A most zárt negyedévben elért szerény, 3 százalékos éves növekedés sok technológiai óriásnál kudarc lenne, ám az IBM esetében ez valóságos csúcstámadással ér fel mostanság.

Valóságos nyerőszériában van a Kék Óriás. Az idei első negyedévben sikerült megtörni az előtte négy negyedéven keresztül folyamatosan lefelé konyuló bevételi trendet, a most zárt másodikban pedig immár szabad szemmel is látható forgalomnövekedésnek lehet örülni.

Aki a kicsit nem becsüli...

A június végén zárt második periódus során 18,7 milliárd dollárt számlázott az IBM, ami régen (egészen pontosan három éve) látott, 3 százaléknak megfelelő expanziónak felel meg. A teljesítményt ugyancsak felértékeli, hogy előzetesen a szakértők 18,3 milliárd körül lőtték be az összforgalom szintjét.

Más kérdés persze, hogy ez az ütem a big techként emlegetett gigászok tempójával összehasonlítva helyben topogásnak is alig megy el. További ünneprontásnak minősül, ha az eredményről lefejtjük azokat a bevételeket, amelyek az elmúlt egy évben lezárt akvizíciókból származnak, illetve kiszűrjük az árfolyamhatást. Ezek figyelembevételével ugyanis a forgalom csak stagnált.

A nettó profitnál fordított a helyzet. A megmaradó 1,3 milliárd ugyanis 3 százalékkal kevesebb, mint egy évvel ezelőtt. Ha azonban az egyszeri tételektől megtisztított egy részvényre jutó nyereséget nézzük, akkor a 2 dollár 33 centes eredmény lényeges javulást mutat a korábbi, 2 dollár 18 centtel összehasonlítva. Ráadásul az elemzők ebben az esetben is kicsit "alulvárták" a cég teljesítményét, hiszen részvényenként 2 dollár 29 centet jeleztek előre.

Jól áll a Vörös Kalap

A szegmensek szerinti bontásból két részleg teljesített kimagaslóan. A vállalati bevételek tetemes részét adó Cloud és kognitív szoftverek egység 6 százalékos növekedésében elévülhetetlen érdemei voltak a pár éve felvásárolt Red Hat termékeinek. Utóbbiakból ugyanis 20 százalékkal több fogyott, mint egy évvel korábban. A másik nyerőben lévő részleg a két számjegyű bővülést produkáló Globális üzleti szolgáltatások volt, ahol elsősorban a konzultációs szolgáltatások húzták a szekeret.

 

IBM pénzügyi eredmények, 2021/Q2
Infogram


A múlt évben bejelentett cégleválasztásban érintett Globális technológiai szolgáltatások üzletág nagyjából hozta a tavalyi teljesítményét, míg a hardvereket értékesítő Rendszerek divízió tovább veszített jelentőségéből azzal, hogy 7 százalékot rontott egy évvel korábbi bevételén.

A vállalatvezetés a bejelentés kapcsán megerősítette, hogy a már említett átszervezés a tervek szerint halad. A Knydryl néven megalakuló új vállalat ezek alapján még év vége előtt megkezdheti majd működését. 

A befektetőknek összességében tetszett az, amit a beszámolóban láttak. Az IBM papírjai az adatok nyilvánosságra kerülését követően több mint 3,5 százalékot erősödtek. Így a januári kezdőállapothoz képest a vállalat részvényei már nagyjából 15 százlalékot emelkedtek idén. 

Piaci hírek

Robotkutyák járőröznek az amerikai űrhaderő bázisán

A biztonsági és a kárfelmérésekkel összefüggő feladatok során tehermentesítik az emberi személyzetet, akik távolról vagy hangos utasításokkal is irányíthatják az autonóm üzemre képes robotokat.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.