Az új célpontokat kereső befektetési alapok fókuszába mostanában több hagyományos európai iparvállalat is bekerült.
Hirdetés
 

Azokról a cégekről van szó, amelyek ma már figyelemre méltó eredményeket produkálnak a digitalizációban vagy az automatizációban. A Reuters összeállítása példaként a manapság jellemzően vonatokat és turbinákat gyártó német Siemens és a svájci-svéd gépipari konszern, az ABB átalakulását hozza fel.

Mindkét nagyvállalat hagyományosan nagy tapasztalatokkal bír a gyártósori automatizációban, ennek tapasztalataira építve digitális részlegeik ma már a legkorszerűbb szoftverekkel és komplett rendszerekkel jelennek meg a piacon. Ezekkel a vevőik a korábbiaknál gyorsabban és olcsóbban tervezhetik, gyártathatják és tesztelhetik a termékeiket, ők maguk pedig az új profillal növelik a cégük értékét. Az új profil jegyében generált bevételeket és profitot a befektetők számára is jól láthatóan, ma már külön tüntetik fel az üzleti jelentéseikben.

Az igazsághoz tartozik, hogy a példaként felhozott cégek közül a Siemens már nem is annyira új játékos a mai értelemben vett technológiai iparban, voltak jó pár évig eredményesnek bizonyult  próbálkozásai a PC-gyártásban, ahol azonban a verseny éleződésével a kezdeti saját erőt később a japán Fujitsuval egészítette ki. A PC-biznisznél jóval rövidebb ideig, de a müncheni konszern részese volt a mobiltelefon piacnak is, ahonnan végül még az okostelefonok korszaka előtt kiszállt.      

A klasszikus iparvállalatok törekvése, hogy az új kor diktálta módon bővítsék a profiljukat egyre jobban felkelti a befektetők érdeklődését, akik egyre inkább elfordulni látszanak az egyre inkább túlárazott amerikai sikercégektől, mint a Facebook, az Apple, a Netflix, vagy a Google.

A Siemens az ipari szoftverek piacvezetője, az ABB a robotikában nagyon erős

Azt is elismerik ugyanakkor az elemzők, hogy az európai iparvállalatok növekedési lehetőségei a hagyományos profiljuk miatt egyelőre még mindig korlátozottak. Példaként az olaj- gáz- és bányaipart hozzák fel, ahol a beruházásokat 2013-2016 között lényegében megfelezték, a tavalyi 706 milliárd dollár után idén lehet némi növekedéssel számolni.  Az ipari automatizáció, az ellátási láncot is átalakító Ipar 4.0 korszak viszont egyértelműen erőteljes növekedés előtt áll.  

A Siemens digitális részlege ma már az ipari szoftverek piacvezetője, a cég a vele kapcsolatos eredményeket 2015-től publikálja külön a pénzügyi jelentéseiben. A Digital Factory bevétele 2016-ban a konszernszintű bevételek 13 százaléka volt, ami még messze van az erőművi ágazat 40 százalékától.  Ám miközben utóbbi értékesítése a pénzügyi év harmadik negyedévében 11 százalékot esett, a digitális részleg 11 százalékot tudott nőni, és adott időszakban a teljes profit több mint az egyötödét termelte meg.

A svájci-svéd erőművi óriás, az ABB főként a robotikában elért eredményeivel hívja fel manapság a befektetők figyelmét, noha a társaság bevételének több mint a 40 százalékát még a klasszikus gépipari profil adja.

A további növekedésben azonban már fontos szerepet  játszhat az ABB Ability, az a digitális szoftver és szolgáltatás platform, ami a robotok távoli monitorozását és diagnosztikáját teszi lehetővé, és amiben az cég olyan amerikai technológiai óriásokat is meg tudott partnerként nyerni, mint a Microsoft és az IBM – idézte a cég második negyedéves pénzügyi jelentésével kapcsolatos közleménye  az ABB vezérigazgatóját, Ulrich Spiesshofert. A robotokra leadott megrendelések abban a negyedévben éves összevetésben 12 százalékos növekedést produkáltak és meghaladták a cég teljes rendelésállományának a 25 százalékát.

A tudás egy része házon belüli, de jelentős összeget fordítanak felvásárlásra is 

A technológiai tőke egy része házon belül képződik, vagy együttműködés eredménye, a többihez akvizíció útján jutnak a cégek. A Siemens például több mint 5 milliárd dollárnak megfelelő összeget költött az utóbbi másfél évben ipari szoftvert fejlesztő vállalkozások felvásárlására, miközben  hagyományos üzletágai közül megvált a hallókészülékek és a háztartási berendezések gyártásától, és hírek szerint arra készül, hogy lajstromba vegye hatalmas orvosi műszer részlegét is.  

Az ABB  az idén mintegy 2 milliárd dollárért megszerezte az automatizációs szoftvereket fejlesztő B&R céget, hogy erősebb kihívója legyen a Siemensnek. Ez volt egyébként a jelenleg regnáló vezérigazgató eddigi legnagyobb felvásárlása.

Piaci hírek

Robotméh enyhítheti az élelmezési krízist

A beporzást végző méhek számának tendenciózus csökkenése súlyos válsággal fenyeget. Egy amerikai kutatócsapat azonban jól halad a gépesített alternatíva fejlesztésével.
 
Valószínűleg soha. A piackutatók szerint a felhő mellett is dinamikusan növekszik a hosting iránti igény.

a melléklet támogatója a vshosting

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.