Legalábbis 400 választott parlamenti képviselő szerint, akik a világ minden tájáról egy közös nyílt levélben csatlakoztak a Make Amazon Pay kampányhoz.

A világ 34 országából összesen 401 választott képviselő írta alá azt az Amazon vezérigazgatójának, Jeff Bezosnak címzett nyílt levelet, amely a Make Amazon Pay (fizessen meg az Amazon) címet viseli, utalva arra az azonos nevű kezdeményezésre, amelyet nemrégiben indítottak klímaaktivisták és a vállalat saját dolgozói. A december 3-án keltezett levélben arra szólítják fel az online kereskedelmi óriás alapítóját, hogy a társaság profitját fordítsa a munkások bérére, fizessen végre adót, és tegyen valamit érdemben azoknak a környezeti károknak a márséklésére, amelyeket az Amazon működése okoz.

A harcias megfogalmazás szerint "lejárt az Amazon büntetlenségének ideje", az aláírók pedig készen állnak rá, hogy saját törvényhozó testületeikben képviseljék az egyre szélesebb körű Make Amazon Pay mozgalom céljait. Ennek alapján a vállalatnak módjában állna törleszteni a dolgozói, a társadalom és az egész bolygó iránti adósságát, az ilyen kötelezettségek alól azonban újra és újra kibújik, a probléma pedig már odáig terebélyesedett, hogy az Amazon működése a demokratikus társadalmak képességét is aláássa a kollektív kihívások kezelésére.

A levélben felsorolják, hogy a cég monopolisztikus törekvései kivéreztetik a kisvállalkozásokat, webes szolgáltatásai semmibe veszik az adatvédelmi jogokat, cserébe pedig az Amazon csak filléreket szivárogtat vissza a közösbe. Erre példának hozzák fel, hogy a társaság 2017-ben és 2018-ban is egészen pontosan nulla összeget fizetett be az amerikai szövetségi társasági adó címén, de ez az adóelkerülési gyakorlat világszerte károsítja az egészségügyi, oktatási, lakhatási, szociális vagy infrastrukturális közszolgáltatásokat.

Az Amazon raktáraiban és elosztóközpontjaiban (fulfillment center) ebben az évben is több sztrájkra került sor, és az utóbbi időben arról is sokat lehetett hallani, hogy az ünnepi bevásárlási időszakban meghatározott kvóták már ténylegesen veszélyeztetik a cég munkavállalóinak egészségét és testi épségét. Ehhez képest a hajtás nem köszön vissza a fizetésemelésekben, sőt az Amazon hagyományosan híres róla, hogy igyekszik megtorolni az alkalmazottak önvédelemre vagy önszerveződésre irányuló kísérleteit.

Amit tesznek, az legfeljebb önmagában hangzik jól

Maga Bezos még februárban egy 10 milliárd dolláros alapot hozott létre a klímaváltozás elleni küzdelemre, amit akkor a bolygónkra leselkedő legnagyobb veszélynek nevezett, és erre vonatkozóan együttműködéseket kezdeményezett az ismert módszerek hangsúlyosabb alkalmazásának, illetve új módszerek kidolgozásának elősegítésére. Nyáron az Amazon külön is felállított egy 2 milliárd dolláros alapot a fenntartható technológiák kutatására és bevezetésére, ezen felül 2040-re célul tűzte ki, hogy eléri a karbonsemlegességet teljes üzleti tevékenységére nézve.

Mindez azonban a nyílt levél aláírói szerint is nagyon kevés. Jeff Bezos magánvagyona például november végén már 180 milliárd dollár fölött volt, aminek több mint harmad része keletkezett ebben az évben. Ez átlagolva azt jelenti, hogy 2020-ban a világ leggazdagabb embere óránként 13 millió dollárt keresett. Innen nézve a fenti felajánlások elég gyengének tűnnek, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy az Amazon saját karbonlábnyomát is magasabbra becsülik, mint amennyiért a világ országainak alsó kétharmad része összességében felelős lehet.

Vagyis Bezos és az Amazon még önmaga után sem takarít fel érdemben, nem hogy hozzájárulna a globális klímavédelemhez, a levél pedig felidézi, hogy a vállalatnak már így is komoly múltja van a globális felmelegedést érintő fenntarthatósági vállalások és pénzügyi ígéretek megszegésében. A Make Amazon Pay kampány mögé egyébként egy nagy csomó aktivista szervezet (Progressive International, Amazon Workers International, 350.org, Greenpeace stb.) beállt már, amelyek folyamatosan demonstrációkat szerveznek a világ különböző pontjain, és adományokat gyűjtenek az amazonos dolgozók sztrájkalapjához is.

A lapok azóta az Amazon hivatalos válaszát is idézik, ami felidézi a társaság lépéseit a koronavírus-járvánnyal vagy a 2040-es klímacélokkal kapcsolatban. A cég arra hívja fel az érdeklődőket, hogy vessék össze az Amazon fizetési és juttatási feltételeit, illetve a járvány hatásainak mérséklésére tett gyors lépéseit a többi kereskeelmi lánc vagy a legnagyobb munkáltatók hasonló adataival. A vállalatnak egyébként a mostani hyehyzetben is egyre jobban megy, hiszen a világjárvány általában kedvezett az online kereskedelem meghatározó szereplőinek: az Amazon október végén már 1,2 millió embert foglalkoztatott világszerte (ebből a New York Times szerint 427 ezret az idén vettek fel), és az ünnepi bevásárlási iőszak hajrájában ismét nagyszabású toborzást folytat.

Piaci hírek

100 millió dollárnyit zsarolt össze a Conti utódcsapata

A Black Basta valószínűleg a hírhedt orosz Conti hekkerbanda egykori tagjaiból állt össze tavaly, és úgy tűnik, rögtön nagyon sokat kaszáltak.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.