Hivatalosan is bemutatkozott az Epyc szerverprocesszorok régen várt második generációja, amelyekkel az AMD látványos offenzívát indít az x86-os piacot uraló Intellel szemben.
Hirdetés
 

Az AMD szerdán végre hivatalosan is bemutatta második generációs Epyc szerverprocesszorait, amivel minden várakozás szerint egy rendes méretű követ hajított az adatközponti eszközök medencéjébe. A Zen mikroarchitektúra és a Rome kódnevű Epyc processzorok fontosabb paramétereit az AMD már tavaly ősszel nyilvánosságra hozta, jó háromnegyed évvel később pedig most indította útjára a kiemelkedő teljesítményt, hatékonyságot és biztonsági fejlesztéseket felvonultató processzorcsaládot egy San Franciscó-i rendezvényen.

A vállalat vezérigazgatója, Lisa Su egész egyszerűen a világ legjobb teljesítményét nyújtó x86-os processzoraként hivatkozott az új termékre, és az Intel Cascade Lake-hez viszonyítva majdnem kétszeres hatékonyságról beszélt, ami praktikusan 40-50 százalékkal alacsonyabb működési költségeket jelent. Az Intel Xeon vonalával versenyző Epyc Epyc 7xx2 sorozat már kilenc lapkából áll (szemben akár az előző generáció négy lapkájával),128 szálat kezel, és 7 nanométeres gyártástechnológiával előállított, legfeljebb 8×8=64 processzormagot vonultat fel a központi IO csip mellett.

Ehhez képest az Intel egyelőre megragadt a 14 nanométeren (a 10 nanométeres gyártástechnológia általános bevezetésével is régóta csúszik), és egyelőre 56 magos, BGA tokozású (alaplapra forrasztott) Xeonokat állíthat szembe az AMD új szériájával. Ahogy arról még júniusban beszámoltunk, az Intel az Intel komoly árcsökkentésekkel igyekszik versenyképessé tenni meghatározó modelljeit, most pedig egy nappal az AMD bejelentése előtt belengette a jövő év elejére ígért Xeon-sorozat néhány jellemzőjét – ennek részleteiért érdemes végigszaladni a HWSW vonatkozó cikkén.

Újra itt van az értelmezhető piaci verseny

Visszatérve az új AMD-processzorokra, az új modellek felépítésének nyilvánvaló előnye, hogy az egyes lapkák meghibásodása esetén nem kell az egész gyártmányt kihajítani a kukába. Mindez ugyanakkor más technikai innovációkra is lehetőséget ad a társaságnak, hogy még hatékonyabban szálljon versenybe az Intellel. Ez a verseny látszólag több mint egyenlőtlen, tekintve az Intel 95 százalékosra becsült részesedést az x86-os processzorok szegmensében, de a második generációs Epyc termékcsaládtól a legtöbben azt várják, hogy nagyon komoly (egyes becslések szerint 8-10 százalékpontnyi) részt harap majd ki az Intel piacából.

Az AMD saját teszteredményei szerint az új Epyc sorozat minden tekintetben jól teljesít a konkurens megoldásokkal, így a Xeonokkal vagy a Cascade Lake SP fejlesztésekkel szemben is, nem beszélve a biztonsági technológiákról, amelyek ezen a területen is egyre fontosabbak a sebesség és energiafogyasztás teljesítmény mellett. Az Epyc 7001-es és 7002-es sorozat képességeiről itt található egy kimerítő összefoglaló, az AMD hivatalos oldalán pedig már ott van a teljes specifikáció. Ezzel kapcsolatban néhány forrás megjegyzi, hogy a mérési adatok általában nem valamilyen teljesen semleges harmadik felektől, hanem az AMD partnereitől származnak, mint ahogy a mostani rendezvényen is ezek képviselői vonultak fel a HPE, a Twitter, vagy a Google részéről.

Az elemzők ismét felhívják rá a figyelmet, hogy az az óvatosság, amivel a nagyvállalati felhasználók az első generációs fejlesztéseket kezelni szokták, már nem lesz érvényes az Epyc második hullámára, és tényleg következhetnek az egészen nagyszabású telepítések. Természetesen az AMD így is csak bizonyos felhasználásokban ver köröket az Intelre, hiszen a megfelelő gépi tanuló alkalmazások esetében például a Deep Learning Boost utasításkészlet vagy Optane DC memóriatechnológia az Intelnek jelent nagyon komoly előnyt.

Egy másik gyakran kiemelt szempont, hogy a piac egészének jót tesz ugyan a fokozódó verseny, de az AMD egyelőre lemaradásban van a teljes vállalati értékláncba való befektetések tekintetében. Ez praktikusan azt jelenti, hogy a HPE, a Dell vagy a Lenovo eddig nem feszült meg, hogy felpumpálja a keresletet az AMD-alapú termékek iránt, ezen a vállalati piacon pedig akkor is fontos lenne meglovagolni a mostani lendületet, ha az AMD a felhőszolgáltatók szegmensében már kifejezetten jó pozícióban van.

Piaci hírek

Maszkokkal vertek át arcfelismeréssel azonosító fizetési rendszereket

Egy amerikai mesterségesintelligencia-csipeket fejlesztő startup tesztelte az arcfelismerés megbízhatóságát.
 
Hirdetés

HPE Primera: garantáltan zéró adatvesztés

Felhőalapú gépi tanulási algoritmusainak köszönhetően a HPE Infosight képes a tárolók és alkalmazások közötti meghibásodások 86 százalékát előre jelezni és megakadályozni.

Hirdetés

Ez bárkinek megér havi pár száz forintot

Két ember van: aki már leejtette a mobilját, és aki le fogja ejteni. De fel lehet készülni erre – egy jó készülékbiztosítással.

Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.