Az idén 25 éves webes archívum alapítója, Brewster Kahle digitális könyvtáros az évforduló kapcsán kér támogatást.

Ne is húzzuk az időt: ha önnek is fontos, hogy a webre felkerült szellemi kincsek – weboldalak, könyvek, zenei és egyéb hangfelvételek – fennmaradjanak az utókornak, nyissa ki a pénztárcáját, és támogassa adományaival az Archive.org-ot. Erre kéri az oldal elindításának 25. évfordulója alkalmából a felhasználókat az alapító, Brewster Kahle számítógépes szakember is, aki manapság már egyszerűen csak digitális könyvtárosnak nevezi magát.

A most 61 éves szakember, aki a MIT-n (Massachusetts Institute of Technology) szerzett diplomát, az egyik legkövetkezetesebb képviselője a szabad információáramlásnak. Társalapítója volt az 1996-ban elindított Alexa Internet webes forgalomelemzőnek, amit az Amazon 1999-ben 250 millió dollárért szerzett meg. Legjelentősebb projektje azonban kétségtelenül a szintén 1996-ban indított Internet Archive (Archive.org). Ez mind a mai napig adományokból működik, akárcsak a másik nagy netes projekt, az Internet Archive-nál öt évvel fiatalabb, Jimmy Wales és Larry Sanger alapította, és így idén szintén kerek születésnapot ünneplő Wikipedia.

Brewster Kahle másik nagy húzása a nyilvánosan 2001 óta elérhető Wayback Machine. Ez egy igazi internetes időgép, amelynek segítségével visszafejthetjük az egyes weboldalak időbeli változásait.

Az Archive.org rendszerei jelenleg 70 petabájt adatot tárolnak, és a tárolt mennyiség naponta nő, tekintve hogy a felhasználók naponta több mint 17 ezer tételt töltenek fel. A Wayback Machine-ben több mint 475 milliárd weboldalt tanulmányozhatunk. Az archívum emellett több mint 28 millió könyvet és szöveget tett elérhetővé, de lehet böngészni a 14 millió hangfelvétel (podcast, rádiófelvétel, zeneanyag) között is.

A szabad információ csak közösségi finanszírozásból biztosítható

Kétségtelen, hogy az Internet Archive nem örvend olyan népszerűségnek, mint a Wikipedia, de így is évente több millióan használják világszerte az oldal felbecsülhetetlen értékű archívumát.

A negyedszázados évfordulót megragadva az alapító ismét az internet közösségéhez fordul, támogatást kérve. Az archívumnak minden korábbinál nagyobb szüksége van a pénzügyi támogatásra, hogy folytathassa a digitális kulturális leletek gyűjtését, megőrzését és megosztását.

Az internet főkönyvtárosa már a következő 25 évre tervez, és nem is kis ambíciókkal. Mint írja, a következő évtizedekben akár egymilliárd embertársunk írásait gyűjthetjük össze az utókornak. Ehhez olyan platformokat hozhatunk létre, melyet az önzetlenség, és nem különféle hirdetési modellek tartanak fenn. Olyan világot építhetünk, amelynek alakításában az emberek aktívan vesznek részt, ahol tanulhatnak és új közösségeket találhatnak.

Ezért is volt a kezdetektől fontos, hogy az Internet Archívum nonprofit szervezet legyen, amely ingyenesen biztosít hozzáférést a tárolt információkhoz. A modell fenntartásához azonban sokak önzetlen támogatására van szükség.

És hogy mire megy el az adomány? Először is a tárolásra és üzemeltetésre (szerverek, tárolók, szakemberek), másrészt a digitalizációs projektekre. Egyetlen könyv felvétele 20 dollárba kerül az archívumnak (digitalizálással együtt). Ha minden Archive.org-használó csak 5 dollárral járulna hozzá ehhez, az is évekig biztosítaná a szolgáltatás működését. Már ha sikerül elhárítania azokat a támadásokat, melyek a kiadók részéről érik. (Tavaly négy kiadó ment perre az archívum ellen, mert az szerintük szerzői jogokat sértett azzal, hogy a pandémiára hivatkozva lazábbá tette a tartalmak elérését.)

A hozzájárulást bankártyával, PayPalon vagy Google Pay-en keresztül lehet fizetni, de ha valakinek tele a digitális pénztárcája kriptovalutával, abból is támogathatja a világ valószínűleg legnagyobb közkönyvtárát.

Közösség & HR

Big4-tanácsadó lesz a ChatGPT: az adóbevallást is megcsinálja

Megállapodott az OpenAI és a PwC: első körben a Big4 továbbértékesíti a ChatGPT-t, illetve százezer alkalmazottja használhatja a munkájához.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.