Ezt állítja a neves tudós, Jack Dongarra. Szerinte azért hallgatnak a gépről, hogy elkerüljék az újabb szankciókat.

A szuperszámítógépeket rendszeresen rangsoroló TOP500 egyik alapítója, a Turing-díjas Jack Dongarra azt állította a hongkongi South China Morning Postnak adott interjújában, hogy az Egyesült Államok valószínűleg lemaradt Kína mögött az ún. exascale szuperszámítógépek versenyében.

Több jel mutat arra ugyanis, hogy elkészült a kínaiak legújabb exascale kategóriájú gépe, amiről sokáig úgy tudta a művelt nyugat, hogy az amerikai szankciók miatt határozatlan időre elnapolták a megépítését. Így Kínának már három, míg az USA-nak csak két exascale gépe van – az IBM Aurora Summitja és a HPE Cray-gyártmányú Frontier, az első olyan szuperszámítógép, amely bizonyítottan átlépte az egy exaflopsos teljesítményt.

Dongarra hatalmas szaktekintély a szuperszámítógépes világban, nyilatkozataira sokan odafigyelnek. Mostani figyelmeztetésének hátterében többek között az áll, hogy Kína nem küldte meg leggyorsabb exascale osztályú szuperszámítógépeinek listáját a TOP500-nak.

Csak önbevallás alapján maradtak le

A TOP500 adatai szerint Kína lemaradása tetemes. Legerősebb gépük, a Vuhsziban működő National Supercomputing Centerben található Sunway TaihuLight csak a 7. a listán. Másik csúcsgépük, a kantoni National Super Computer Centerben működő Tianhe-2A pedig a 10. helyen szerénykedik. Mindkét konfiguráció teljesítménye jóval gyengébb a listavezetőkénél.

Pedig Kínának vannak exascale gépei, és egy ideje már biztosan működnek, jelentette ki határozottan Dongarra az interjúban. A megjelent tudományos munkák alapján a szakmai közösségnek van elképzelése az architektúrájukról és a képességeikről is. A szakember két exascale konfiguráció meglétében biztos, mert bár a TOP500-nak nem küldték meg benchmark eredményeiket, a szuperszámítástechnika Nobel-díjára, a Gordon Bell-díjra pályáztak velük. Vuhsziban munkába állt a Sunway OceanLight, a tiencsini szuperszámítógépes központban pedig a Tianhe-3.

Van azonban még egy exascale gépe Kínának, aminek a neve sem ismert, és csak homályos információk vannak róla. Állítólag az adatközponti hardvereket, x86-os szervereket gyártó kínai Sugon építette a sencseni Nemzeti Szuperszámítógép Központban.

A szakmai közösség tudott a gép tervéről, ám sokáig azt gondolták, hogy építését leállították. A Sugon ugyanis 2019-ben szintén felkerült Washington feketelistájára, így elvesztette hozzáférést a géphez használni tervezett Hygon CPU-khoz, amit az AMD Zen dizájnja alapján Kínában gyártottak. Emiatt nem lehet tudni azt sem, hogy milyen processzorokat használtak a géphez – már ha az létezik egyáltalán.

Dongarra magyarázta szerint Kína azért hallgat a legerősebb gépéről, nehogy újabb szankciókkal kelljen szembesülnie. Ez voltaképpen reális forgatókönyv. A közelmúltban a Huawei olyan gyártástechnológiával készült csippel hozta ki új csúcstelefonját, amihez elvileg a kínai félvezetőgyártók nem férnek hozzá. A washingtoni héják pedig egyből zéró toleranciát kiáltottak.

Dongarra egyébként még egy paradox dologra rávilágít Kínával kapcsolatban: a világ legtöbb szuperszámítógépet a mai napig Kínában szerelik össze.

Ha kiderülne, hogy a tudósnak igaza van, az komoly fejtörést fog okozni Washingtonban, és a szankciók újragondolására késztetheti az illetékeseket.

Piaci hírek

Nadella: minden eszközbe szeretnénk bevinni a Copilotot

A szeptember 26-án érkező frissítéssel minden Windows 11-nek része lesz a Copilot, jelentette be tegnap a Microsoft New Yorkban.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.