A Microsoft oktatási háttérbeszélgetésének résztvevőit hallgatva már a 22. században.

Bár szeptember elsején visszatértek a diákok az iskolákba, a járványhelyzet jelenlegi kezelése a tavaszi időszakhoz képest új helyzetet teremtett. A Microsoft Magyarország az iskolakezdés apropóján szervezett online háttérbeszélgetést a digitális oktatás témájában.

Újra kell gondolni a jogszabályi környezetet

Az oktatás jogi kereteit is újra kellene gondolni a tavaszi pandémiás helyzet tapasztalatai nyomán, mondta dr. Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman, az iskolákra vonatkozó jogszabályok ugyanis nem voltak alkalmazhatók attól a pillanattól, hogy a kormány úgy döntött, digitális térbe kell áthelyezni a tanítást.

Ez egyébként az ombudsman szerint a legtöbb helyen nem digitális oktatás volt, hanem inkább digitális túlélés vagy digitális dzsungelharc. Korábban leginkább olyan forgatókönyvek voltak az oktatás digitalizálására, melyek a hibrid megoldásokkal számoltak, tehát hogy a diákok többsége az iskolapadokból, míg néhányan távolról, digitális csatornákon kapcsolódnak be a közös munkába.

Tavasszal az egyik legnagyobb gondot a kaotikus eszközhasználat jelentette. Emiatt a diákoknak olykor tantárgyanként kellett más és más platformot használniuk. Elkerülhetetlen a következő időszakban, hogy a különböző platformok együttműködjenek, megnézzék, melyik mire alkalmas, és közösen kínáljanak megoldást az ilyen helyzetekre.

Mindezzel együtt a közoktatás zseniálisan teljesített – jelentette ki Aáry-Tamás. Gyorsan át tudott állni az új helyzetre, talán jobban teljesített, mint a felsőoktatás. Amire egy esetleges újabb átálláskor figyelni kell, az az adatbiztonság, különös tekintettel a személyes adatokra. Tavasszal ez volt az utolsó szempont. Mindennél fontosabb volt, hogy az adott megoldás működjön, és lehetőleg ingyenesen.

Szintén fontos, hogy a digitális oktatás ne legyen öncélú. Ettől persze még fontos kérdés a "hogyan?", hiszen ami jó módszer-eszköz az egyik diáknak, nem biztos, hogy működik a másiknál. Az oktatási biztos szerint ennek a személyre szabottságnak a megteremtése is komoly kihívás.

Voltak szerencsések és kevésbé szerencsések

A digitális oktatásra már tavaly megkezdte a felkészülést Soproni Széchenyi István Gimnázium tanári kara. Módszertani szempontból és az eszközparkot tekintve is megkezdték az átállást, így a tavaszi helyzet nem érte teljesen felkészületlenül az iskolát, mondta a háttérbeszélgetésen Egész Tamás, az intézmény igazgatóhelyettese. Hasonlóról számolt be Földesi Klára, a Budapesti Homoktövis Általános Iskola igazgatója is.

A két iskola vezetőjét hallgatva már a jövő században érezhettük magunkat. Rákérdeztünk, hogyan látják a hátrányos helyzetűek lehetőségeit a beszélgetés résztvevői: van-e valamilyen módja annak, hogy azok is élvezhessék a változások előnyeit, akiknek nincs eszközük, vagy nem megfelelőek a körülményeik ahhoz, hogy részt vegyenek a digitális oktatásban? Egyes kutatások szerint ugyanis tavasszal országosan a diákok ötöde eshetett bele a digitális szakadékba.

A probléma a Homoktövis Általános Iskolában is jelen van/volt. Az iskola ezért megkeresett vállalkozásokat, melyek leselejtezendő, de oktatási célra még alkalmas gépekkel segítették a diákokat. Emellett a diákok kis csoportokban a pandémiás időszak alatt is bemehettek az iskolába, hogy ott tanuljanak.

Aáry-Tamás Lajos szerint a probléma keveseket érintett, mivel a diákok 93-94 százalékának állt rendelkezésére olyan digitális eszköz – számítógép, tablet vagy mobil –, amivel távolról bekapcsolódhattak az oktatásba. Ráadásul a telekommunikációs cégek is segítették ezt a nagyobb kedvezményes/ingyenes adatcsomagjaikkal.

Az obudsman kiemelte emellett a civil támogatás fontosságát. Mint mondta, ez legalább olyan fontos a hátrányos helyzetűek esetében, mint az eszközök. Szerinte a helyzet kezelésére nagyon fontosak lennének a kutatások.

Közösség & HR

A cloudos játékból sem maradhat ki a Facebook

A közösségi óriás is beszáll a streamelt játékok piacára. Tanulva egyes korábbi próbálkozók hibájából, a Facebook óvatosan indít.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Érdemes-e használt szoftvert venni a vállalatnak? És ha igen, hogyan? Egy biztos, nem úgy, mint egy használt autót.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.