A zenei szolgáltató frissen bejegyzett szabadalma többek között a felhasználó hangjának elemzése alapján döntene arról, melyik zeneszám passzol leginkább annak aktuális lelkiállapotához.

Közel két évvel ezelőtt adta be a Spotify azt a szabadalmi kérvényt, amelyre csak idén bólintott rá az USA illetékes hivatala. Az ebben leírtak alapján a svéd zenei szolgáltató abban gondolkodik, hogy a felhasználótól származó beszédhangokat és zörejeket elemezve finomítsa ajánlási rendszerét.

Hangulathoz illő számot ajánlanának

Az egyelőre csak papíron létező rendszer úgy működne, hogy a rögzített hangok analizálásával az algoritmus nem csupán az éppen beszélő személy nemét, korát, sőt akcentusát igyekezne minél jobban kitalálni, hanem annak aktuális érzelmi állapotát is. Mindez kiegészülne azzal a plusz információval, ami a háttérzajokból szűrhető le. Így például az, hogy a zenére vágyó személy egyedül, kisebb társaságban, esetleg egy buli közepén van-e éppen, illetve az is, hogy buszon ül, iskolában van, esetleg egy parkban pihen.

 

A Spotify dalválasztó algoritmusának sematikus működési ábrája (forrás: US Patent Office)

 

Beadványában a cég azzal magyarázta az elképzelés szükségességét, hogy a hasonló szolgáltatásoknál általában rendszerbe állított ajánlási algoritmusok nem képesek a megfelelő eredmény prezentálására. Ennek egyik oka, hogy a szolgáltatók elsősorban olyan információkra építhetnek, amelyeket maguknak a felhasználóknak kell különböző módokon rendelkezésre bocsátani. Ez viszont szükségszerűen hosszadalmas, körülményes folyamat, ami miatt a begyűjtött adatmennyiség sem lehet megfelelően gazdag.

Egyelőre az nem világos, hogy van-e már a Spotify terveiben konkrét ütemterv a most szabadalmaztatott eljárás gyakorlati bevezetésére a mobilos és/vagy desktopos változatoknál. A cég a hír kapcsán további tájékoztatást kérő újságírói megkeresésekre csak annyit közölt, hogy a Spotify százas nagyságrendben ad be hasonló innovációs terveket, amelyek közül csak némelyik jut el a konkrét implementálás fázisába. A hangulatunkat megtippelő ajánlási rendszerrel kapcsolatban pedig egyelőre nem kívántak érdemben nyilatkozni.

Indulhat a karaoke?

Való igaz, a Spotify igen szorgos vállalatnak tekinthető szabalmi témában. Múlt év szeptemberében például egy olyan beadványuk kapott zöld jelzést, amely karaoke-partit képes csinálni a hagyományos zenelejátszó szolgáltatásból. Ebben a kiválaszott zeneszámra a felhasználó automatikusan ráénekelhetné a saját változatát.

Sőt ennél frissebb példát is lehet találni, hiszen múlt hét elején egy másik ötlet is átment a hivatal jóváhagyási procedúráján. Ebben a cég azt próbálja megvalósítani, hogy testedzés, például futás során annak intenzitásához passzolva érkezzen az aláfestő muzsika. Azaz lassú kocogásnál nyugodtabb ütemű dalt keverhet be az algoritmus, intezív sprintelések közben pedig a zene is dinamikusabbra váltana.

Cloud & big data

A YouTube díjat adott magának, mert a szabad véleménynyilvánítás bajnoka

Na jó, nem a YouTube adta, csak egy a YouTube által szponzorált szervezet egy a YouTube szponzorálta eseményen. És nem a videómegosztó kapta, hanem a vezére.
 
Hirdetés

Három fontos tanács a jövőálló vállalkozások felépítéséhez

A VMware Future Ready Solution megoldásai lehetővé teszik a problémákra adott gyors reakciót, az új körülményekhez való alkalmazkodás és az innováció felgyorsítását is.

A virtualizáció nem válik elavulttá a konténerizació és a Kubernetes miatt, sőt katalizátora lehet az új techológiák bevezetésének.

a melléklet támogatója a Tech Data

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.