesítését egyetlen kattintással elérhető lehetőséggé tenné. Az adatvédelmi szabályzatokon és a vállalati etikai kódexeken túl az egyének arra is felhatalmazást kapnának, hogy maguk is használhassák a szervezeteknél tárolt adataikat, a szabad adatáramlás pedig hozzájárulna az egyensúlyhoz és a valódi versenyhez a digitális gazdaságban.

Az okos város a bizalomra épül

Bár az IMD 2020-as Smart City Index listáján sok európai nagyváros rontott a korábbi helyezésén, Helsinki így is dobogós helyet foglalt el Szingapúr és Zürich mellett. A finn főváros nemrég hivatalosan is bejelentette, hogy csatlakozik a MyData Global hálózathoz, amivel nem csak a MyData elvek finnországi és európai uniós fejlesztésében venne részt, de támogatná a szóban forgó elvek átültetését is a városüzemeltetés gyakorlatába, nem utolsósorban létrehozva az ehhez szükséges bizalmi rendszert, miközben a város adatainak okos felhasználása és elemzése egyebek mellett új, személyre szabott szolgáltatások bevezetését tenné lehetővé a lakosság számára.

A vonatkozó közleményben Helsinki digitalizációért felelős vezetője egy olyan programot vázol fel, amelynek eredményeként a főváros más finnországi városokkal együtt nemzetközi példává válna az emberközpontú hálózat kiépítésében a MyData Global keretei között. Ennek megfelelően a főváros világosan jelzi mad, hogy pontosan milyen adatokat gyűjt össze a lakosság részéről, és azokat hogyan, milyen célokra használja fel. Ebben megjelöli, hogy mindez az egyes esetekben a felhasználók hozzájárulásával, a törvényben előírt és szerződéses formában, esetleg ügyfélkapcsolati rendszerben valósul meg.

A város polgárainak lehetőségük lesz eldönteni, hogy adataikat a város intézményei megoszthatják-e egymással vagy külső szervezetekkel, például más önkormányzatokkal Espoo, Turku és Oulu településeken. Helsinki a közlemény szerint már azelőtt is szoros együttműködést alakított ki a MyData hálózattal, hogy belevágott volna a most bejelentett fejlesztésekbe, a kapcsolati rendszertől pedig kompetenciájának fejlődését várja a hálózaton belüli kölcsönös tanuláson és az együttműködés promotálásán keresztül is.

Mi csak olvashatunk ilyesmiről

A bejelentés a polgármestert is idézi, aki az ambiciózus digitalizációs programon keresztül a világ legjobban működő városává tenné Helsinkit. Ebben szerept játszana az adatelemzésre épülő, prediktív elemek bevezetése a városi szolgáltatásokban, a személyes adatok vagy a polgároktól begyűjtött más információk decentralizált kezelését pedig úgy valósítja meg, hogy azok továbbítása ne járjon szükségtelen duplikációkkal, illetve sehol se torlódhasson fel az egyetlen helyen tárolt, hatalmas méretű adattömeg – ezek a szempontok egyébként az informatikai-biztonsági incidensek esélyét és súlyosságát is nagyban befolyásolják.

Ahogy tavaly ősszel mi is beszámoltunk róla, Helsinki nemcsak az okosvárosok technológiai kérdéseivel foglalkozik, hanem a digitális közszolgáltatásokat átláthatóvá is akarja tenni a lakosok számára. Ennek legújabb lépéseként a finn fővárosban olyan algoritmusnyilvántartást vezettek be, amelyben a polgárok nyomon követhetik, hogy az önkormányzat milyen mesterségesintelligencia-algoritmusokat használ a város működésének javításához. A nyilvántartás céljua, hogy az MI-vel vezérelt közszolgáltatások esetében is ugyanaz az átláthatóság és biztonság érvényesüljön, mint az önkormányzat egyéb tevékenységeinél.

Közösség & HR

A YouTube díjat adott magának, mert a szabad véleménynyilvánítás bajnoka

Na jó, nem a YouTube adta, csak egy a YouTube által szponzorált szervezet egy a YouTube szponzorálta eseményen. És nem a videómegosztó kapta, hanem a vezére.
 
Hirdetés

Három fontos tanács a jövőálló vállalkozások felépítéséhez

A VMware Future Ready Solution megoldásai lehetővé teszik a problémákra adott gyors reakciót, az új körülményekhez való alkalmazkodás és az innováció felgyorsítását is.

A virtualizáció nem válik elavulttá a konténerizació és a Kubernetes miatt, sőt katalizátora lehet az új techológiák bevezetésének.

a melléklet támogatója a Tech Data

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.