A Project Ara létezik, működik, sőt, a jelek szerint nincs messze a késztől.
Hirdetés
 

A Google I/O konferenciája nem merül ki a vezető szakemberek által vezetett nyitóelőadás(ok)ban, sőt, még ezután jönnek ez igazán érdekes események. Ezek egyike a vállalat kutató laboratóriumához, az ATAP-hoz (Advanced Technology and Projects Group, azaz fejlett technológiák és projektek csoportja) kapcsolódó bemutató, illetve komplett kiállítóterem, ahol a csapat bemutatja, hogyan állnak a fejlesztések.

Az utóbbi idők legszebb Arája

Az ATAP legjelentősebb és azóta a piacra is nagy hatást gyakorló projektje, az annak idején még a Motorola által elindított moduláris mobil ötlete. Az azóta Project Ara néven emlegetett elképzelés szerint miért ne létezhetne egy olyan okostelefon, aminek felhasználói szempontból lényeges elemei igény szerint cserélhetők lennének. Az eleinte megvalósíthatatlannak, légből kapottnak, sőt, egyenesen őrültnek tűnő gondolatból mára egy készhez egészen közel lévő termék lett, amit a következő videó is bizonyít.

Azon kívül, hogy az összelegózható mobil dolog valóban működik, más nem nagyon derült ki a demóból, bár már az is elég meggyőző, hogy milyen magától értetődőnek tűnik a Project Ara ötlete. A bemutatóban az alap keretbe egymás után kerülnek be a fő alkotóelemek (hangszóró, processzor, akkumulátor), az viszont nem látszik, hogy a rendszer mikor bootol és mennyi idő alatt teszi ezt meg. A kamera kerül a helyére a legvégén, ami után elkészül az első publikus fotó az első működőképes moduláris mobillal.

Új utakon a készülék vezérlés

Az ATAP csapata ezen kívül is tartogat pár érdekességet, és ha azt írtuk a Lenovo újdonságairól, hogy a kínaiak belenéztek a jövőbe, akkor a Google már alaposan benne is van. Ennek egyik jele a Project Soli: ez egy teljesen új gesztusvezérlésről szól, ami alapjaiban változtathatja meg az eszközeink irányítását. A Soli nagy ötlete szerint a kéz finom, mikro mozdulatait rádióhullámokkal fogja be, majd értelmezi, vagyis még arra sincs szükség, hogy a vezérlő egység rálásson a felhasználó kezére. De a nagy előrelépés még csak nem is ez, hanem az, hogy a vezérlő chipet sikerült egy egészen apró alaplapon elhelyezni, így a jövőben az okosórák, mobilok, egyéb eszközök alaptartozéka lehet a Soli.

A másik, az előzővel némi rokonságot mutató fejlesztés a Project Jacquard, ami szintén az eszközök vezérlését oldaná meg egy új formában. Itt a ruházaton, a textileken van a hangsúly, azaz lényegében azon, hogy miként lehet érintésérzékennyé tenni egy nadrágot, vagy egy zakót. Az ATAP mérnökei az anyagba már készítésekor speciális, szövetbe burkolt áramköröket szőnek, amelyek láthatóan, vagy láthatatlanul egy touchpad felületet képeznek. Így viselője a hívás fogadását, a hangerő emelését, a zenelejátszó vezérlését a ruha felületének megérintésével intézheti anélkül, hogy a mobilt megérintené.

Konzumer tech

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.