Géphez kötődik-e a Windows Desktop OS mennyiségi licenc? Igen is és nem is. Vincze Tibor Microsoft Software Assurance-ről szóló sorozatának második része.
Hirdetés
 

A mennyiségi licencek egyik legtöbbet hangoztatott jellemzője, hogy nem kötődnek géphez, bizonyos feltételek között szabadon áthelyezhetőek egyik eszközről a másikra, ahogy arról a Microsoft Software Assurance (SA) használatát bemutató sorozatunk első részében olvashattak.

Csakhogy van azonban egy ritkán említett, ám annál fontosabb megkötés: "Kivéve a Windows Desktop OS licencek..." Ennek a megszorításnak a magyarázatát szintén az első részben többször idézett Termékfeltételek dokumentumban találjuk. Mint a dokumentum 7. oldalán, az Univerzális licencfeltételek fejezet 9. pontjában (Licencek hozzárendelése és átrendelése) olvashatjuk: "Az Ügyfél átrendelhet egy Licencet egy másik eszközhöz vagy felhasználóhoz, de csak legalább 90 nappal ugyanannak a Licencnek a legutóbbi átrendelése után […] A Windows asztali operációs rendszer eszközönkénti licenceinek átrendelésére további feltételek vonatkoznak (a részleteket lásd a Windows Terméktétel részben)."

Ha a hivatkozott részhez lapozunk (39. oldal, Windows Asztali Operációs Rendszer, 2.1 Licenc-hozzárendelés), ott azt olvashatjuk, hogy az "eszközönkénti licenc hozzárendelése végleges, kivéve, ha az Ügyfél Frissítési Garanciával rendelkezik az adott eszközre". Ha tehát egy Windows Desktop OS mennyiségi licencet egy eszközhöz rendelünk, az ahhoz az eszközhöz fog kötődni teljes életciklusában, arról nem lesz áthelyezhető másik eszközre, akárcsak az OEM licenc.

(Csupán zárójelben jegyeznék meg egy fontos dolgot: bár licencekről beszélünk, ne felejtsük el, hogy a Windows Desktop OS mennyiségi licencelésben minden esetben Upgrade-licencet jelent, melynek használatához az eszköznek rendelkeznie kell egy ún. Megfelelő Operációs Rendszer licenccel, amely általában OEM licenc.)

Itt segít az SA

A Termékfeltételek azonban meghatároz egy kivételt: ha a licencek rendelkeznek SA-val, akkor már az univerzális licencfeltételekben foglaltak vonatkoznak rá, azaz 90 naponként egyszer áthelyezhetőek más eszközre. Gyakrabban azonban nem, tehát itt az előző részben taglalt License Mobility előnyeire nem számíthatunk.

Ez a szabály nehéz helyzetbe hozhatja a nem megfelelően tájékoztatott ügyfeleket, akik azért nem vásároltak Software Assurance szolgáltatást a Windows Desktop OS licenceikhez, mert nem állt szándékukban verziót frissíteni. És az még a jobbik eset, ha például egy kliensoldali gépparkcserénél szembesülnek ezzel a korlátozással, illetve a költségvonzataival, hogy új licenceket kell venniük. (Van rosszabb forgatókönyv is: a licencek áthelyezése után egy gyártói audit tárja fel, hogy az ügyfél ezt nem tehette volna meg.)

A Microsoft a Windows 10 jelenlegi támogatási ciklusának életbe lépésekor módosította az SA vásárlásának lehetőségét is. Azóta csak az Enterprise változathoz vásárolhatunk SA-t, a Pro kiadáshoz már nem. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Pro kiadású mennyiségi licencek mindenképpen géphez kötődő licencek lesznek. (A korábbi rendszerben a Professional kiadású licenceikhez SA-t vásárló ügyfelek azt továbbra is fenntarthatják).

Az 'új verzió használati jog" és a Windows Desktop

Az SA által nyújtott "Új verzió használati jog" teljesen új szemléletet igényel a Windows Desktop OS esetében a támogatási ciklus miatt. A Windows 10 a jövőben gyakorlatilag beláthatatlan ideig Windows 10 marad, új főverzió-számra jó ideig nem számíthatunk. Az operációs rendszer azonban félévente kap nagy frissítési csomagot (új funkciókkal), gyakorlatilag ezeknek a frissítéseknek a buildszáma lép a főverzió-szám helyébe.

Lássuk, hogyan is működik ez jelenleg!

A Windows 10 Pro kiadása időbeli korlátozás nélkül megkapja a feature update-eket a jövőben, így mindig az aktuálisan támogatott builden lesz, amíg azokat telepítik. A Windos Desktop Enterprise Operációs rendszert SA szolgáltatás nélkül licencelve azonban el kell fogadnunk két hátrányt a követéssel rendelkező licencekhez képest:

– kizárólag a Long Term Services Chanel (LTSC) kiadás telepítését teszi lehetővé. Ez több funkciót nem tartalmaz: a felhasználó nem kap hozzáférést a Windows Store-ban lévő alkalmazásokhoz, nem kapja meg a Microsoft Edge-et és a Cortanát sem;

– támogatási szempontjából sem feltétlenül előnyös, mert az LTSC kiadású Windows Desktop Enterprise operációs rendszerek nem évente kétszer, hanem 2-3 évente csak egyszer kapnak feature-update-et, azaz új buildet (a havi biztonsági frissítések természetesen érkeznek).

Vincze Tibor

A szerző informatikai statisztikus, gazdasági tervező. Az IPR-Insights licencelési szakértője.

 

Egy adott build SA nélkül 5 évig támogatott, ezért igencsak javallott telepíteni a feature update-eket. És van még egy olyan szempont, amire figyelni kell: egy adott build – értelemszerűen – mindig csak azokat a processzorokat támogatja, melyek a megjelenésekor elérhetők, az annál később kiadottakat nem. Ebből adódóan előfordulhat, hogy az újonnan beszerzett eszközök processzorát az aktuálisan elérhető LTSC build nem támogatja, ám a feature update-re még másfél-két évet kell várni.

És ne feledkezzünk meg még egy fontos szempontról: a telepítési igényről. Az LTSC és a teljes értékű Windows Desktop operációs rendszerek között nincs átállási lehetőség. Ha ilyen váltásban gondolkodunk, akkor minden esetben újra kell telepíteni az operációs rendszert. Ha például lemondjuk az SA szolgáltatást, el kell távolítani a gépekről a telepített Windows 10-eket, és helyettük az LTSC kiadást kell (újra)telepíteni. Ez fordítva is igaz: ha SA-val rendelkező licenceket akarunk használni, le kell szedni az LTSC-ket, és telepíteni a teljes értékű operációs rendszert.

Összegzés

A Windows 10 Pro esetén egyáltalán nincs szükségünk SA-ra ahhoz, hogy a mindenkori legfrissebb verziót használhassuk, ugyanakkor, ha szeretnénk sem tudnánk hozzá SA-t venni, ezáltal mindenképpen eszközhöz kötődő licenc lesz, valamint egyéb SA előnyöket is nélkülöznünk kell (pl. virtualizációs jogok).

A Windows 10 Enterprise esetében azonban szinte elengedhetetlen az SA megléte. Csak ilyen módon telepíthetjük a teljes értékű kiadást, és kaphatjuk meg a feature update-eket, emellett csak az SA-val kiegészített Enteprise licencekkel érhetjük el, hogy Windows Desktop licenceink ne legyenek géphez kötve. A Windows 10 Enterprise felhasználó alapon, előfizetéses formában is licencelhető. Ebben az esetben automatikusan megkapja az SA-val járó előnyöket, és a licenc-hozzárendelés sem végleges.

Piaci hírek

Megint szintet léphet az űrből történő leskelődés

A megfigyelő államnak lassan az okozza majd a legnagyobb problémát, hogy a kémdrónok ne repüljenek bele a kémműholdak fotóiba.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.