Az amerikai nagyvállalat első negyedéve nem csupán az elemzői várakozásokat múlta felül, de az elmúlt évekre jellemző zsugorodást követően végre a bevétel is növekedésnek indult.

Némi fény látszik az alagút végén az IBM-nél: miközben a koronavírustól kísértett tavalyi év folyamatos szenvedéssel telt a cégnél, az idei első negyedév üzleti számai bizakodásra adnak okot. Az ablakba leginkább a négy recesszióban töltött negyedévet követő bevételnövekedést lehet kirakni. Igaz, ehhez szükség volt a devizaárfolyamok kedvező alakulására. 

Éppen csak, de növekedtek

Az első három hónapban 17,73 milliárd dollár forgalmat realizált a vállalat, ami lényegesen jobb, mint az előzetes elemzői konszenzusként várt 17,35 milliárdos szint. Talán ennél is fontosabb, hogy ez a teljesítmény, ha nem is sokkal, de meghaladja a tavaly ilyenkor elért 17,57 milliárd dollárt. Az 1 százalékot sem elérő plusszal így az IBM elmondhatja magáról, hogy sorozatban négy csökkenést hozó periódust követően ismét növekedési pályára állt. Nem is olyan apró kiegészítésként azért érdemes megemlíteni azt is, hogy az árfolyamhatás kiszűrésével ebből a gyenge +1-ből rögtön -2 válik, azaz az amerikai dollár más fizetőeszközökkel szembeni mozgása miatt jöhetett össze a trendforduló.

A bruttó profitráta több mint 1 százalékpontot javulva elérte a 46,3 százalékot, ugyanakkor bizonyos egyszeri tételek miatt a nettó profit rosszabbul alakult. Utóbbi 955 millió dollár lett, ami elmarad a tavaly ilyenkor bekönyvelt 1,18 milliárdtól. Az egyszeri tételektől megtisztított, egy részvényre jutó nyereség 1,77 dollárra jött ki, ami ugyancsak felülmúlja a szakértők által "elvárt" 1,63-as értéket.

 

 

IBM pénzügyi eredmények, 2021/Q1
Infogram

 

Ami a jelentősebb üzleti egységek teljesítményét illeti, a globális technológiai szolgáltatások név alatt futó divízió volt az egyetlen, amely nem volt képes növekedést felmutatni. Az IBM pechjére pont ez adja a forgalom legnagyobb szeletét, ám a másik három részleg legalább odatette magát. A cloudos és kognitív divízió, illetve az üzleti szolgáltatások esetében elvárható volt a bevétel növelése, a hardveres egység forgalmának több mint 4 százalékos erősödése viszont kellemes meglepetésként értékelhető. Továbbra is jó üzletnek bizonyul a pár éve megvásárolt Red Hat. A részleghez köthető közvetlen bevételek 17 százalékot javultak egy év alatt.

A vállalatvezetés a negyedéves jelentés kapcsán bizakodóan nyilatkozott a teljes évvel kapcsolatban is, amennyiben 2021 egészére is tarthatónak látják az összbevétel növekedését. A befektetők értékelték a látottakat és hallottakat: az idén már 6 százalékot javuló IBM-részvények a közzétételt követően további 4 százalékkal drágultak.  

Már fenik a baltát

Az IBM pár hónappal ezelőtt jelentette be, hogy (az egykori Hewlett-Packard mintájára) két külön vállalatba szervezi át magát. Ezek alapján a globális technológiai szolgáltatásokat összefogó üzletágról leválasztják a menedzselt infrastruktúra-szolgáltatások részleget. A magyarázat szerint így két olyan, a saját területén vezető vállalat jön létre, amely sokkal jobban tud fókuszálni az adott szegmensre.

Létszámban sem kis cég jön létre. Mint azt az IBM pénzügyi vezetője, James Kavanaugh a tavalyi bejelentéskor elárulta, a 352 ezer alkalmazottat foglalkoztató mamutvállalatnak kb. a negyede, 90 ezer ember kerül át az új cégbe, amelynek a tervek szerint 2021 végéig kell felállnia (összehasonlításképpen: a Facebook jelenleg mintegy 45 ezer embert foglalkoztat). A szolgáltatási részleg jelenleg is 115 ország 4600 ügyfelének nyújt technikai támogatást. A részleg szerződésállománya mintegy 60 milliárd dollár. A szétválasztásnak még az adminisztratív részét sem kis feladat lebonyolítani, az IBM közel 5 milliárd dollár teljes költséggel számol.

Piaci hírek

Így árasztotta el az amerikai híroldalakat a pornó

Miután a VidMe nevű videómegosztó domainjét megvette egy pornós cég, több lap oldalán is felnőtt tartalmak kezdtek megjelenni.
 
Hirdetés

Belépő szinten dob nagyot a tároláson a Dell EMC PowerStore 500

Garantált 4:1-es deduplikációval, nagyobb teljesítménnyel, frissített szoftveres képességeivel teszi magasra a lécet a tárolókörnyezet modernizálásában és a gyorsan fejlődő adatigények kiszolgálásában a Dell EMC PowerStore. Beleértve az all flash termékcsalád legkisebb tagját is, amely megérkezett Magyarországra.

Hirdetés

Növekvő elvárások a szállodai Wi-Fi hálózatokkal szemben – hogyan biztosítható a versenyelőny?

A Wi-Fi ma már szinte valamennyi szálláshelyen alapvető szolgáltatás. Ezzel arányosan a vendégértékeléseknek is javuló tendenciát kellene mutatniuk – mégsem ez a helyzet. Mit hiányolnak a vendégek, és hogyan biztosíthatja egy szálloda a legújabb vendégigényeknek történő megfelelőséget? Ennek járt utána egy a lezárások után készült friss kutatás.

Radikális átalakulást és innovációs kényszert hozott a szállodaiparban a COVID.

a melléklet támogatója a TP-Link

CIO KUTATÁS

A PANDÉMIA HATÁSAIRÓL

Az ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Informatikai Intézetével végzett kutatásunkban. Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

MEHET

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.