A vállalat több olyan betanított modellt is elérhetővé tesz kutatási célokra, amelyek egy új megközelítést használva egyszerre ígérnek energiahatékony és gyors gépi szövegalkotást.

Teljesen új alapokra helyezné a nagy nyelvi modellek fejlesztését a Meta, a munkához pedig immár bármilyen kutatócsapat hozzáteheti a magáét azzal, hogy a vállalat a héten szabadon hozzáférhetővé tett néhány ilyen megközelítéssel trenírozott modellt.
 


Az angolul multi-token prediction néven emlegetett megközelítést először idén áprilisban vázolta fel a Meta egy kutatási anyagban. Ennek lényege, hogy a generatív mesterséges intelligencia nem a szöveg következő szavát vagy szótöredékét igyekszik folyamatosan "kitalálni", hanem egyszerre többet.

Mindez egyszerre hordozza magában az energiahatékony és gyors működtetés lehetőségét, ami már csak azért sem utolsó szempont, mivel az MI-feladatok elvégzéséhez szükséges brutális teljesítményigény globális környezeti katasztrófával fenyeget.

A módszer elméletben képes lehet a minőségi ugrás megteremtésére is, mivel a többtokenes megközelítés a remények szerint képes lehet elérni, hogy a gépi szövegalkotás árnyaltabbá, pontosabbá váljon. Ez különösen jól jöhet a kódkészítés során, nem véletlen, hogy a Meta elsőként ilyen modelleket osztott meg most az MI-kutatók által kedvelt Hugging Face platformon.

Szép, szép, de...

A Meta alapvetően nyitott hozzáállása elsimerésre méltó, hiszen mindez hozzájárul az MI-kutatás demokratizálásához, ám a lépés egyúttal kockázatokat is hordoz. Igaz ugyan, hogy a Facebook anyavállalata kifejezetten tudományos céllal osztotta meg modelljeit, az nem világos, miként tudja ezt a korlátozást érvényre juttatni. Másként fogalmazva: mi gátolja meg a technológia rosszindulatú felhasználását?

Potenciális problémaként máris felmerült, hogy a hatékonyabb MI-modellek csak leviszik a technológia használatának hasznossági küszöbét, azaz egyre kisebb befektetéssel egyre több mindent lehet vele elérni. Mindez pedig a "rossz oldalon" még több algoritmusok generálta félretájékoztatási kísérletet, csaláskampányt és kibertámadást eredményezhet.

Cloud & big data

Egyre kevésbé férnek hozzá az MI-fejlesztők a létfontosságú adatokhoz

A tartalomszolgáltatók sorra vezetik be a korlátozásokat az általuk közölt anyagok felhasználására, miközben a mesterséges intelligencia egyre többet követelne magának.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.