A hazai nagyvállalati informatikai büdzsék továbbra is bizonytalanok, így a legtöbb új hardverbeszerzés idén a közigazgatásban várható - véli a HP nagyvállalati terméküzletágának vezetője. A szállító a közelmúltban tovább növelte hazai disztribútorainak számát.
Az elmúlt években a hazai nagyvállalati hardverpiac a gazdasági visszaesés következtében leállt informatikai beruházások miatt - finoman szólva - nem prosperált. A nemzetközi fellendülést követően idén végre megmozdulhat a hazai piac is: a szállítók várakozása szerint lassan elindulnak a nagy államigazgatási beruházások, és a  hosszú ideje várt központosított közbeszerzési keretszerződések közül is megjelent a hálózati eszközökre vonatkozó pályázat.


A HP az akvizícióknak köszönhetően megerősítette nagyvállalati portfolióját

A 2011-es esztendő ezzel együtt még mindig nagyrészt a várakozás jegyében telik: a nagyvállalati büdzsék továbbra is bizonytalanok, míg a piac jelentős részét kitevő - az elmúlt években szinte teljesen leállt - államigazgatási projektek egyelőre sok esetben csak a pályázatok szintjén láthatók - magyarázta egy, a napokban tartott sajtóbeszélgetésen Mohai Gábor, a HP Magyarország nagyvállalati terméküzletág vezetője.  Érdekes módon a kis- és közepes vállalati szektor a nehézségek ellenére is egyre többet invesztál informatikába: a HP-nál például tavaly több mint 30 százalékkal növekedett ez a szegmens.

Új partner A HP az elmúlt években végrehajtott felvásárlásainak köszönhetően - ilyen volt például az EDS, a 3Com vagy legutóbb a 3Par bekebelezése - jelentősen megerősítette nagyvállalati portfolióját. A nemzetközi piacon lezajlott akvizíciók miatt itthon is indokolt volt, hogy változtassanak az indirekt értékesítési csatornán és újabb disztribútorokat vonjanak be az értékesítésbe.

Ennek érdekében a Hewlett-Packard Magyarország Kft. 2010 végén disztribúciós szerződést kötött az Avnet Technology Solutions Kft.-vel; a világ egyik legnagyobb hardver- és szoftverdisztribútorának hazai leányvállalata a HP termékeit és szolgáltatásait kifejezetten az IT viszonteladó cégeknek kínálja. A HP a mostani megállapodással négy plusz kettő disztribútoron keresztül árulja itthon a termékeit, az Avnet mellett az Ingram Micro, a CHS és a Ramiris, míg kifejezetten a hálózati üzletág termékeivel a HRP és az RRC van jelen.

Értéknövelt szolgáltatások Mohai Gábor szerint a gyártó szemszögéből az célszerű, ha kevés kiemelt disztribútorral dolgoznak. A hazai piacon is megfigyelhető, hogy a nagykereskedők által nyújtott szakértelem és különösen a pénzügyi feltételek egyre komolyabban befolyásolják, hogy melyik disztribútornál vásárolnak a viszonteladók. A disztribútoroknál ezért kifejezetten fontosak az értéknövelt szolgáltatások, ezek közül is a műszaki-technikai támogatás, valamint a logisztikai és pénzügyi szolgáltatások.

A disztribútor cég komoly lehetőségeket lát a HP szerverek és tárolórendszerek eladási projektjeiben, az üzletekhez kötődő  tervezési, konfigurálási, oktatási és marketingszolgáltatások területén. A HP-vel kötött partnerség célja, hogy a partneri bázist tovább szélesítsék a középkategóriás és high end Intel-alapú termékek és a kapcsolódó tárolórendszerek piacán. Az Avnet a nagyvállalati hardverek terén a HP mellett több vezető gyártó, így az IBM és az Oracle (Sun) termékeit is kínálja - tudtuk meg Bartha Pétertől, az Avnet Kft. ügyvezető igazgatójától.

Kínos tévedéssel promózza csetbotját a Google

Az OpenAI ChatGPT-je ellen harcba induló Bardot népszerűsítő rövid videóba pont olyasmi került, ami miatt egyelőre érdemes fokozott óvatossággal kezelni az algoritmusok generálta szövegeket.
 
Az 5G-vel indul be igazán a precíziós mezőgazdaság forradalma. Ebben nagy az egyetértés a mezőgazdasági és a távközlési szakemberek között.
Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.