A felhő terjedése nem lassítja a vállalati szerverközpontok növekedését. Érdemes azonban elgondolkodni azon, hogy milyen felhő- és milyen adatközponti stratégiákra van szükség.
Hirdetés
 

A JLL tavaly ősszel készített az Egyesült Államok paicáról egy felmérést, amely szerint markáns igény van a saját üzemeltetésű vállalati szerverekről felhőszolgáltatásokba történő migrálására. Ezzel párhuzamosan azonban a nagyvállalatok nem adják fel saját adatközpontjaikat.

Duális időszak

Rövid távon érthető a törekvés, hiszen így nem kell leállítani működő, felhőbe migrálandó rendszereket. A migrációt követő extenzív tesztelés során előjöhetnek olyan hibák, amik miatt vissza kell térni a korábbi állapothoz.

Rövid távon tehát nem várható az adatközpontok számának jelentős csökkenése. Na de mi a helyzet évtizedes távlatban? A válasz meglepő: hosszú távon is ugyanerre lehet számítani, a nagyvállalatok többsége ugyanis nem kívánja teljesen leépíteni adatközpontjait.

Hiába ugyanis a megnövekedett felhőhasználat, nem tervezik szervercentrumaik feladását. Noha egyes cégek némileg visszavettek adatközpontjaik méretéből, de a többség szerint még öt év múlva is használni fogják ezeket a gépparkokat. Emögött adózási és üzleti indokok egyaqránt meghúzódnak. Például gyakori érv a pénzügyi vezetők döntésekor a hardverek és szoftverek birtoklásának adóoptimalizáló tényezője.

Mindazonáltal az örökölt nagyvállalati adatközpontok ésszerű üzemeltetésének is van időbeni korlátja. A modernizációs nyomás egy idő után kikényszeríti a hatékonyabb üzemeltetést, azt a hatékonyságot, amit a felhő és a legmodernebb szerverparkok tudnak csak nyújtani. Előbb-utóbb tehát fontosabbá válik a szolgáltatási hatékonyság, mint a hardvereszközök fizikai jelenléte.

Szervezetszinten egységes felhőstratégia

Ennek tükrében felmerül a kérdés, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a felhő- és az adatközpont-stratégia kialakításakor. Magas szintű felhőstratégia nélkül ugyanis elszalasztott befektetési lehetőségeket és magasabb meghibásodási arányt kénytelenek felvállalni a vállalatok. Amikor a cloud kínálta előnyök nagyok, a kockázat pedig alacsony, nem is kérdés, hogy nyilvános szolgáltatást kell választani.

A felhő sikeres és biztonságos használata a különböző részlegek közötti együttműködés magas szintjét igényli, és üzletileg megalapozott döntésekre, valamint az IT-üzemeltetési modellek legjobb gyakorlataira kell építeni, állítja David Cearley. A Gartner kutatási alelnöke szerint így a vállalat egészében egységes felhőstratégia uralkodhat, ugyanakkor lehetővé válik a különböző üzleti részlegek eltérő igényeinek kielégítése is.

A Gartner tanácsa szerint öt fő kérdés megválaszolásával már összeállítható a felhőstratégia. Ehhez tudni kell, hogy hol és hogyan használja a szervezet a felhőszolgáltatásokat, és be kell tudni azonosítani a kockázatokat jelentő speciális eseteket. Hogyan történik a hibrid környezetekhez való hozzáférés, azok biztonságának kialakítása, kezelése, integrálása és szabályozása, hangzik a következő témakör.

Azt is ismerni kell, miként befolyásolja a cloud az adott szervezet alkalmazásstratégiáját és architektúráját. Ennek keretében nem halasztható tovább a régebbi, telepített szoftverek cseréjének, pontosabban a SaaS (Software as a Service) modellre való átállás lehetőségeinek felmérése.

Adatközpont és felhő együtt

Talán az egyik legfontosabb terület, amit át kell világítani, az a meglévő adatközpontok szerepének tisztázása és az alkalmazott technológiák várható változása. A felhőszolgáltatások felkarolása ugyanis stratégiai lépés jelent az infrastruktúrafogyasztás tekintetében, és mint ilyen, alapvetően átformálhatja a szervezet IT-használatának szokásait.

Az üzemeltetéssel és fejlesztéssel foglalkozó részlegnek meg kell határoznia, hogy mikor és hogyan lehet magánfelhős rendszert alkalmazni. Ennek során fel kell mérni a nyilvános szolgáltatók virtuális magánfelhős szolgáltatásainak, illetve az általuk támogatott menedzselt magánfelhő-szolgáltatások kihasználásának lehetőségeit. Ezenfelül a dedikált, helyszínen telepített magánfelhő környezetek létrehozásának realitását, előnyeit és hátrányait is vizsgálni kell.

Ez a szakembergárda egyfajta kapuként szolgál az üzleti döntéshozók számára, akik rajtuk keresztül mérhetik fel a külső felhőszolgáltatások alkalmazásának megfelelő módját. Szakértelmük hozza azt a tudást a szervezetbe, amellyel meghatározható, hogy mikor (és hogyan) kell a nyilvános felhőt, a magánfelhőt és a hagyományos infrastruktura-modellt használni az optimális eredmény eléréséhez.

Cloud & big data

Mélyen a zsebébe nyúlt az Adobe

A cég története legnagyobb súlyú akvizícióját jelentette be. A marketingautomatizációs megoldásokat fejlesztő Markto 4,75 milliárd dollárért lesz az Adobe része.
 
Hirdetés

Megvédhetjük adat-önmagunkat?

Változnak a védelmi képességeink és a lehetőségeink is, ami miatt új játékszabályokat kell írnunk. Erről is szól majd a minden eddiginél pörgősebb és interaktívabb, megújult ITBN CONF-EXPO.

Hirdetés

Így tervezzünk IAM projektet – A kiemelt jogosultságok menedzsmentje

A kiemelt jogosultságok kezelésének legégetőbb kérdései, hogy hol vannak az informatikai rendszerek kritikus pontjai, kiknek van hozzáférése ezekhez, illetve mennyire tartjuk lojálisnak őket ahhoz, hogy rájuk bízzuk az érzékeny adatainkat és az üzletmenet folytonossága szempontjából létfontosságú rendszereink működését.

Az IT feladata a technológiahasználat leegyszerűsítése – lenne. A technológiához való hozzáférés biztosítása és felügyelete azonban megbonyolítja a dolgokat. Vajon át lehet vágni a gordiuszi csomót?

a melléklet támogatója a Balasys

ÉLŐBEN SIÓFOKRÓL

SAP NOW Hungary:
technológia és HR-víziók

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.