Egy friss hazai kutatás szerint ugyan a szülők tisztában vannak a technológiai eszközök fiatalkori használatának kockázataival, de az elérhetőség és a nyomon követhetőség felülírja az aggodalmakat.

Magyarországon a kisiskolás korú gyerekek többsége már 6 évesen megkapja első telefonját – derül ki egy idén tavasszal végzett reprezentatív hazai kutatás jelentéséből. A Yettel és az Xplora közös felmérése a fiatalok digitális eszközhasználatának aspektusait vizsgálta, különös tekintettel a szülők ezzel kapcsolatos hozzáállására.

Mint kiderült, a magyar gyereke többsége első telefonját már elsősként megkapja. Jellemzően ezekben eleinte nincs SIM-kártya, inkább a játék és mesenézés lehetősége miatt adják a szülők a kezekbe. A SIM-kártyával rendelkező, teljes használatra kész okostelefonokat átlagosan 8 éves koruk után kapják a gyerekek, és 10-11 éves korukra már közel háromnegyedüknek van ilyen készüléke. Ennek a relatíve idősebb korosztálynak nagyjából fele pedig rendszeresen használ már laptopot, tabletet is. Csupán 5 százalékuk, aki semmilyen digitális eszközzel nem ismerkedett meg erre az életkorra.

Az elérhetőség mindent visz

A beszerzések mögött álló főbb szülői motivációk a kor előrehaladtával változnak. Óvodáskorban egyértelműen a mesenézés, míg iskoláskorban már az elérhetőség a fő érv. A szülők fele azért ad mobilt a gyereknek, hogy probléma esetén el lehessen érni, illetve ő is jelentkezni tudjon. A válaszok alapján leggyakrabban valamelyik szülő veti fel az ötletet, hogy a gyermek mobiltelefont kapjon, azonban minden negyedik esetben maga a gyerek az ötletgazda. (Országos vonatkozásban nem reprezentatív szerkesztőségi felmérésünk szerint viszont kizárólag a gyerekek részéről érkezik a nyomás.)

Az internethasználat szinte ugyanannyira magától értetődő már a fiatalabb mobiltulajdonosoknak, mint a felnöttek esetében. Az okostelefonnal rendelkező 5-11 éves gyerekek 90 százaléka internetezik telefonjával rendszeresen (többnyire wifin keresztül).

Ami a szülői aggodalmakat illeti: a szülők háromnegyedénél jelent dillemét, hogy korainak érzik a mobilhasználatot. A válaszadók 42 százalékánát az tartja vissza (ideig-óráig) a vásárlástól, hogy félnek a digitális eszközök esetleges túlhasználatától, és az ezzel járó problémáktól. Utóbbi szülők szűk harmada aggódik azért is, hogy a gyerek a mobiltelefonján keresztül esetleg felnőtteknek szóló tartalmakkal találkozna. Végül elég markáns félelem az, hogy a kütyüzés az aktív testmozgástól vonja majd el az időt (10-ből 4 szülő vélekedett így).

Eljött az okosórák ideje?

A felmérés részletesen foglalkozott a legfiatalabbaknak szánt okosórákkal is. Az ilyen eszközt jelenleg nem használó gyerekek szüleinek bő negyede tervezi, hogy beszerez ilyen, elsősorban hívásra, GPS helymeghatározásra és akár mozgás motiválására is alkalmas eszközt a közeljövőben. Leginkább a 7-8 évesek szülei nyitottak erre, náluk tízből négy szülő tervezi gyerekeknek szánt okosóra vásárlását.

A kutatás vizsgálta, hogy egy gyerek okosóránál mely funkció bír a legnagyobb vonzerővel. Mint kiderült, az állandó elérhetőség lehetőségét is felülmúlja az az előny, ha az órában GPS helymeghatározó funkció van, amivel a szülők nyomon követhetik gyermekük helyzetét.

Konzumer tech

Nincs megállás, a Marsot is elkezdtük teleszemetelni

Eddig 7 tonnányi hulladékot sikerült elhinteni a vörös bolygón, ami egyelőre nem sok, de már most is érdemes odafigyelni rá.
 
Hirdetés

A munkaerő képzése a vállalat sikerének egyik záloga

A piaci versenyben az a cég tud élen maradni, amely lépést tart a fejlődő technológiával. Ez azonban csak megfelelően képzett alkalmazottakkal lehetséges.

Ahogy megindult az IT-szakemberekért a harc a munkaerőpiacon, úgy váltak egyre szofisztikáltabbá a képzést végző intézmények szolgáltatásai.

a melléklet támogatója a Green Fox Academy

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.