Olyan nyílt forráskódú adatelemző technológiát fejleszt, amellyel az eddigieknél nagyobb mennyiségű adatot lehet gyorsabban elemezni.

Az IBM az utóbbi hetekben számos fejlesztőt vett vett fel új San Francisco-i technológiai központjába, ahol a Kaliforniai Egyetemmel közös Spark szabad szoftver projekten dolgozó csapatot bővítette. A Spark szoftverrel sokkal gyorsabban lehet majd hatalmas mennyiségű adatot elemezni, mint egyéb ilyen rendszerekkel, beleértve a manapság széles körben használt Hadoopot is – olvasható a Bloomberg tudósításában.  

Szakértők szerint a Spark javítja az adatfüggő alkalmazások teljesítményét, és egyszerűbbé teszi a az adatokon alapuló intelligens alkalmazások fejlesztési folyamatát is. Bár a San Francisco-i fejlesztőközpont teljes létszámát 300 főre tervezték, a nyílt forráskódú adatelemző technológiával összefüggő projekteken világszerte mintegy 3500 mérnök dolgozik majd az IBM-en belül.  A terv az, hogy a Sparkot integrálják az IBM analitikai és e-kereskedelmi platformjába, magát a szoftvert pedig az IBM felhőrendszerén a Bluemixen akarják szolgáltatásként piacra dobni – írja a Fortune magazin. (A Bluemix platform tavaly ősz óta érhető el élesben.)

Az IBM a projekt részévé teszi saját SystemML elnevezésű gép tanulás technológiáját, Spark machine learning képességeinek a továbbfejlesztésébe pedig bevonja a Databricks nevű startupot is. A cég, melyet a kalifonriai Berkeley Egyetem oktatói és kutatói alapítottak, elsősorban az ún. zero-management igényű adatelemzési felhős platform megteremtésén dolgozik.

Több mint egymillió adattudóst és mérnököt képeznek

Az IBM vállalja, hogy több mint egymillió adattudóst és mérnököt képez ki a Spark használatára oktatási partnerei, az AMPLab, a DataCamp, a MetiStream, a Galvanize és a Big Data University MOOC bevonásával.

Az IBM-nek a nyílt forráskódú projektekkel kapcsolatos erőfeszítései, mint amilyen a Apache licencelésű Spark is, már a múltban is igen gyümölcsözőnek bizonyultak. Mint ismert az amerikai nagyvállalat kezdetektől támogatta a Linux operációs rendszer és az Eclipse Java fejlesztő eszköz terjedését. A mostani lépésével fő célja, hogy növelje az adatelemzési projektekből származó bevételeit, és minél több mérnököt nyerjen meg az IBM-es fejlesztő eszközök használatához.

Piaci hírek

Kínában sem megy simán a robotaxik bevezetése

Az önvezető konkurencia megjelenését meglehetősen rossz néven veszik az érintett területeken dolgozó taxisok.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.