Közép- és Kelet-Európa még bőven a világátlag alatt van, Kínában viszont elszabadultak az árak.

Világszerte növekszik a kereslet a felső kategóriás okostelefonokra, ennek megfelelően 2017-ben a készülékek átlagos eladási ára is emelkedett az előző évihez képest. A 328 dolláros világátlag természetesen csak egy tájékoztató jellegű adat, hiszen régiós szinten hatalmas eltérések tapasztalhatók – derül ki a GfK által kielemzett árusítóhelyi (point of sale) adatokból. A piackutató összesen 75 országban vizsgálta meg, hogy a fogyasztók mennyit fizettek tavaly az okostelefonokért.

A legtöbbet, 645 dollárt a fejlett ázsiai országokban (így Ausztráliában, Hongkongban, Japánban, Új-Zélandon, Szingapúrban, Dél-Koreában vagy Tajvanon) szurkoltak le az új modellekért, míg a legkevesebbet éppen a szomszédban, a fejlődő ázsiai térségben (Bangladesben, Indiában, Kambodzsában, Malajziában, Mianmarban, a Fülöp-szigeteken, Thaiföldön és Vietnamban) költötték az emberek, ahol átlagosan 183 dollárért vitték haza a készülékeket.

 

Okostelefonok átlagos eladási ára 2017-ben
Infogram


A globális középértéket a fejlett ázsiai régión felül Nyugat-Európa, Észak-Amerika, sőt már Kína is meghaladta. Közép- és Kelet-Európa 249 dollárral az alsó házba került, Latin-Amerika és a Közel-Kelet, illetve Afrika közé. Az átlagárakat egyébként a negyedik negyedévben nagyon felhajtotta az alsó hangon is ezer dolláros iPhone X megjelenése, az Apple új csúcstelefonja éves összehasonlításban 10 százalákos áremelkedést hozott az év utolsó három hónapjában.

Az áremelések hajtják a növekedést

Az okostelefonok ára 2012 és 2015 között folyamatosan csökkent, és 2016-ban is csak annyit emelkedett, hogy visszakapaszkodott a 2014-es szintre. 2017-ben ennél jelentősebb mértékben, 18 dollárral drágult az egy készülékre vetített eladási ár, ami a 2013-as értéket közelíti. Ennél is meredekebb az árak év végi változása, hiszen 2016 és 2017 utolsó negyedéve között már 33 dollár volt a különbség.

A piackutató szerint az eladások volumene már bőven nem növekszik olyan mértékben, mint néhány évvel ezelőtt, így a gyártók is a prémium funkciókon keresztül igyekeznek kivenni a hasznukat az okostelefonokból. A GfK adatai alapján ezt úgy kell elképzelni, hogy tavaly a leszállított eszközök darabszáma mindössze 1 százalékkal emelkedett, miközben az összes eladás értéke 11 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Érdemes megjegyezni, hogy maga az iPhone X éppen arra lehet példa, hogy a durva áremeléseket nem igazoló funkcionalitás azért visszaüthet a legnagyobb márkákra is. Az októberi előrendelések alapján még úgy tűnt, hogy a legdrágább iPhone tartósan sikeres lesz, az Apple-nek csak az év végére sikerült egyensúlyba hoznia a gyártási kapacitást a kereslettel. A nagy roham után azonban annyira megcsappant az érdeklődés, hogy a MacRumors szerint az eredeti iPhone X gyártását már a következő generációs modell érkezésekor meg akarják szüntetni.

Konzumer tech

Előfizetésekből és pólókból is tollasodhatnak a youtuberek

Bár a YouTube-on lehet a legjobban keresni, a videósok túlnyomó többségének a hideg vízre való sem jön össze. A platform új szolgáltatásai most a sok követővel és kevés bevétellel futó csatornákon segítenének.
 
Hirdetés

A felhőből érkezhet megoldás a zsarolóvírusokra

Azonnal felismeri, kezeli és megoldást nyújt a felhő alapú Cloud CPE rendszer a megjelenő zsarolóvírusokra. Az egyedülálló szolgáltatáshoz a T-Systems Magyarország ügyfelei Európában elsőként férhetnek hozzá.

Mintakeresés és –felismerés a személyes adatok védelmének szolgálatában. Természetesen a mesterséges intelligencia aktív közreműködésével.

a melléklet támogatója az SAS Institute

Hirdetés

Öt lépés a GDPR-kompatibilis adatkezeléshez

Az adatmenedzsment komplex feladat, amit a GDPR bevezetésével minden korábbinál körültekintőbben kell kezelni a cégeknek, különösen a heterogén vállalati rendszerekben. A többlépcsős folyamaton a SAS Institute szakértője, Szász Viktor vezet végig.

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.