Olyan nyílt forráskódú adatelemző technológiát fejleszt, amellyel az eddigieknél nagyobb mennyiségű adatot lehet gyorsabban elemezni.
Hirdetés
 

Az IBM az utóbbi hetekben számos fejlesztőt vett vett fel új San Francisco-i technológiai központjába, ahol a Kaliforniai Egyetemmel közös Spark szabad szoftver projekten dolgozó csapatot bővítette. A Spark szoftverrel sokkal gyorsabban lehet majd hatalmas mennyiségű adatot elemezni, mint egyéb ilyen rendszerekkel, beleértve a manapság széles körben használt Hadoopot is – olvasható a Bloomberg tudósításában.  

Szakértők szerint a Spark javítja az adatfüggő alkalmazások teljesítményét, és egyszerűbbé teszi a az adatokon alapuló intelligens alkalmazások fejlesztési folyamatát is. Bár a San Francisco-i fejlesztőközpont teljes létszámát 300 főre tervezték, a nyílt forráskódú adatelemző technológiával összefüggő projekteken világszerte mintegy 3500 mérnök dolgozik majd az IBM-en belül.  A terv az, hogy a Sparkot integrálják az IBM analitikai és e-kereskedelmi platformjába, magát a szoftvert pedig az IBM felhőrendszerén a Bluemixen akarják szolgáltatásként piacra dobni – írja a Fortune magazin. (A Bluemix platform tavaly ősz óta érhető el élesben.)

Az IBM a projekt részévé teszi saját SystemML elnevezésű gép tanulás technológiáját, Spark machine learning képességeinek a továbbfejlesztésébe pedig bevonja a Databricks nevű startupot is. A cég, melyet a kalifonriai Berkeley Egyetem oktatói és kutatói alapítottak, elsősorban az ún. zero-management igényű adatelemzési felhős platform megteremtésén dolgozik.

Több mint egymillió adattudóst és mérnököt képeznek

Az IBM vállalja, hogy több mint egymillió adattudóst és mérnököt képez ki a Spark használatára oktatási partnerei, az AMPLab, a DataCamp, a MetiStream, a Galvanize és a Big Data University MOOC bevonásával.

Az IBM-nek a nyílt forráskódú projektekkel kapcsolatos erőfeszítései, mint amilyen a Apache licencelésű Spark is, már a múltban is igen gyümölcsözőnek bizonyultak. Mint ismert az amerikai nagyvállalat kezdetektől támogatta a Linux operációs rendszer és az Eclipse Java fejlesztő eszköz terjedését. A mostani lépésével fő célja, hogy növelje az adatelemzési projektekből származó bevételeit, és minél több mérnököt nyerjen meg az IBM-es fejlesztő eszközök használatához.

Piaci hírek

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.